Szőlőből mazsola

A mazsola megosztó étel. Vannak, akik még a somlói galuskából is kipiszkálják az apró mazsolaszemeket, míg mások egy rohanós napon akár ebéd helyett is képesek gyorsan bekapni néhány szem mazsolát, csak úgy magában. Az emberek nagy része vagy imádja, vagy ki nem állhatja, kevesen vannak, akik közömbösen viszonyulnának hozzá. Azt mindenki tudja, hogy a mazsola szőlőből készül, de ennél több szót érdemel ez az értékes aszalt gyümölcs, ugyanis tele van értékes tápanyagokkal.

Milyen szőlőből lesz jó mazsola?

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy bármilyenből. A valóságban ez egy kicsit összetettebb, ugyanis azok a szőlőfajták, melyeknek sok magja van, nem alkalmasak arra, hogy aszalt gyümölcs készüljön belőlük. Ezért az egymagvú, vagy teljesen magtalan fajtákat szokás megaszalni. Mire egy szőlőszem mazsolává aszalódik, elveszti nedvességtartalmának nagy részét. A végtermékben a gyümölcs eredeti nedvességtartalmának csupán egynegyede található meg, és kétségkívül kellemetlen gasztronómiai élmény lenne egy aprócska aszalványban magokkal találkozni.

Hogyan készül?

Aki mazsolát szeretne előállítani, annak érdemes a szüretelést későre hagyni, amikor a szőlőszemek már kissé összementek, hiszen így kevesebb ideig kell majd aszalni a gyümölcsöt. A szüretelés után következik a gondos válogatás, osztályozás, hiszen fontos, hogy a szőlőszemeken ne maradjon rajta a kocsány, mert az fogyasztáskor nagyon zavaró. Ezt követően hideg vízzel átmossák a szemeket, majd megszárítják, végül aszalógépbe helyezik őket. Az aszalás során a szőlőszemek elvesztik nedvességtartalmuk nagy részét, végül pedig összepréselik őket, így kerülnek kereskedelmi forgalomba.

A mazsola jótékony hatásai

Akárcsak a szőlő, a mazsola is erős antioxidáns hatással rendelkezik, ráadásul magas a vastartalma is. Aki vérszegénységgel küzd, érdemes rendszeresen fogyasztania. Mindemellett található benne kálium, magnézium, cink, kalcium, folát, niacin, K-, C- és B-vitamin is. Ezekkel segíti szervezetünk egészséges működését, magas cukortartalmának köszönhetően pedig gyorsan energiához juttatja testünket.

Mostanra meg is kívánt egy finom mazsolás ételt, de nincs ideje megfőzni? Az Interfoodtól néhány kattintással házhoz rendelheti különleges fogásainkat. Csirkecomb filé roston, almás, mazsolás rizzsel vagy éppen egy Somlói galuska esne jól? Válassza kedvenceit, lakjon jól velünk!

(X)

Szólj hozzá!