Fagyasztott hús kiolvasztása

A mélyhűtő egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy bármilyen húst lehet fagyasztani és hosszan tárolni benne. A fagyasztott hús – sok más élelmiszerrel szemben – szinte semmit sem veszít a minőségéből, ellenben nagyon sok esetben rendkívül hasznos lehet. A fagyasztott hús kiolvasztása az egyetlen feladat, amivel meg kell birkózni, de nézzük, mit kell tudni erről!

A fagyasztott hús kiolvasztása lényegében három módon lehetséges. A különbség köztük tulajdonképpen csak annyi, hogy mennyire gyorsan olvad ki a hús. Vagyis az alapján tudsz dönteni, hogy mikor van szükséged a fagyasztott húsra.

1. Fagyasztott hús kiolvasztása hűtőben

Ez a leglassabb, de legbiztosabb módszer. Legbiztosabb abban az értelemben, hogy ha véletlenül ottmarad a hús a hűtőben egy kicsit tovább, mint tervezted, akkor sem lesz semmi baja.

A mélyhűtőből a hűtőbe áttéve nagyjából azzal számolj, hogy egy teljes nap, azaz 24 szóra szükséges, hogy a hús 100%-ban kiolvadjon. Természetesen már kicsit korábban is felhasználható, hiszen az még nem nagy baj, ha kisebb részek fagyottak maradtak, de ez mindenképpen egy elég hosszú folyamat.

2. Fagyasztott hús kiolvasztása szobahőmérsékleten

Ez a közepesen gyors folyamat, hiszen nagyjából 8 óra alatt ki fog olvadni a hús. Ez azért nagyban függ a konyha hőmérsékletétől (15 vagy 25 fok között például lényeges különbség lehet), és attól is, hogy mekkora darabban lett a hús lefagyasztva.

Ez a folyamat gyorsítható, ha pl. télen radiátor közelébe, vagy bekapcsolt sütő, tűzhely közelébe teszed kiengedni a húst.

De még ha akár kicsit fagyottan fel is tudod használni a húst, legalább 5-6 órával számolj, ha szobahőmérsékleten (vagyis konyhahőmérsékleten) szeretnéd kiolvasztani.

3. Fagyasztott hús kiolvasztása mikróban

A leggyorsabb módszer természetesen a mikróban való kiolvasztás, de ennek az a veszélye, hogy könnyen előfordulhat, hogy még olvasztás közben megfőzöd a húst. Ezért én a következőket javaslom:

  • A legalacsonyabb fokozatot használd. Ez általában 100 Watt, és én még akkor is ezt használom, ha például a mi mikrónknak van kiolvasztó funkciója.
  • Eleinte 10 perces időtartamra tedd be a húst. Nézd meg utána, hogy mennyire olvadt ki. Ha még mindig teljesen kemény, akkor tedd vissza ismét 10 percre. Általában 2-3-4-szer 10 perc elég a következő fokozatig, de ez függ a fagyasztott hús mennyiségétől és a mikrótól is.
  • Amikor már a külseje kiolvadt, akkor legfeljebb 5 percre tedd, és ha pl. több szeletben vagy darabban lett lefagyasztva a hús, akkor szedd szét, és úgy tedd vissza ismét legfeljebb 5 percre. Az egy mese, hogy a mikró belülről kezd melegíteni – egyszerűen csak a tapasztalat alapján látni fogod, hogy nem így van. A húsdarabok külseje kiolvad, aztán akár elkezdhet megfőni (amit nem szeretnél), miközben a nagyobb darabok belseje még fagyott marad.
  • Ha igazán tökéletesre akarod a húst kiengedni, akkor mielőtt teljesen kiolvadna, tedd ki szobahőmérsékletre még egy fél órára, órára. Egyszerűen a mikró jellegéből adódóan szinte lehetetlen úgy kiolvasztani a húst, hogy sehol se főjön meg egy kicsit sem, és sehol se maradjon fagyott sem.

Így a mikróban is kb. 1 óra lesz, mire ki tudod olvasztani a húst.

Szólj hozzá!