Piaci lángos – mindig szemét?

Azt kell hogy mondjam, hogy sajnos igen, vagy legalábbis legtöbbször. Már ami a címben feltett kérdésre – a piaci lángos vajon mindig szemét-e? – a választ jelenti. Legalábbis a tapasztalatom szerint, mostanában.

Ez nem jelenti azt, hogy nincs jó piaci lángos az országban – ha találsz ilyet, szívesen veszem, ha megosztod velünk lent a hozzászólások között. Hadd ismerje meg más is, és hadd kapjon egy kis publicitást az, aki az öldöklő árverseny ellenére hajlandó minőségi lángost árulni a piacokon. Mert a többség sajnos nem.

Egyáltalán mi a piaci lángos?

Tulajdonképpen itt piaci lángosnak nevezhetünk mindent, amit hagyományos lángososnál árulnak. Hiszen ebből a szempontból sajnos mindegy, hogy egy piacon, strandon, vagy mondjuk egy hipermarket előtt vásároljuk a lángost.

Persze hagyományos értelemben a piaci lángos az, amit a neve is mutat. A piacoknak ki tudja mióta elválaszthatatlan kelléke a lángosos, és ez így is van jól.

Piaci lángos – milyen is?

Ízlés kérdése, hogy valaki szereti vagy nem, amit az utcán, piacon árulnak. És a lángos tulajdonképpen egy piacon vagy a strandon az igai, de ma már ezeken a helyeken a legritkábban kaphatunk olyan lángost, ahol tényleg a fogyasztó elégedettsége a fontos, és nem az árus pénztárcája.

A lángost illetően ugyanis sajnos az utcai árusok esetében a spórolás ma már olyan méreteket ölt, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Annak érdekében, hogy pár 10 forinttal olcsóbban adhassák ezt az ételt, nem csak a krumplit, tejet hagyják ki belőle, de pl. a sajtos lángos esetében a sajt helyett is növényi származék, műsajt van rajta.

Igen, a pénz nagy úr. A lángos soha nem volt egy sznob étel, és el tudom fogadni azt is, hogy aki lángost vesz, gyakran meg kell, hogy nézze a pénztárcáját. De ez szerintem még nem indok arra, hogy szemetet adjunk el neki.

Mert a lángos tésztáját el lehet készíteni krumpli nélkül is – akár még ugyanolyan finom is lehet. Vagy ki lehet hagyni belőle a tejet. Igen, sokkal olcsóbb lesz a végén, hiszen pl. 1 kg liszthez mérve, amiből nagyjából 8 db lángos jön ki, kb. 7 dl tej vagy víz között akár 200 Ft is lehet a különbség. Ez pedig 25 Ft lángosonként, ami persze egy év alatt összeadódva igen szép extra hasznot jelent a piaci lángososnak.

És igen, el lehet adni „sajtos-tejfölös” lángosnak azt a vackot, ami soha nem látott tejet. Ez persze már talán megérne egy túrát a fogyasztóvédelemnél – vajon sajtos-e a növényi eredetű szörnyedvénnyel megszórt, és tejfölös-e a szuperföllel vagy extraföllel vagy fehérföllel megkent lángos – a lényeg persze hogy jó olcsó legyen, és semmi köze ne legyen igazi sajthoz vagy tejfölhöz.

Lehet mondani, hogy így szereted. Csak legalább magadat ne csapd be. Ha azért szereted a ropogós, növényes lángost, mert kipróbáltál sokfélét, és tényleg ez a legjobb, akkor én ezt elfogadom. De ha azért, mert nem ettél még igazi, tejjel készült lángost, valódi tejől készült sajttal és tejföllel megpakolva, akkor próbáld ki!

Mert ez az egész piaci lángos történet nekem nagyjából olyan, mintha a sertéspörkölt szójából készülne, már csak hogy olcsóbb legyen.

Mit tehetsz?

Persze legyinthetsz rá, vagy éppen beállhatsz a sorba. Ha neked is megér 10-20 forintot a saját egészséged, vagy hogy igénytelenséget adjanak el neked.

Vagy egyszerűen a pénztárcáddal szavazhatsz. Ha valahol minősíthetetlen, csak a spórolásról szóló lángost eszel, egyszerűen ne menj vissza oda. Válassz magadnak legközelebb olyan lángosost – szerencsére azért ők is sokan vannak – akiknél ennek a hagyományos magyar ételnek az elkészítése, az alapanyagokat is illetően, nem
csak a bevételről vagy a haszonról, de a vendégről is szól.

Lángos receptek

Ha otthon is kipróbálnád a lángost – olyan hozzávalókból, ahol pontosan tudod, mit teszel bele – akkor itt találsz a Kemény Tojás honlapon lángos recepteket:

Piaci lángos recept

Ha tényleg szereted a piaci lángost, akkor a recepthez használd a lángos receptemet, de az ott megadott 3,5 dl tej helyett csak kb 1 dl-t adj hozzá, és vízből tegyél bele összesen 3,5 dl-t.

A lángosos autó kép csak illusztráció, készítette Ken Owen.

Szólj hozzá!