Diós bejgli

A diós bejgli szinte elmaradhatatlan bármilyen magyar karácsonyi asztalról. Diós bejgliből lehet enni borzalmasat (sajnos), és nagyon finomat. De mi az igaz, finom diós bejgli titka?

Itt most a diós bejgli elkészítését mutatom be. A bejgli receptemben részletesen olvashatsz a bejgli készítéséről, a mákos bejgli készítését pedig a linkre kattintva találod.

Diós bejgli recept

Ez a mennyiség kb. 2 db, 50-55 dkg-os diós bejglihez elegendő. Természetesen arányosan növelheted vagy csökkentheted a hozzávalók mennyiségét. A diós bejgli töltelék külön is megtalálható a honlapon, ott találsz egy táblázatot, ami segít a mennyiségekben akkor is, ha más mennyiséget szeretnél készíteni.

 1. Első lépésben készítsd el a bejgli tésztáját. Ez egy élesztős kelt tészta, de néhány szempontból máshogy kell vele bánni, mint megszoktad. A legfontosabb, hogy itt most inkább kerülendő a meleg, mert nem szabad, hogy túlkeljen.
 2. Először futtasd fel az 1 dkg élesztőt 0,5 dl langyos tejben, 1 teáskanál cukorral.
 3. Bejgli készítése 4 - tejben felfuttatott élesztő
  Futtasd fel az élesztőt
 4. Egy tálban morzsold össze a 31 dkg lisztet a 125 g hideg, kockára vágott vajjal, a kezeddel, amíg egészen morzsás nem lesz.
 5. A liszt mennyiségét nehéz előre meghatásozni, ez függ a liszttől vagy pl. a konyhád nedvességtartalmától. Kezdd inkább 25 dkg liszttel, és szükség szerint adj még hozzá. Tapintásra nedves állagot kapj, ami már nem ragad. A bejgli tésztát liszt nélkül kell majd tudnod nyújtani.

  Bejgli készítése 1
  Először a liszt és a hideg vaj megy a tálba

  Bejgli készítése 2 - vajjal elmorzsolt liszt
  Aztán jól morzsold el a vajat a liszttel

 6. Verd fel jól a tojást, és add a vajas liszthez.
 7. Bejgli készítése 3 - felvert tojások
  Verd fel a tojást
 8. Add a vajas-lisztes morzsához az élesztőt (ha már felfutott), a maradék 0,5 dl tejet hidegen, a csipet sót és a cukrot. (Összesen 2,5 dkg cukor, ebből 1 tk. ment az élesztőhöz.)
 9. Bejgli készítése 5 - bejgli tészta hozzávalói tálban
  Tedd a tálba a bejgli tészta hozzávalóit
 10. Dolgozd össze a tésztát a kezeddel, amíg cipóvá össze nem áll. Az állaga akkor jó, ha enyhén nedves, de nem ragad a kezedre, és lehet liszt nélkül nyújtani. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés tejet, ha ragad, akkor egy kevés lisztet. Nem szükséges dagasztani.
 11. Bejgli készítése 6 - bejgli tészta cipóban
  Készíts cipót a tésztából
 12. Tedd félre két órára letakarva. Mivel a bejgli tésztáját nem szabad túlkeleszteni, ezért most – más kelt tésztákkal ellentétben – nem kell meleg helyen tartanod.
 13. Közben második lépésben készítsd el a diós tölteléket. Mivel a bejgli tésztája nem kelhet túl, a töltelék pedig forrón készül de csak hidegen mehet a bejglibe, ezért fontos, hogy azonnal elkezdd készíteni – legyen ideje kihűlni -, vagy akár előtte is elkészítheted.
 14. Egy tálban keverd össze a 230 g darált diót, a 80 g darált háztartási kekszet és a 2 csomag vaníliás cukrot. Ízlés szerint rumaroma, mazsola is nagyon jól illik hozzá.
 15. Darált dió és darált háztartási keksz
  Egy tálban keverd össze a darált diót és a darált háztartási kekszet
 16. Egy lábasban forrald fel a 230 ml vizet és a 155 g porcukrot.
 17. Diós bejgli töltelék készítése 3 - forró cukorszirup lábasban
  Forrald fel a cukorszirupot
 18. A forró cukorszirupot öntsd a darált diós keverékre. Keverd el jól, hogy ne maradjon benne száraz rész, és tedd félre hűlni.
 19. A diós bejgli töltelék elkészítését tippekkel, táblázattal a különböző mennyiségekhez a linkre kattintva találod.

