Sütőpor helyett szódabikarbóna?

Mi a helyzet, ha egy receptben sütőport írnak, de csak szódabikarbóna van otthon? Lehet sütőpor helyett szódabikarbónát használni? Vagy esetleg fordítva, szódabikarbóna helyett sütőport? És ha igen, mennyit?

Nem csak erre próbálok meg választ adni, de még az is kiderül majd számodra, hogy a szódabikarbóna helytelen használata lehet akár az egyik jele annak, hogy egy teljesen ész nélküli recepttel találkoztál. Miért? Lássuk!

Sütőpor helyett szódabikarbóna

A sütőpor összetétele

Vajon miért lehet fontos a sütőpor összetétele, amikor a sütőpor helyetti szódabikarbóna használatáról szeretnél olvasni?

Sütőpor

Talán meg fogsz lepődni, de a sütőpor összetevői közül az egyik legfontosabb maga a szódabikarbóna.

Pontosabban a három összetevő közül ez az, ami konkrétan az étel – általában sütemény – „megemelkedését” okozza. És majd meglátod, hogy ez elég fontos ahhoz, hogy megértsd, hogyan helyettesítheted a sütőport vagy a szódabikarbónát egymással.

A sütőpor ugyanis a következő három összetevőből áll:

  1. A megemelkedést biztosító anyag – ez a szódabikarbóna, ami egy lúgos anyag. Ennek jele Európában E 500. (Egyben az egyik bizonyítéka, hogy attól még, hogy egy alapanyag „E”, nem feltétlenül rossz.)
  2. Valamilyen sav vagy savak, amelyek a szódabikarbónával reakcióba lépnek. A kereskedelmi sütőporban általában többféle sav van, így egyszer létrejön a reakció, amikor az ételbe teszed (folyadékkal keveredik), egyszer pedig amikor sütöd (hő hatására). Itthon általában difoszfátok, E 450.
  3. Keményítő – ennek célja az, hogy felszívja a folyadékot, így az előző két anyag ne lépjen reakcióba egymással még felhasználás előtt.

Sütőpor helyett szódabikarbóna

A fentiekből már látszik, hogy a sütőpor valószínűleg helyettesíthető szódabikarbónával, hiszen az van benne. Tehát elvileg, ha nincs otthon sütőpor, használhatsz szódabikarbónát is, de az alábbi pontokra figyelned kell:

  • A szódabikarbónából sokkal kevesebb kell. Mennyi? Nagyjából 1/3-a 1/4-e a sütőpor mennyiségének.
  • Kell, hogy legyen a receptben valamilyen sav. Lásd kicsit lejjebb.
  • Általában az így, szódabikarbónával helyettesített sütőpor nem pontosan úgy viselkedik, mint a zacskós (lásd följebb a többféle savat). Ezért amikor összekevered a hozzávalókat, akkor ne nagyon tárold a tésztát, hanem süsd meg azonnal.

A savas közeg előállítása

Szódabikarbóna

Ha tehát sütőpor helyett szódabikarbónát használsz, akkor legyen a receptben valamilyen savas anyag.

Mivel az itthon a sütőporban általában használt difoszfátokat (E450) nem tartjuk a polcon, vagy gondolom jóval kevésbé mint a sütőport, ezért általában az alábbi lehetőségeid vannak:

  • Használhatsz tejfölt vagy joghurtot. Ez persze a recepttől függ, de ha pl. a recept ír tejet és nem rontja el a savanyított tejtermék, akkor a tejet részben felcserélheted tejfölre vagy joghurtra, és a szódabikarbóna is tökéletesen fog működni.
  • A hagyományos hozzávalók közül a méz és a kakaópor mind savas közeg, tehát ha ezek szerepelnek egy receptben, akkor részben rendben lehet a szódabikarbóna használata.
  • Meglepő módon a melasz is savas, de közben nagyon édes. Tehát ha melaszt adsz a sütihez (tudom, hogy ez sem feltétlenül hever a polcon), az is működik.
  • Citromlé. A legegyszerűbb savas közeg a citromlé, amit a szódabikarbónához adva helyettesítheted a sütőport.

Szóbabikarbóna helyett sütőpor

A fentiekből kiderül, hogy szódabikarbóna helyett sütőpor tulajdonképpen bármikor használható. Ebben az esetben viszont fordítva működik a matematika, vagyis a receptben előírt szódabikarbóna mennyiségének a háromszorosát használd sütőporból.

És mi a helyzet a félresikerült receptekkel?

A fentiekből és iskolai kémiai tanulmányainkból látszik, hogy mivel a szódabikarbóna egy lúgos anyag, és savval lép reakcióba, ezért savas közeg nélkül nem lesz az igazi a recept. Ráadásul még az is előfordulhat, hogy a végeredménynek enyhén fémes íze lesz.

Ezért a szódabikarbónát olyan receptekben látod helyesen használni, amelyek savas hozzávalót is tartalmaznak. Pl. joghurt, tejföl, citromlé, vagy az itthon kevésbé használt, de pl. Amerikában sütikhez nagyon elterjedt író.

Vagyis ha a recept nem tartalmaz savas anyagot, és mégis szódabikarbónát javasol, akkor a recept írója nagy valószínűséggel félreértett valamit, és jobban teszed, ha inkább sütőport használsz.

Felhasznált források:

“Sütőpor helyett szódabikarbóna?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!