Mitől igazi az igazi kávé?

Sokan keresték már arra a kérdésre a választ, hogy vajon mitől válik úgy igazán kedveltté egy adott fajta kávé? A minőség az, ami mérvadó? Esetleg az íz? A pörkölés milyensége? A kávébabszemek származási helye? A növényt tápláló föld összetétele? Ez csak pár komponens a lehetséges összetevők közül. A dilemma tehát továbbra is fennáll: miről ismerhető fel az igazi?

Az ízlelőbimbók nem hazudnak!

A tökéletes legjobb kávé, amit mindenki keres, valójában nem egyetlen típus, nem egyetlen pörkölési eljárás. Azt is mondhatnánk, hogy ahány ház, ahány kávéfőző, és ahány kávés csésze, annyi szokás. Mert igen, van, aki a kesernyés ízeket kedveli, megint más a gyümölcsös, virágos hatásokat keresi, míg akadnak, akik a csokoládés jegyekért rajonganak. Nincsen jó vagy jobb ezen a területen. Az ízlés szava a döntő.

Természetesen technikailag és szakértő szemmel nyilván pontosan körülírható, hogy mik azok a természeti körülmények, előállítási feltételek, beállítások, amik hozzájárulhatnak a felejthetetlen ízélmény megteremtéséhez. Viszont végül a kóstolás, az ízlelés az egyetlen útmutató. Kifejezetten jó ötlet olyan fajtákat is kipróbálni, amik első ránézésre ismeretlenek, nehezebben beazonosíthatóak, mert a bátorság gyümölcse gyakran a pozitív meglepetés.

Mennyire lényeges a forrás?

Nagyon! Több szempontból is. Egyrészt a termőföld milyensége, a talaj összetétele, az esővíz mennyisége, a levegő komponensei. Ezen kívül pedig a beszerzés forrása is kulcsfontosságú. Az elhivatott kávé shop gondoskodik minden fent emlegetett körülményről, arról a minőségről, amitől a kávézás megszokott élményéből valami sokkal több, varázslatosabb válhat. Mert igen, erre képes az odafigyelés, a törődés és az elköteleződés. A termékpaletta tagjai kivétel nélkül ellenőrzött, magas minőségű forrásból származnak. Olyan ízeket hoznak magukkal a kávészemek, amik távoli tájakra repíthetik a kávérajongókat. S ez az a luxus, ami valójában elérhető, akár nap, mint nap. A hagyományosabb variációkon túl figyelemre és természetesen szürcsölgetésre méltóak az első pillantásra exkluzívabb alternatívák is.

(X)

A fotó forrása: Teerapong mahawan / Shutterstock.com

Szólj hozzá!