  Diós bejgli töltelék
  Keverd jól el a forró szirupot a darált dióval – kész a diós bejgli töltelék!
 20. Ha a tészta eleget pihent és a töltelék is kész, vedd a tésztát 2 darabba (vagy akár egy darabban is sütheted, akkor 1 kg-os diós bejglit kapsz).
 21. Javaslom, hogy mérd ki pontosan a tésztát, úgy oszd szét. A mérés amúgy is fontos lesz a tölteléknél, és így lesznek azonos méretű bejglik a végén. Nagyjából 27 dkg tészta kell majd egy fél kg-os bejglihez, de ha kicsit több nem baj, mert otthon úgysem az a lényeg, hogy fél kilós-e pontosan a bejgli, hanem hogy mennyire finom.

 22. Mérd le a tésztadarabokat és a töltelék adagokat egyenként. A szabály az, hogy ugyanakkora legyen a töltelék és a tészta súlya.
 23. Nyújtsd ki a tésztát kb. fél cm vastagságúra. Fél kg-os diós bejgli esetében kb. 24×18 cm-es, 1 kg-os bejgli esetében kb. 35×25 cm-es téglalapot kell kapnod.
 24. Bejgli készítése 7 - tészta kinyújtva
  Nyújtsd ki a bejgli tésztáját
 25. Egyengesd el a tölteléket a tésztán úgy, hogy a szélein kb 2-2 cm maradjon ki.
 26. Diós bejgli töltelék bejgli tésztán
  A diós bejgli töltelék és a tészta mennyisége súlyra legyen azonos!
 27. Határozott mozdulattal tekerd fel a bejgli tésztát. Én úgy tapasztaltam, hogy könnyebb magad felé, de csináld úgy, ahogy neked könnyebben megy.
 28. Diós bejgli készítése
  Tekerd fel a diós bejglit
 29. A végeit hajtsd be, és hajtsd a tekercs alá. Ez jól legyen becsomagolva, ne folyjon ki a töltelék a végén.
 30. Diós bejgli készítése 22
  Hajtsd be a bejgli végeit
 31. Szintén egy határozott mozdulattal tedd át a nyers bejglit egy tepsire vagy sütőlemezre. Készítsd így el az összes bejglit.
 32. Bejgli készítése 8 - bejgli tepsiben
  Tedd sütőlemezre vagy tepsibe a bejglit
 33. Egy tálkában verj fel egy egész tojást és egy tojássárgáját, ezzel kell majd megkenni.
 34. Kend meg jól a tésztát a tojással, végig a tetejét, a végeit, és le az oldalát egész a tepsiig.
 35. Bejgli készítése 9 - megkenve a tojással
  Kend meg az oldalát és a tetejét a tojással
 36. Hideg helyen hagyd fél órát pihenni.
 37. Ismét kend meg a tojással, ugyanolyan alaposan, mint az előbb.
 38. Bejgli készítése 10 - másodszor megkenve
  Másodszor is kend meg a tojással!
 39. Ismét fél óra pihentetés jön, hideg helyen, ilyenkor akár hűtőbe is mehet a bejgli.
 40. Közben melegítsd be a sütőt 180 fokra.
 41. Fél óra elteltével vedd ki a bejglit, szurkáld meg az oldalát villával több helyen, és tedd be a sütőbe.
 42. A bejgli sütési ideje 25-30 perc. Ez függ a sütődtől és a bejgli vastagságától is. Szép sötétarany-barnás színű legyen, amikor kiveszed.
 43. Hagyd kihűlni. Ha az ünnepi asztalra szánod, amúgy sem esel ilyenkor neki, de a bejglit szeletelni sokkal könnyebb, ha már teljesen kihűlt.
 44. Bejgli
  Diós és mákos bejgli, sütés után

A tökéletes bejgli készítéséhez további tippeket a linkre kattintva találsz.

Jó étvágyat és Boldog Karácsonyt!

Bejgli

Diós bejgli

Szilágyi Balázs
No ratings yet
ELŐKÉSZÍTÉS 1 hour
SÜTÉS/FŐZÉS 25 minutes
ELKÉSZÍTÉS 1 hour 25 minutes
FOGÁS Desszert
KONYHA Hagyományos
ADAG 8 adag

Hozzávalók
  

A diós bejgli tésztájához (2 db fél kg-os bejgli)

 • 25-31 dkg liszt (lásd a receptben)
 • 125 g vaj
 • 1 dl tej
 • 1 tojás
 • 2,5 dkg cukor
 • 1 dkg élesztő
 • Késhegynyi

A diós töltelékhez (2 db fél kg-os diós bejgli)

 • 230 g darált dió
 • 155 g porcukor
 • 80 g darált háztartási keksz
 • 230 ml víz
 • 2 cs vaníliás cukor

