Mennyi marad a majonézes flakonban?

Ha olvastad a nagyon népszerű majonéz receptemet, akkor onnan már tudhatod, hogy a bolti majonézek közül a Hellman’s majonéz a kedvencem. Azt pedig – legalábbis eredeti verziójában – üvegben árulják.

Manapság itthon azonban elterjedtek a nagy műanyag flakonos majonézek. Már többször éreztem, amikor ilyet használtam, hogy ha bele gebedek sem tudok minden cseppet kiszedni, és valószínűleg egy csomó majonéz benne marad.

De mennyi? Mennyi majonézt pazarlunk el, ha nem könnyen kikanalazható üveges kiszerelésben, hanem műanyag flakonban vásároljuk?

Mennyi majonézt pazarolsz?

Persze ez semmilyen szempontból sem egy reprezentatív kísérlet, csupán érdekesség. A képen látható márkának pedig semmi köze sincs hozzá, akármilyen flakonos majonézt választhattam volna hozzá.

Az első képen látható, hogy a csomagolás szerint 600 g majonézt tartalmaz a flakon, a súlya pedig 658 g. Ebből következtethetünk arra, hogy a flakon maga kb. 58 g.

Teli majonézes flakon mérlegen

És most jön az érdekesség! Nézzük, mennyi a súlya az „üres” flakonnak. Vagyis amikor már az ember feje tetejére állítva tárolta, rázogatta, minden normálisan elvárhatót megtett, hogy kiszedje belőle, amit kifizetett. Na jó, szívószállal nyakig azért nem merült bele a lecsavart tetejű majonézes flakonba, na de azért mégis… 🙂

158 g az „üres” majonézes flakon súlya, azaz egészen pontosan 500 g-mal kevesebb, mint amennyi eredetileg benne volt. Hogy mit jelent ez?

Üres majonézes flakon mérlegen

A számítás nagyon egyszerű: 100 g, azaz a teljes mennyiség hatoda ott marad benne, és jó eséllyel megy a kukába! Szóval legközelebb, ha a majonéz árát számolgatod a boltban, szorozd fel nyugodtan 1,2-vel a műanyag flakonosat!

“Mennyi marad a majonézes flakonban?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!