Narancsos sütőtöklekvár

A narancsos sütőtöklekvár nagyon különleges és egyedi, mindamellett hihetetlenül finom és szép lekvár. Első kóstolásra nagyon emlékeztet a lekvárok királynőjének tartott sárgabaracklekvárra, talán a színe miatt is. Második kóstolásra azonban érezni, hogy ez valami más.

Bár az eredeti recept szerint a sütőtököt éppen annyi vízben kell főzni amennyi ellepi, én inkább a sütőtök sütését ajánlom, mert így eleve elveszíti a nedvessége javát, ami kifejezetten szerencsés, mert így később kevesebbet kell főzni, hogy sűrű legyen. Másrészt a sült tökben sokkal jobban koncentrálódnak az ízek, míg a főzés során a finom ízanyagok egy része elvész, sőt egyéb értékes anyagaiból is jócskán veszít.

Narancsos sütőtöklekvár elkészítése

 1. A sütőtököt meghámozzuk, magjait kiszedjük, kisebb darabokra vágjuk, és megsütjük. (A receptben megadott súly a tisztított sütőtökre vonatkozik!) Ha kisebb darabokra vágjuk, gyorsabban megsül és sokkal finomabb lesz az íze, de vigyázzunk, hogy ne süljön túl, ne barnuljon meg.
 2. Amíg sül a tök, facsarjuk ki a narancsok levét.
 3. A megsült tököt pürésítenünk kell. Ez több módon történhet. A legegyszerűbb, ha a narancsléhez adva egy burgonyatörővel áttörjük, így kicsit rusztikusabb lesz a végeredmény. Átnyomhatjuk burgonyanyomón is, de pürésíthetjük turmixgépben, botmixerrel, aprítógépben, ami éppen rendelkezésünkre áll.
 4. A tökpürét és a narancslevet összefőzzük, hozzáadjuk a cukrot. A felmelegedett lekváralaphoz adjuk a zselatint, és fölforraljuk a lekvárt. Ne forraljuk túl hosszú ideig, mert a zselatin elveszíti zselésítő képességét.
 5. Töltsük üvegekbe a lekvárt, és zárjuk le a szokásos módon. Az üvegbe töltött lekvárok tetejére szórhatunk egy késhegynyi tartósítószert, majd csavarjuk rá a fedőt. A fedő alá tehetünk egy réteg celofánt is, így az esetlegesen sérült tető ellenére is meg tudjuk védeni a lekvárt. Ha hibátlan tetők állnak rendelkezésünkre, a celofánt elhagyhatjuk, és a lekvárokat állítsuk fejre 5-10 percre, így meggyőződhetünk a tökéletes záródásról, ebben az esetben akár a tartósítószert is elhagyhatjuk. (Amelyik üveg nem zár jól, az biztosan nem fog hosszasan elállni, tegyük a hűtőbe, és fogyasszuk el mielőbb.) Ha nincs tető az üvegekhez, két réteg celofánnal zárjuk le az üvegeket, a két réteg közé szórjunk tartósítószert, és gumigyűrűvel szorítsuk le a celofánokat az üveg nyakán. Amennyiben celofánt is használunk, ügyeljünk, hogy lehetőleg ne érintkezzen a lekvárral.
 6. A lekvárokat minden esetben száraz dunsztban hűtjük ki. (Bugyoláljuk be az üvegeket régi takarók, kabátok közé, a lényeg, hogy minél hosszabb ideig melegen tudjuk tartani az üvegeket.) 2-3 nap alatt kihűlnek, ekkor feltehetjük a kamrapolcra.

Maradékmentés

A narancs kifacsarása után visszamaradt gyümölcshúst süthetjük süteménybe, hozzáadhatjuk müzlihez vagy joghurthoz, de akár meg is ehetjük. Későbbi felhasználásra le is fagyaszthatjuk.

A megmaradt sült tököt együk meg, vagy süssünk belőle például sütőtökös muffint.

Narancsos sütőtöklekvár

Narancsos sütőtöklekvár

Hilda
No ratings yet

Eszközök

 • Kisebb üvegek (kb. 5-6 db 2 dl-es üveg)

Hozzávalók
  

 • 120 dkg sütőtök (megtisztítva)
 • 6 db nagy narancs leve
 • 1 zacskó zselatin (nem tortazselé!)
 • 38 dkg cukor
 • nátrium-benzoát (elhagyható)

Elkészítés
 

 • A sütőtököt meghámozzuk, magjait kiszedjük, kisebb darabokra vágjuk, és megsütjük. (A receptben megadott súly a tisztított sütőtökre vonatkozik!) Ha kisebb darabokra vágjuk, gyorsabban megsül és sokkal finomabb lesz az íze, de vigyázzunk, hogy ne süljön túl, ne barnuljon meg.
 • Amíg sül a tök, facsarjuk ki a narancsok levét.
 • A megsült tököt pürésítenünk kell. Ez több módon történhet. A legegyszerűbb, ha a narancsléhez adva egy burgonyatörővel áttörjük, így kicsit rusztikusabb lesz a végeredmény. Átnyomhatjuk burgonyanyomón is, de pürésíthetjük turmixgépben, botmixerrel, aprítógépben, ami éppen rendelkezésünkre áll.
 • A tökpürét és a narancslevet összefőzzük, hozzáadjuk a cukrot. A felmelegedett lekváralaphoz adjuk a zselatint, és fölforraljuk a lekvárt. Ne forraljuk túl hosszú ideig, mert a zselatin elveszíti zselésítő képességét.
 • Töltsük üvegekbe a lekvárt, és zárjuk le a szokásos módon. Az üvegbe töltött lekvárok tetejére szórhatunk egy késhegynyi tartósítószert, majd csavarjuk rá a fedőt. A fedő alá tehetünk egy réteg celofánt is, így az esetlegesen sérült tető ellenére is meg tudjuk védeni a lekvárt. Ha hibátlan tetők állnak rendelkezésünkre, a celofánt elhagyhatjuk, és a lekvárokat állítsuk fejre 5-10 percre, így meggyőződhetünk a tökéletes záródásról, ebben az esetben akár a tartósítószert is elhagyhatjuk. (Amelyik üveg nem zár jól, az biztosan nem fog hosszasan elállni, tegyük a hűtőbe, és fogyasszuk el mielőbb.) Ha nincs tető az üvegekhez, két réteg celofánnal zárjuk le az üvegeket, a két réteg közé szórjunk tartósítószert, és gumigyűrűvel szorítsuk le a celofánokat az üveg nyakán. Amennyiben celofánt is használunk, ügyeljünk, hogy lehetőleg ne érintkezzen a lekvárral.
 • A lekvárokat minden esetben száraz dunsztban hűtjük ki. (Bugyoláljuk be az üvegeket régi takarók, kabátok közé, a lényeg, hogy minél hosszabb ideig melegen tudjuk tartani az üvegeket.) 2-3 nap alatt kihűlnek, ekkor feltehetjük a kamrapolcra.

További receptek Hildától

Hilda további receptjeit a linkre kattintva olvashatod a saját blogján: Olcsó étel receptek blog

“Narancsos sütőtöklekvár” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet