Amerikai palacsinta

Az amerikai palacsinta az utóbbi években nagyon közkedvelt lett Magyarországon is. Sokkal kisebb, puffancs palacsintákra gondolj, mint amit mi itthon palacsintaként ismerünk.

A titok részben a sütőporban van. A hagyományos palacsintában elképzelhetetlen ez a hozzávaló, Amerikában viszont kötelező, ettől fognak az emerikai palacsinták szépen megnőni.

Na és a sűrű tésztától. Sokkal sűrűbb tésztát kell készíteni, viszont ez egyben könnyebbséget is jelent. Hogy miért? Mert az amerikai palacsintát nem kell kikeverni, pihentetni, mint a hagyományosat. Egyszerűen összekevered a hozzávalókat, és már kész is. Magyarul nagyon egyszerű elkészíteni, és nagyon finom!

Amerikai palacsinta recept

Az ebben a receptben megadott mennyiségből kb. 16 darab amerikai palacsinta készül, ez nagyjából 4 embernek lehet elegendő (persze ha nincs nagy étvágyuk).

 1. Az amerikai palacsinta elkészítése tényleg nagyon egyszerű. Első lépésben egyszerűen keverd össze a száraz hozzávalókat egy edényben: 200 g lisztet, 10 g sütőport, 4 g sót, 10 g cukrot.
 2. amerikai palacsinta
  Keverd össze a száraz hozzávalókat
 3. Olvaszd fel az 50 g vajat.
 4. Add a lisztes keverékhez a vajat, a 210 ml tejet és az 1 db tojást.
 5. amerikai palacsinta
  Add a keverékhez a vajat, a tejet és a tojást
 6. Keverd jól el az egészet. De nem kell kikeverni vagy pihentetni, még akár apróbb csomók is maradhatnak benne.
 7. Az amerikai palacsinta tésztájának állaga akkor jó, ha egészen sűrű. Az az állag, ami már éppen szétfolyik kör alakban, ha majd a serpenyőbe teszel belőle egy kanállal, de egyáltalán nem terül szét. Ha szükséges, egy kis liszttel sűrítheted, tejjel hígíthatod.

  amerikai palacsinta
  Keverd el jól az egészet
 8. Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes vagy kicsit alacsonyabb lángon. Én nagyon pici olajat is szoktam bele önteni, és szétteríteni a serpenyőben, akkor egészen biztosan szépek lesznek a palacsinták. Készíts elő egy spatulát a sütéshez.
 9. Önts a serpenyőbe kb. fél dl-nyi adagokat a tésztából egy merőkanál segítségével, egymástól elkülönülten. Ezek a palacsinták kb. 8-12 cm-esek lesznek.
 10. amerikai palacsinta
  Önts a serpenyőbe kb. fél dl-nyi adagokat a tésztából és süsd 2-3 percig
 11. Süsd az egyik oldalukon kb. 2-3 percig. Akkor jó, ha a teteje még nem száraz, de már nem is folyik, és elkezdenek apró buborékok megjelenni rajta, a szélei pedig már átsültnek látszanak.
 12. Fordítsd meg az amerikai palacsintát egy spatula segítségével. Ne mozgasd. Süsd 1-2 percig a másik oldalon. Akkor jó, ha halvány színe van.
 13. amerikai palacsinta
  Süsd a másik oldalt is 1-2 percig

Az amerikai palacsinta tálalása

Az amerikai palacsinta a mérete és puffancssága miatt nem tölthető, hanem inkább rá szokták halmozni az ízesítőket. Lehet édesen vagy sósan is fogyasztani. Ha engem kérdezel, elengedhetetlen hozzávaló a jó minőségű juharszirup és egy kis vaj. De amerikában szinte mindig esznek hozzá sült bacont is (igen, még édes állapotában is).

amerikai palacsinta

Az amerikaiak a palacsintájukat hagyományosan reggelire fogyasztják. De természetesen bármilyen napszakban tálalhatod, kiváló reggelire, vacsorára, vagy akár előételként is.

És még egy pozitívum: a gyerekek szinte biztosan imádni fogják!

Jó étvágyat!

amerikai palacsinta

Amerikai palacsinta

Szilágyi Balázs
No ratings yet
ELŐKÉSZÍTÉS 5 perc
SÜTÉS/FŐZÉS 15 perc
ELKÉSZÍTÉS 20 perc
FOGÁS Reggeli
KONYHA Amerikai
ADAG 4 adag

Hozzávalók
  

 • 210 ml tej
 • 200 g liszt
 • 10 g sütőpor (kb. 1 evőkanál)
 • 4 g só (kb. 1/2 teáskanál)
 • 10 g cukor (kb. 1 evőkanál)
 • 1 tojás
 • 50 g vaj

Elkészítés
 

 • Első lépésben egyszerűen keverd össze a száraz hozzávalókat egy edényben: 200 g lisztet, 10 g sütőport, 4 g sót, 10 g cukrot.
 • Olvaszd fel az 50 g vajat.
 • Add a lisztes keverékhez a vajat, a 210 ml tejet és az 1 db tojást.
 • Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes vagy kicsit alacsonyabb lángon. Én nagyon pici olajat is szoktam bele önteni, és szétteríteni a serpenyőben, akkor egészen biztosan szépek lesznek a palacsinták. Készíts elő egy spatulát a sütéshez.
 • Önts a serpenyőbe kb. fél dl-nyi adagokat a tésztából egy merőkanál segítségével, egymástól elkülönülten. Ezek a palacsinták kb. 8-12 cm-esek lesznek.
 • Süsd az egyik oldalukon kb. 2-3 percig. Akkor jó, ha a teteje még nem száraz, de már nem is folyik, és elkezdenek apró buborékok megjelenni rajta, a szélei pedig már átsültnek látszanak.
 • Fordítsd meg az amerikai palacsintát egy spatula segítségével. Ne mozgasd. Süsd 1-2 percig a másik oldalon. Akkor jó, ha halvány színe van.
 • Tálald juharsziruppal, vajjal, gyümölcsökkel, vagy akár baconnel.

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet