Keszeg sütése

A keszeg sütése, a sült keszeg elkészítése a legtöbbünk számára a hagyományos, legegyszerűbb (és talán egyik legfinomabb), paprikás-lisztes eljárást jelenti.

A keszeg természetesen más módon is elkészíthető, de itt most ezt a módszert fogom bemutatni lépésről-lépésre, fényképekkel.

Keszeg sütése

 1. A legelső lépés a keszeg tisztítása. Ez tulajdonképpen a belek és a pikkelyek eltávolítását jelenti. Ezután alaposan mosd át, és papírtörlővel vagy konyharuhával szárítgasd meg a halakat.
 2. Igazi szakértők szerint a keszeget egyben – de legalábbis az úszóival együtt – érdemes sütni. Én erre csak annyit tudok mondani, hogy az általam elkészített sült keszegnek meglepő módon a ropogósra sült úszóit ették legszívesebben a gyerekek.

  Megtisztított keszeg
  Első lépésben tisztítsd meg a keszeget
 3. Második lépés a hal előkészítése. A keszeg esetében ez tulajdonképpen az irdalást jelenti. Egy éles (és lehetőleg vékony) késsel vágd be kb. 6-8 mm-enként a halat mindkét oldalán. Végig a fejétől a farkáig, kicsit ferdén, a képen látható módon.
 4. Az irdalás lényege, hogy elvágja az apró szálkákat. Vagyis ettől nem lesz szálkás a sült keszeg. Ezért én javaslom minél sűrűbben irdalni a halat. Mélységre addig vágd, amíg a gerincet nem érzed, azt már nem kell átvágni.

  Beirdalt keszeg
  Irdald be a halakat
 5. Sózd a halakat. Ez részeben ízlés kérdése is, de mint minden hal, a keszeg rendesen szereti a sót, szóval ne legyél szűkmarkú!
 6. Következő lépésben készítsd elő a paprikás lisztet. 8 darab keszeghez (4 személyre) kb. 7 dkg lisztet és 1,5 evőkanál pirospaprikát keverj össze egy nagyobb tányérban vagy tálcán.
 7. A liszt és paprika aránya részben ízlés kérdése, és bevallom, szokásomtól eltérően itt most nem tudok teljesen pontos mennyiségeket adni. Ezt az adag keszeget a balatoni nyaralásunkkor kaptuk ajándékba nyaralótársunktól, Attilától, és örültem hogy el tudtam készíteni. Itt az ember mérlegről vagy pontos mérőeszközről ne álmodjon. Szóval az itt megadott értékeket kezeld fenntartással, és nagyjából a képen látható színt keresd a paprikás lisztben.

  Paprikás liszt
  Készítsd elő a paprikás lisztet
 8. A halakat forgasd egyszerűen a paprikás lisztbe, hogy mindkét oldalukat jól bevonja.
 9. Keszeg sütése 3
  Forgasd a keszegeket a paprikás lisztbe
 10. Már lehet is előkészülni a sütéshez. Egy szélesebb serpenyőben forrósíts fel 3 ujjnyi olajat. Ha van két serpenyőd, akkor használd mindkettőt, hogy hamarabb elkészüljön.
 11. A serpenyő és a keszegek méretétől függően 2-4 halat tudsz egyszerre kisütni. Az olaj legyen közepesen forró, sisteregjen a hal, de ne túlságosan. Mindkét oldalán 3-4 percig süsd.
 12. Ha fejével együtt sütöd, akkor kell megfordítani, amikor a fölső oldalán kifolyik a szeme.

  Keszeg sütése 4
  Kb. 3-4 percig süsd mindkét oldalán

  Keszeg sütése 5
  Lassan kész a sült keszeg…

 13. A halat szedd ki az olajból, és tálald azonnal.

A friss, ropogós sült keszeg nagyon finom. Az irdalásnak és a ressre (azaz ropogósra) sütésnek köszönhetően az apró szálkák átsülnek, ehetők. És ahogy írtam, ha jól megsült, akkor az ínyenceknek az úszók a legfinomabb falat.

A Balaton parton hirtelenjében a keszeg sütésében Az irdalás művészete című cikk nagy segítséget nyújtott.

Sült keszeg

Sült keszeg

Keszeg sütése

Szilágyi Balázs
No ratings yet
ELŐKÉSZÍTÉS 10 perc
SÜTÉS/FŐZÉS 15 perc
FOGÁS Főétel
KONYHA Hagyományos
ADAG 8 adag

Hozzávalók
  

 • 8 db kb. tenyérnyi keszeg
 • 7 dkg liszt
 • 1,5 ek. pirospaprika
 • Olaj a sütéshez

Elkészítés
 

 • A legelső lépés a keszeg tisztítása. Ez tulajdonképpen a belek és a pikkelyek eltávolítását jelenti. Ezután alaposan mosd át, és papírtörlővel vagy konyharuhával szárítgasd meg a halakat.
 • Második lépés a hal előkészítése. A keszeg esetében ez tulajdonképpen az irdalást jelenti. Egy éles (és lehetőleg vékony) késsel vágd be kb. 6-8 mm-enként a halat mindkét oldalán. Végig a fejétől a farkáig, kicsit ferdén, a képen látható módon.
 • Sózd a halakat. Ez részeben ízlés kérdése is, de mint minden hal, a keszeg rendesen szereti a sót, szóval ne legyél szűkmarkú!
 • Következő lépésben készítsd elő a paprikás lisztet. 8 darab keszeghez (4 személyre) kb. 7 dkg lisztet és 1,5 evőkanál pirospaprikát keverj össze egy nagyobb tányérban vagy tálcán.
 • A halakat forgasd egyszerűen a paprikás lisztbe, hogy mindkét oldalukat jól bevonja.
 • Már lehet is előkészülni a sütéshez. Egy szélesebb serpenyőben forrósíts fel 3 ujjnyi olajat. Ha van két serpenyőd, akkor használd mindkettőt, hogy hamarabb elkészüljön.
 • A serpenyő és a keszegek méretétől függően 2-4 halat tudsz egyszerre kisütni. Az olaj legyen közepesen forró, sisteregjen a hal, de ne túlságosan. Mindkét oldalán 3-4 percig süsd.
 • A halat szedd ki az olajból, és tálald azonnal.

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet