Tükörtojás

A tükörtojásnál talán nincs egyszerűbb étel, a készítése mégis kihívás lehet. Hogyan készül a tökéletes tükörtojás? Mennyi ideig kell sütni? Milyen serpenyőben? Ezekre a kérdésekre adom meg a választ itt, ebben a részletes tükörtojás receptben, és plusz két trükk, amitől nem csak finom, de igazán szép is marad!

A tökéletes tükörtojás

Mindenkinek lehet más az elképzelése a tükörtojásról, hiszen az ízlések különbözőek. Én most itt azért összeszedtem, hogy milyennek is kellene lennie egy igazán finom tükörtojásnak, amit mondjuk akár egy jó étteremben is büszkén felszolgálhatnának.

 • A fehérje teljesen átsült.
 • A fehérje körben és az alján is opálosan fehér színű, teljesen puha, nem égett, nem keményedett meg.
 • A sárgája folyós. (Igen, ez ízlés kérdéde, de ettől „tükör”. Lásd lejjebb a kétoldalas tükörtojást ha átsütve szereted).
 • Nem foltos a sótól.

Tükörtojás

Tükörtojás recept

Nézzük, hogyan készíthető akár otthon is egyszerűen a tükörtojás!

 1. Először készítsd elő a serpenyőt. Tedd a tűzhelyre, és a legalacsonyabb lángon hagyd felmelegedni.
 2. Az első trükk: Hogy minél kevesebb esélye legyen a tojásnak szétesnie (a sárgájának szétfolyni), egy széles, de nem túl mély pohárba vagy tálkába üsd bele egyesével a tojásokat. Innen sokkal könnyebb lesz majd a serpenyőbe önteni, mintha közvetlenül ott törnéd fel.
 3. Tükörtojás készítése
  Egy alacsony pohárba vagy tálkába érdemes ütni a tojásokat
 4. A második trükk: Pár csepp zsírt vagy olajat önts a serpenyőbe, és néhány csipet sóval sózd meg magát a serpenyőt. Ez így furcsának hathat, de két célt is szolgál: egyrészt són sülve sokkal kisebb eséllyel ragad le a tükörtojás, másrészt mivel alulról és nem felülről sózzuk, nem lesz foltos a végén.
 5. Tükörtojás serpenyő előkészítése
  Olajozd és sózd a serpenyőt!
 6. 3-4 percig süsd alacsony lángon. Akkor van kész, ha a fehérje teljesen de opálosan átsült, a sárgája viszont még tükröződik.
 7. Egy spatula segítségével vedd ki a serpenyőből. Határozott, de mégis óvatos mozdulatokra lesz szükség. A sárgája alá nyúlj teljesen, és lehetőleg a fehérje is teljesen feküdjön fel a spatulára. Vagy ha tényleg tapadásmentes a serpenyőd, akkor egyszerűen csúsztasd ki a tükörtojást.

Kétoldalas tükörtojás

Sokak nem szeretik a folyós tojássárgáját, és a tükörtojást is csak úgy eszik meg, ha a sárgája teljesen át van sütve. Ezt hívják kétoldalas tükörtojásnak, mert ehhez a tojás mindkét oldalát át kell sütni.

Ha én így készítem, akkor kb. fél perccel azután, hogy a serpenyőbe kerül a tojás, kiszúrom a sárgáját és kicsit szétoszlatom a fehérjén. Így sokkal egyenletesebben fog sülni, és nem kell megégetni a fehérjét, hogy átsüljön a sárgája.

Ebben az esetben nagyjából 2-3 perc után egy spatula segítségével egyszerűen fordítsd meg az addigra már megszilárdult tojást, és a másik oldalán is süsd 2-3 percig.

Tükörtojás serpenyő

A tükörtojás készítéséhez nincs szükség speciális serpenyőre. Ami mindenképp javasolt, hogy tapadásmentes serpenyőt használj. Ha az oldala nem magas, akkor a kész tükörtojást akár ki is tudod belőle csúsztatni.

Lehet persze kapni tükörtojás serpenyőt is, ebben is el fog készülni. De ezeket inkább a forma miatt szokták vásárolni (tökéletes kör- vagy éppen szív alakú tükörtojás), magát az elkészítést semmivel sem teszi könnyebbé. Sőt, elképzelhető, hogy egy ilyen formából nehezebb a végén kivenni az elkészült tojást.

Milyen tojásból készül a jó tükörtojás?

Tyúktojásból hát persze, de nem is így értettem. Ahhoz, hogy a tükörtojás szép maradjon, a fehérjének is kell, hogy legyen tartása, magassága. Ehhez pedig minél frissebb tojást kell használni.

Minél frissebb ugyanis a tojás, annál jobban egyben marad a fehérje a sárgája körül, annál kevésbé folyik szét. Ez egyben egy módszer arra is, hogy megnézd, mennyire friss a tojás, amit használsz.

Ha esetleg nem teljesen friss a tojás, akkor sincs baj. Miután a serpenyőbe került, és épphogy elkezd szilárdulni, a szétfolyt fehérjét egy fa spatulával, óvatos mozdulatokkal húzd kicsit közelebb a sárgájához. Tartsd úgy pár másodpercig, amíg megszilárdul, és akkor a tükörtojás felveszi majd a kívánt formáját.

Tükörtojás mikróban

A tükörtojás akár mikróban is elkészíthető, bár nem lesz annyira szép.

 1. Ehhez egy mikrózható tányért enyhén olajozz be, és ütsd rá a tojást.
 2. Nagyon fontos! A sárgáját szúrd ki egy hegyes késsel óvatosan. Ha ezt nem teszed meg, a tojás a mikróban szétrobban!
 3. Kb. 45-60 másodpercig süsd a legerősebb fokozaton.

Jó étvágyat!

Tükörtojás

Tükörtojás

Szilágyi Balázs
No ratings yet
ELŐKÉSZÍTÉS 1 minute
SÜTÉS/FŐZÉS 4 minutes
ELKÉSZÍTÉS 5 minutes
FOGÁS Előétel, Főzelék feltét, Reggeli, Vacsora
KONYHA Hagyományos
ADAG 1 adag

Hozzávalók
  

 • Friss tojás

Elkészítés
 

 • Először készítsd elő a serpenyőt. Tedd a tűzhelyre, és a legalacsonyabb lángon hagyd felmelegedni.
 • Egy széles, de nem túl mély pohárba vagy tálkába üsd bele egyesével a tojásokat.
 • Pár csepp zsírt vagy olajat önts a serpenyőbe, és néhány csipet sóval sózd meg magát a serpenyőt.
 • 3-4 percig süsd alacsony lángon. Akkor van kész, ha a fehérje teljesen de opálosan átsült, a sárgája viszont még tükröződik.
 • Egy spatula segítségével vedd ki a serpenyőből, vagy ha tényleg tapadásmentes a serpenyőd, akkor egyszerűen csúsztasd ki a tükörtojást.

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet