Majonézes krumplisaláta

A majonézes krumplisaláta, vagy majonézes krumpli, majonézes burgonya az egyik legkedveltebb majonézes saláta. Nagyon egyszerű elkészíteni, mégis van három trükk, amire ha igazán odafigyelsz, akkor garantáltan a legjobban fog sikerülni!

Majonézes krumplisaláta recept

A legfontosabb titok a tökéletes majonézes krumplisaláta elkészítéséhez, hogy megfelelő burgonyát válassz. Kifejezetten salátának való, “A” típusú krumplit keress. Ez az, ami nem fő szét, nem esik darabjaira, hanem krémes, tökéletes állagú lesz a majonézes salátádban.

 1. Pucold meg a krumplit, mosd meg, és vágd karikákra.
 2. A majonézes burgonyához általában fél – 1 cm-es karikákra szokás vágni a krumplit, ízlés szerint.

  majonezes-krumplisalata

 3. Tedd fel hideg sós vízben főni. Forrás után alacsony lángon főzd kb. 10 percig, amíg meg nem puhul. Ne főzd túl!
 4. majonezes krumplisalata
  Tedd fel a krumplit sós vízben főni
 5. Közben készítsd el a majonézmártást – a részletes receptet megtalálod a linkre kattintva.
 6. A majonézmártáshoz egyszerűen keverd össze a majonézt, tejfölt, sót, cukrot és citromlét. 1 kg burgonyához 1 adag (6 dl) majonézmártás szükséges, ehhez kb. 3,5 dl vagy 330 g bolti majonéz, illetve 3 tojásból készült házi majonéz szükséges.

  majonezes krumplisalata
  Készítsd el a majonézmártást
 7. Tisztítsd meg és vágd 3-4 mm-es karikákra a 400 g hagymát.
 8. Ha a krumpli megfőtt, szűrd le. A főzővizet gyűjtsd össze egy lábasban, ebben fogjuk a hagymát “ártalmatlanítani”.
 9. majonezes krumplisalata
  Szűrd le a krumplit és fogd fel a vizét
 10. Forrald vissza a főzővizet, zárd el alatta a lángot és tedd bele a hagymakarikákat. Kevergesd 1-4 percig, amíg gyűrűire szét nem esik, a kívánt hagymaíz erősség eléréséig. Utána vedd ki a hagymát egy szűrőkanállal.
 11. A tökéletes majonézes krumplisaláta másik titka, hogy a hagymát úgy tedd bele, ahogy a legjobban szeretitek. A nyers hagyma egyszerűen túl erős lesz, és élvezhetetlenné teszi a salátát. Míg ha túlfőzöd, nem lesz íze. Érdemes kikísérletezni, hogy 1 és 4 perc között hol van az az idő, ahogyan ti a legjobban szeretitek. Fontos, hogy ne közvetlenül ekkor kóstold meg a hagymát, mert a majonéz még át fogja venni az ízét, tehát gyengébb lesz végül.

  majonezes krumplisalata
  Főzd rövid ideig a hagymát a krumpli főzővizében
 12. A krumplit óvatosan tedd egy tálba, még melegen. 6-7 evőkanálnyi főzővizet kanalazz rá – ez további ízt ad a salátádnak.
 13. Add hozzá a hagymakarikákat, és óvatosan forgasd át az egészet, hogy egyenletesen legyen krumpli és hagyma mindenhol.
 14. majonezes krumplisalata
  Keverd össze a hagymát a krumplival
 15. Most jön a harmadik titok: kóstolj meg egy krumplit és a majonézmártást. Ha szükséges, még most sózd utólag meg a mártást.
 16. A krumpli is sok sót felvesz, a hagyma is, és sok esetben itthon a bolti majonéz is inkább édes – ami nem tesz annyira jót ennek a salátának. Nincs annál rosszabb, mint egy ízetlen majonézes krumplisaláta.

 17. Öntsd a majonézmártást a krumplira és a hagymára. Óvatosan forgasd át az egészet, hogy mindenhová jusson a majonézből.
 18. majonezes krumplisalata
  Add hozzá a majonézmártást
 19. Hűtsd be a majonézes krumplisalátát legalább 4 órára. A legjobb, ha egy egész éjszakát állni hagyod, hogy lehűljön és összeérjenek az ízek.
 20. majonezes krumplisalata

Jó étvágyat!

majonezes krumplisalata

Majonézes krumplisaláta

Szilágyi Balázs
4.5 from 2 votes
ELŐKÉSZÍTÉS 20 mins
SÜTÉS/FŐZÉS 10 mins
ELKÉSZÍTÉS 30 mins
FOGÁS Előétel
KONYHA Hagyományos
ADAG 8 adag

Hozzávalók
  

 • 1 kg salátának való burgonya
 • 400 g hagyma
 • 1 adag majonézmártás, lásd a receptben

Elkészítés
 

 • Pucold meg a krumplit, mosd meg, és vágd karikákra.
 • Tedd fel hideg sós vízben főni. Forrás után alacsony lángon főzd kb. 10 percig, amíg meg nem puhul.
 • Közben készítsd el a majonézmártást. Lásd a receptben!
 • Tisztítsd meg és vágd 3-4 mm-es karikákra a 400 g hagymát.
 • Ha a krumpli megfőtt, szűrd le. A főzővizet gyűjtsd össze egy lábasban, ebben fogjuk a hagymát “ártalmatlanítani”.
 • Forrald vissza a főzővizet, zárd el alatta a lángot és tedd bele a hagymakarikákat. Kevergesd 1-4 percig, amíg gyűrűire szét nem esik, a kívánt hagymaíz erősség eléréséig. Utána vedd ki a hagymát egy szűrőkanállal.
 • A krumplit óvatosan tedd egy tálba, még melegen. 6-7 evőkanálnyi főzővizet kanalazz rá – ez további ízt ad a salátádnak.
 • Add hozzá a hagymakarikákat, és óvatosan forgasd át az egészet, hogy egyenletesen legyen krumpli és hagyma mindenhol.
 • Öntsd a majonézmártást a krumplira és a hagymára. Óvatosan forgasd át az egészet, hogy mindenhová jusson a majonézből.
 • Hűtsd be a majonézes krumplisalátát legalább 4 órára. A legjobb, ha egy egész éjszakát állni hagyod, hogy lehűljön és összeérjenek az ízek.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

“Majonézes krumplisaláta” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Drága Balázs, már megint ez az “ízetlen”, teljesen mást jelent, mint amire itt te gondolsz: “íztelen”. Ide, ez utóbbi való, nincs íze, tehát íztelen.

  Amúgy a recept és a leírás kiváló!

  Válasz
  • Kedves Bori!

   Kérlek nézd meg ezt egy szótárban! “Ízetlen: 1. Nem kielégítő ízű. … 3. pejor. Sértően ízléstelen, illetlen.” (Magyar Értelmező Kéziszótár, 2003.) Ugyanitt: “Íztelen: Aminek semmi íze sincs.” Tehát az ízetlen szó az általad említett és az általam használt jelentéssel is bír.

   Válasz

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet