Szezámmagos csirkemell csíkok

Egyszerűen elkészíthető, nagyon finom, és még fel is dobja az étkezéseket. Mi az? Hát szezámmagos csirkemell csíkok!

Tényleg csak néhány hozzávaló, és ha nem idegenkedsz a panírozástól, akkor akár egy vacsorára is könnyen összedobhatod ezt az ételt! Egy biztos! A család kedvence lesz – kicsiknek és nagyoknak ízleni fog!

Szezámmagos csirkemell csíkok recept

 1. A szezámmagos csirkemell csíkok elkészítéséhez először is vágd csíkokra a csirkemell filét.
 2. A pontos méret persze ízlés kérdése. Én 8-10 cm-es csíkokat készítettem, kb. 2*2 cm vastagak voltak.

  szezamos csirkemell
  Vágd fel csíkokra a csirkemellet
 3. Fűszerezd a csirkét sóval borssal, pirospaprikával és szerecsendióval. Utána forgasd át a húsokat, hogy mindenhol érje a fűszer.
 4. A fűszerezés természetesen ízlés kérdése, de mindenképpen jót tesz a panírozott húsnak. Én ehhez a mennyiséghez 1 tk. sót adtam, 1/4 tk. pirospaprikát, 1/4 őrölt borsot, és kb 1/16 szerecsendiót reszeltem bele.

  szezamos csirkemell
  Fűszerezd be
 5. Készítsd elő a panírozáshoz szükséges alapanyagokat: egy tányérban a lisztet, egy másikban a tojásokat enyhén sózva és felverve, egy harmadik tányérban pedig az összekevert zsemlemorzsát és szezámmagot.
 6. A panírozáshoz szükséges alapanyagok mennyiségét pontosan kiszámítani nem lehet, a becslést lásd lent a hozzávalóknál. Ami a lényeg, súlyra 1:1 arányban használj zsemlemorzsát és szezámmagot, ez űrmértékre kb. dupla mennyiségű szezámmagot jelent. Úgy fog kinézni, mintha nagyon sok lenne, de hidd el, szezámmagosnak kell lennie, elvégre szezámmagos csirke csíkokat készítünk!

  szezamos csirkemell
  Készítsd elő a hozzávalókat a panírozáshoz
 7. A klasszikus panírozást használva forgasd először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába a csíkokat. Figyelj arra, hogy minden lépésnél rendesen befedje a liszt, tojás és a szezámmagos prézli. Az utolsó lépésnél nyomkodd bele kicsit a szezámmagokat, különben sütés előtt és közben nagyrészt lehullanak.
 8. szezamos csirkemell

 9. Ennél a pontnál érdemes egy kicsit pihentetni a panírozott húsokat, mint minden rántott étel esetében (10-30 perc). Így a panír kissé megszikkad, sokkal szebben sül majd az étel és kevésbé károsodik a bunda. De ha ez nem fér bele, akkor természetesen azonnal sütheted őket.
 10. Melegíts fel egy lábasban vagy serpenyőben olajat közepes hőfokon (kb. 160-170 fok). A szezámmagos csirkemell csíkok bő olajban sülnek, legalább 1 l olaj szükséges hozzá.
 11. Közepes lángnál süsd. Egy adag kb. 5 perc alatt sül meg, amikor szép színe lesz. Nyugodtan tehetsz az edénybe többet is egyszerre, itt nem baj ha kicsit túlzsúfoltan sülnek.
 12. szezamos csirkemell
  Süsd a csíkokat kb. 5 percig
 13. Szedd ki a megsült szezámmagos csirkemell csíkokat az olajból. Csöpögtesd le őket és tedd egy konyhai papírtörlőre.
 14. szezamos csirkemell

Szezámmagos csirkemell csíkok tálalása

A szezámmagos csirkemell csíkok elkészültek. Tálald és fogyaszd őket frissen, melegen.

Bármilyen hagyományos köret jól megy hozzá, de akár köret nélkül is tökéletes csemege. Ha engem kérdezel, majonézt mindenképp adj hozzá.

szezamos csirkemell

A szezámmagos csirkemell csíkok ezen kívül tökéletes például bármilyen majonézes salátával, én majonézes krumplival tálaltam. De savanyúság, vagy akár például szárított paradicsom is nagyon jól illik hozzá.

Szezámmagos csirkemell csíkok tárolása

Mivel igazából frissen finom, ezért nem javaslom, hogy többet süss, mint ami biztosan elfogy. Egy adag 5 perc alatt megsül, tehát bármikor „pótolható”.

A bepanírozott csíkok hűtőben 1-2 napig elállnak. De érdemes akár nagyobb adagot készíteni belőle, hiszen tökéletesen fagyasztható.

Megjegyzés: a képeken kb. dupla adag szezámmagos csirkemell csíkokat készítettem, összesen 1,35 kg csirkemellből.

szezamos csirkemell

Szezámmagos csirkemell csíkok

Szilágyi Balázs
5 from 1 vote
ELŐKÉSZÍTÉS 20 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS 5 minutes
ELKÉSZÍTÉS 25 minutes
FOGÁS Főétel
KONYHA Hagyományos
ADAG 4 adag

Hozzávalók
  

 • 80 dkg csirkemell filé
 • 10 g só (1 tk.)
 • 1/4 tk. őrölt bors
 • 1/4 tk. pirospaprika
 • 1/16 szerecsendió őrölve
 • 70 g liszt
 • 4 tojás
 • 165 g zsemlemorzsa
 • 165 g szezámmag
 • Olaj a sütéshez

Elkészítés
 

 • Vágd csíkokra a csirkemell filét.
 • Fűszerezd a csirkét sóval borssal, pirospaprikával és szerecsendióval. Utána forgasd át a húsokat, hogy mindenhol érje a fűszer.
 • Készítsd elő a panírozáshoz szükséges alapanyagokat: egy tányérban a lisztet, egy másikban a tojásokat enyhén sózva és felverve, egy harmadik tányérban pedig az összekevert zsemlemorzsát és szezámmagot.
 • A klasszikus panírozást használva forgasd először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába a csíkokat. Figyelj arra, hogy minden lépésnél rendesen befedje a liszt, tojás és a szezámmagos prézli. Az utolsó lépésnél nyomkodd bele kicsit a szezámmagokat, különben sütés előtt és közben nagyrészt lehullanak.
 • Ennél a pontnál érdemes egy kicsit pihentetni a panírozott húsokat, mint minden rántott étel esetében (10-30 perc).
 • Melegíts fel egy lábasban vagy serpenyőben olajat közepes hőfokon (kb. 160-170 fok). A szezámmagos csirkemell csíkok bő olajban sülnek, legalább 1 l olaj szükséges hozzá.
 • Közepes lángnál süsd. Egy adag kb. 5 perc alatt sül meg, amikor szép színe lesz. Nyugodtan tehetsz az edénybe többet is egyszerre, itt nem baj ha kicsit túlzsúfoltan sülnek.
 • Szedd ki a megsült szezámmagos csirkemell csíkokat az olajból. Csöpögtesd le őket és tedd egy konyhai papír törlőre.

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet