Chilis bab (vagy csilis bab)

A chilis bab (vagy máshogy írva csilis bab, chili con carne) a Tex-Mex konyha egyik legismertebb remeke. Angol neve, a chili con carne az angol „chili” (csili) és a spanyol „con carne” (hússal) szavakból áll össze, ez is jól mutatja, hogy tulajdonképpen egy texasi-mexikói ételről van szó.

Chilis bab recept

 1. A tökéletes chilis bab elkészítéséhez vágd fel a hagymát, a fokhagymát és a csilit. Ez utóbbinak ha kiszeded a magját, akkor szinte egyáltalán nem lesz csípős. Ha csípősen szereted, akkor nyugodtan tegyél bele több csilipaprikát, sőt akár néhányat egészben is.
 2. Az olajon párold a hagymát kb. 5 percig. Amikor már üveges, add hozzá a fokhagymát, a római köményt és a csilipaprikát, és párold még 2 percig.
  A római kömény itthon – bár egyre többen ismerik – még mindig különleges fűszernek számít. De fontos, hogy ezt használd, ettől lesz eredeti mexikói karaktere a chilis babnak, és ettől lesz igazán finom!
 3. Add hozzá a zöld- vagy kaliforniai paprikát, a pirospaprikát és a darált húst, és pirítsd kb. 5 percig, vagy amíg barna nem lesz a hús mindenhol.
 4. Tedd bele a paradicsomot, fűszerezd sóval, borssal, oreganoval és fahéjjal. Fedő alatt, alacsony tűzön párold egy órát.
 5. A legvégén add hozzá a leszűrt konzerv babot és a kukoricát (a kukorica elhagyható). Ha nem konzervet használsz, akkor előtte áztasd be a babot és főzd egy órán át, majd szűrd le és úgy add a chilis babhoz. Főzd még 10 percig.

Chilis bab tálalása

A chilis bab melegen, friss (fehér) kenyérrel a legfinomabb, és szerintem annál jobb, minél többször melegíted. Sőt, van aki azt mondja, hogy nem is szabad frissen enni, hanem előző nap elkészíti és másnap melegítve tálalja.

A chili con carnéhoz Amerikában és itthon is gyakran adnak reszelt sajtot (Amerikában cheddart, de trappista vagy itthon könnyebben beszerezhető sajt is tökéletes hozzá) és tejfölt, mind a kettőtől plusz ízeket kap. A tejföl ezen kívül segít élvezni a chili con carne csípősségét.

Csilis bab sajttal tejföllel
Csilis bab sajttal, tejföllel

Variációk csilis babra, azaz különböző receptek

A csilis babnak nagyon sok variációja van, akár a fő hozzávalók tekintetében is. Találkozhatsz vele babbal és bab nélkül, vagy hússal és hús nélkül (ezt általában chili sin carnénak, vagyis hús nélküli csilinek nevezik). Kukoricát nem tesznek bele mindenhol, de Magyarországon a legtöbb helyen így szolgálják fel, és én is így szeretem.

Ami minden esetben van benne, az csilipaprika, hagyma, fokhagyma és római kömény. Utóbbi a Tex-Mex konyha tipikus fűszere, és csak elvétve találkozhatunk vele mexikói ételekben.

Ugyanakkor sok, a mi ízlésünknek akár extrémnek tűnő hozzávalóval is tálalhatják. Ilyen pl. az elkészülte után beleolvasztott egy-két kocka csokoládé, amivel egyébként a mexikói konyhában többször találkozhatunk. A Wikipedia pedig olyan dolgokat is felsorol, mint mogyoróvaj, banán, ananász, narancs. A magyar ízlésnek legmegfelelőbb hozzávaló lehet a kolbász.

Chilis bab, csilis bab vagy chili con carne? Azaz a helyesírás

A chilis babbal találkozhatunk chilis bab, csilis bab és chili con carne formában, és felmerülhet a kérdés, hogy most akkor melyik a helyes. Talán erre a kérdésre nem az lesz a válasz, amit az ember először gondolna, de az az igazság, hogy mindegyik.

 • Az akadémiai Magyar Értelmező Kéziszótár ugyan csili írásmóddal javasolja, de zárójelben jelzik, hogy chili formában is használható. Tehát akár csilis bab, akár chilis bab, magyarul mindkettő helyesnek tűnik.
 • A chili con carne az eredeti – bár részben angol, részben spanyol – elnevezése az ételnek, és mint ilyen is megállja a helyét.
 • Az érdekesség kedvéért akár a chile con carne kifejezés is használható lenne, hiszen spanyolul így írják ennek a közkedvelt ételnek a nevét.

Bárhogy is írod, bárhogy is nevezed, a chilis bab szinte mindannyiunk kedvence. Próbáld ki, készítsd el ezt a receptet!

Ha érdekelnek az idegen nyelvű ételnevek, gasztronómiai kifejezések, akkor nem kell feltétlenül fordítóirodához fordulnod, erre a célra van egy folyamatosan bővülő magyar angol szótár, amit használhatsz.

Csilis bab

Csilis bab

Szilágyi Balázs
No ratings yet
ELŐKÉSZÍTÉS 10 perc
SÜTÉS/FŐZÉS 1 óra 30 perc
ELKÉSZÍTÉS 1 óra 40 perc
FOGÁS Főétel
KONYHA Mexikói ételek
ADAG 8

Hozzávalók
  

 • 2 db vöröshagyma
 • 5 gerezd fokhagyma
 • 2 db chili paprika (kisebb)
 • 1 db kaliforniai paprika vagy zöldpaprika
 • 600 g konzerv paradicsom
 • 1 kg darált marhahús
 • 3 db konzerv vörös bab (kb. 250 g)
 • 1 db konzerv kukorica (kb. 250 g) (elhagyható)
 • bors
 • 1 csipet oregánó
 • 0,5 tk fahéj
 • 1 tk őrölt római kömény
 • 1 tk pirospaprika

Elkészítés
 

 • A tökéletes chilis bab elkészítéséhez vágd fel a hagymát, a fokhagymát és a csilit. Ez utóbbinak ha kiszeded a magját, akkor szinte egyáltalán nem lesz csípős. Ha csípősen szereted, akkor nyugodtan tegyél bele több csilipaprikát, sőt akár néhányat egészben is.
 • Az olajon párold a hagymát kb. 5 percig. Amikor már üveges, add hozzá a fokhagymát, a római köményt és a csilipaprikát, és párold még 2 percig.
 • Add hozzá a zöld- vagy kaliforniai paprikát, a pirospaprikát és a darált húst, és pirítsd kb. 5 percig, vagy amíg barna nem lesz a hús mindenhol.
 • Tedd bele a paradicsomot, fűszerezd sóval, borssal, oreganoval és fahéjjal. Fedő alatt, alacsony tűzön párold egy órát.
 • A legvégén add hozzá a leszűrt konzerv babot és a kukoricát (a kukorica elhagyható). Ha nem konzervet használsz, akkor előtte áztasd be a babot és főzd egy órán át, majd szűrd le és úgy add a chilis babhoz. Főzd még 10 percig.

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet