Sütőpapír használata

A sütőpapír használata ma már sokkal könnyebbé teszi a sütést, mint amikor még mindenképpen vajazni-lisztezni kellett.

A sütőpapír tulajdonképpen azt a célt szolgálja, hogy ne ragadjon le a sütemény. A használata ezért rendkívül egyszerű: csak arra kell vigyázni, hogy ahol a tészta érheti a tepsit, oda kerüljön sütőpapír is.

Sütőpapír használata hagyományos, lapos tepsiben

Hagyományos, lapos tepsiben a sütőpapír használata úgy történik, hogy egy nagyjából akkora sütőpapírt, mint a tepsi, tegyél az aljára. Szükség esetén a 4 sarkában egy kevés tésztával ragaszd le, hogy ne csússzon el.

Ha tekercsben van a sütőpapír, akkor méretre kell vágni, de sokszor árulják úgy, hogy eleve ilyen tepsi méretű darabokra van vágva.

Mivel a lapos tepsiben a tészta általában nem folyik, hanem pl. formázott sütiket szokás benne sütni, ezért a szélekről egyáltalán nem kell gondoskodni. Bár természetesen az sem baj, ha kicsit kilóg, ahogy a képen.

Sütőpapír használata hagyományos tepsiben
Sütőpapír használata hagyományos tepsiben

A fenti képen a sütőpapír egy Pavlova tortához nyújtott segítséget.

Sütőpapír használata mélyebb edényben

Mélyebb edényben (pl. tortaformában) általában olyan sütemények készülnek, ahol a tészta folyósabb (pl. piskóta), és kitölti az egész edényt.

Ilyenkor a sütőpapír használatakor két lehetőséged van:

  • Formára vágod a sütőpapírt (előtte körülrajzolva), hogy csak a forma aljára kerüljön. Ezt a megoldás szokás használni pl. piskóta készítésekor.
  • Úgy béleled ki a formát, hogy a széleit is befedje a sütőpapír. Ez a megoldás akkor jó, ha a tészta magasabb vagy folyósabb, vagy pl. a piskótával ellentétben van rajta valamilyen folyósabb állagú hozzávaló, pl. gyümölcs.
Sütőpapír használata mély edényben
Sütőpapír használata mély edényben

Ezen a képen a sütőpapírban egy brownie-t látsz.

Takarékosság: sütőpapír újrafelhasználása

A sütőpapír akár újra felhasználható. Tulajdonképpen semmi baja sem lesz egy sütés után, attól eltekintve, hogy egy kicsit keményebb.

Ha már nagyon töredezik, vagy ráragad a tészta, akkor dobd ki és használj új sütőpapírt.

Szólj hozzá!