A bejgli kenéséhez

 • 1 egész tojás
 • 1 tojássárgája

Elkészítés
 

 • Első lépésben készítsd el a bejgli tésztáját. Ez egy élesztős kelt tészta, de néhány szempontból máshogy kell vele bánni, mint megszoktad. A legfontosabb, hogy itt most inkább kerülendő a meleg, mert nem szabad, hogy túlkeljen.
 • Először futtasd fel az 1 dkg élesztőt 0,5 dl langyos tejben, 1 teáskanál cukorral.
 • Egy tálban morzsold össze a 31 dkg lisztet a 125 g hideg, kockára vágott vajjal, a kezeddel, amíg egészen morzsás nem lesz.
 • Verd fel jól a tojást, és add a vajas liszthez.
 • Add a vajas-lisztes morzsához az élesztőt (ha már felfutott), a maradék 0,5 dl tejet hidegen, a csipet sót és a cukrot. (Összesen 2,5 dkg cukor, ebből 1 tk. ment az élesztőhöz.)
 • Dolgozd össze a tésztát a kezeddel, amíg cipóvá össze nem áll. Az állaga akkor jó, ha enyhén nedves, de nem ragad a kezedre, és lehet liszt nélkül nyújtani. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés tejet, ha ragad, akkor egy kevés lisztet. Nem szükséges dagasztani.
 • Tedd félre két órára letakarva. Mivel a bejgli tésztáját nem szabad túlkeleszteni, ezért most – más kelt tésztákkal ellentétben – nem kell meleg helyen tartanod.
 • Közben második lépésben készítsd el a diós tölteléket. Mivel a bejgli tésztája nem kelhet túl, a töltelék pedig forrón készül de csak hidegen mehet a bejglibe, ezért fontos, hogy azonnal elkezdd készíteni – legyen ideje kihűlni -, vagy akár előtte is elkészítheted.
 • Egy tálban keverd össze a 230 g darált diót, a 80 g darált háztartási kekszet és a 2 csomag vaníliás cukrot. Ízlés szerint rumaroma, mazsola is nagyon jól illik hozzá.
 • Egy lábasban forrald fel a 230 ml vizet és a 155 g porcukrot.
 • A forró cukorszirupot öntsd a darált diós keverékre. Keverd el jól, hogy ne maradjon benne száraz rész, és tedd félre hűlni.
 • Ha a tészta eleget pihent és a töltelék is kész, vedd a tésztát 2 darabba (vagy akár egy darabban is sütheted, akkor 1 kg-os diós bejglit kapsz).
 • Mérd le a tésztadarabokat és a töltelék adagokat egyenként. A szabály az, hogy ugyanakkora legyen a töltelék és a tészta súlya.
 • Nyújtsd ki a tésztát kb. fél cm vastagságúra. Fél kg-os diós bejgli esetében kb. 24×18 cm-es, 1 kg-os bejgli esetében kb. 35×25 cm-es téglalapot kell kapnod.
 • Egyengesd el a tölteléket a tésztán úgy, hogy a szélein kb 2-2 cm maradjon ki.
 • Határozott mozdulattal tekerd fel a bejgli tésztát. Én úgy tapasztaltam, hogy könnyebb magad felé, de csináld úgy, ahogy neked könnyebben megy.
 • A végeit hajtsd be, és hajtsd a tekercs alá. Ez jól legyen becsomagolva, ne folyjon ki a töltelék a végén.
 • Szintén egy határozott mozdulattal tedd át a nyers bejglit egy tepsire vagy sütőlemezre. Készítsd így el az összes bejglit.
 • Egy tálkában verj fel egy egész tojást és egy tojássárgáját, ezzel kell majd megkenni.
 • Kend meg jól a tésztát a tojással, végig a tetejét, a végeit, és le az oldalát egész a tepsiig.
 • Hideg helyen hagyd fél órát pihenni.
 • Ismét kend meg a tojással, ugyanolyan alaposan, mint az előbb.
 • Ismét fél óra pihentetés jön, hideg helyen, ilyenkor akár hűtőbe is mehet a bejgli.
 • Közben melegítsd be a sütőt 180 fokra.
 • Fél óra elteltével vedd ki a bejglit, szurkáld meg az oldalát villával több helyen, és tedd be a sütőbe.
 • A bejgli sütési ideje 25-30 perc. Ez függ a sütődtől és a bejgli vastagságától is. Szép sötétarany-barnás színű legyen, amikor kiveszed.
 • Hagyd kihűlni. Ha az ünnepi asztalra szánod, amúgy sem esel ilyenkor neki, de a bejglit szeletelni sokkal könnyebb, ha már teljesen kihűlt.

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet