Zöldség alaplé

Rengeteg étel esetében teltebb ízeket érhetünk el, ha víz helyett valamilyen alaplét használunk a főzéshez vagy a szószok készítéséhez. Sokféle alaplé létezik, a két legismertebb a csirke alaplé és a zöldség alaplé. Ez utóbbi nagyszerűen felhasználható minden olyan ételhez, amiben nincs hús, és természetesen tökéletes megoldás vegetáriánus receptekhez vagy akár vegán receptekhez is.

Zöldség alaplé készítése

 1. Az összes zöldséget tisztítsd meg. Nem szükséges feldarabolnod őket, mert nagyon sokáig fognak főni. A hozzávalóknál én a legjellemzőbb magyar leveszöldségeket adtam meg, de természetesen tetszés szerint tehetsz bele további zöldségeket is, pl. zellerszárat, karalábét (mint ahogy a képen lévő alaplében ezek voltak is, lásd a képet alul).
 2. Tedd bele egy lábasba, öntsd fel annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. Tedd fel főni takaréklángon, és főzd az forrástól másfél órát.
 3. Ha kész, szűrd le. A zöldségek külön fogyaszthatók.
Zöldség alaplé

Nagyon telt ízű, csodálatos zamatokat magába záró zöldség alaplét kapsz. Tökéletes megoldás például egy zöldséges rizottóhoz, ami elképzelhetetlen egy jó alaplé nélkül.

Zöldség alaplé tárolása

Hűtőben egy-két napig, mélyhűtőben néhány hónapig tárolhatod. Itt is működik a csirke alaplénél már bemutatott megoldás, vagyis hogy az alaplét már a zöldségek nélkül tovább főzve besűrítheted felére, negyedére. Egészen sűrű formában ha jégkockatartóba téve fagyasztod le, akkor valódi, házi leveskockát kapsz!

Zöldség alaplé recept

Zöldség alaplé

Szilágyi Balázs
4.67 from 3 votes
SÜTÉS/FŐZÉS 1 óra 30 perc
ELKÉSZÍTÉS 1 óra 30 perc
FOGÁS Leves
KONYHA Hagyományos ételek

Hozzávalók
  

 • 4-5 db sárgarépa
 • 2 db fehérrépa
 • 1 db hagyma
 • 1/2 db zeller
 • 1 csokor petrezselyem
 • 4 szem egész bors

Elkészítés
 

 • Az összes zöldséget tisztítsd meg. Nem szükséges feldarabolnod őket, mert nagyon sokáig fognak főni. A hozzávalóknál én a legjellemzőbb magyar leveszöldségeket adtam meg, de természetesen tetszés szerint tehetsz bele további zöldségeket is, pl. zellerszárat, karalábét.
 • Tedd bele egy lábasba, öntsd fel annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. Tedd fel főni takaréklángon, és főzd az forrástól másfél órát.
 • Ha kész, szűrd le. A zöldségek külön fogyaszthatók.
4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet