Kacsatepertő sütése

A finom, házi kacsatepertő igazán finom csemege, főleg frissen! A kacsatepertő sütése egyáltalán nem bonyolult, ráadásul az alapanyag akár üzletben vagy hentesnél is beszerezhető, nem kell hozzá otthon kacsát tartanunk (lásd a recept alatt).

A kacsatepertő elkészítése tényleg nem igényel nagy tudományt, és az egyetlen probléma vele az, hogy az elkészült tepertő túl hamar elfogy! Ráadásul nem csak kacsatepertő készül így, de nagyon finom kacsazsír is. És szó szerint mindössze egyetlen hozávaló szükséges hozzá, a kacsa bőrösháj.

Kacsatepertő sütése

 1. A kacsatepertőhöz készítsd elő a bőröshájat. Ha szükséges, tisztísd meg a tokotól. Vágd fel ízlés szerint kb. 4-8 cm-es darabokra.
 2. Teljesen egyéni, hogy ki mekkora darabokban szereti a kacsatepertőt, ezért nehét pontos méretet írni. Azt azonban fontos tudni, hogy sütés közben a háj nagyon összemegy, tehát a 4-8 cm-es hájdarabokból a végén 1-2 cm-es tepertő lesz.

  Kacsa bőrösháj darabolva

 3. Egy vastag falú lábast melegíts fel nagy lángon. Amikor forró, dobd bele a felkockázott hájat.
 4. Érdemes lehet a lábas aljára tenni először néháy darabot, hogy bezsírozza, és utána rátenni a többit.

  Kacsatepertő sütése 1

 5. Vedd a lángot közepesre, süsd kb. 20-30 percig, amíg teljesen kisül minden zsírja (nálam 25 perc alatt készült el). Az első pár percben keverd meg néháyszor, de utána nem kell vele foglalkozni.
 6. Kacsatepertő sütése 2

  Így néz ki, amikor elkészült:

  Kacsatepertő sütése 3

 7. Szedd ki egy konyhai papírtörlőre, és tálald melegen.
 8. Kacsatepertő sütése 4

Néhány tipp a tökéletes kacsatepertő sütéséhez

 • Sót ne tegyél rá sütés közben. Ha azonnal tálalod, akkor miután kisült a tepertő és kicsit kihűlt, akkor sózd. Ha később fogyasztjátok, akkor kínálj sót mellé.
 • Egy kg kacsa bőröshájból kb. 12-15 dkg tepertő lesz. A maradék sem vész kárba, az kacsazsírként felhasználható akár kenyérre kenve, akár sütéshez.
 • Ha van lehetőséged válogatni, akkor olyan alapanyagot válassz, amin húsnyesedékek is vannak. Kisütve ezek teszik igazán tökéletessé és felejthetetlenné a kacsatepertőt.
 • A kacsatepertő akkor a legfinomabb, ha teljesen kisült a zsírja. Ehhez elég sokáig kell sütni, és ha még nem készítettél tepertőt, akkor hiheted azt, hogy túlsütöd. A 25 perc egy jó kiindulás – de ez függ a láng erősségétől, a lábastól és a háj mennyiségétől is, erre nem szabad alapozni. Érdemes a képeken látható látványig várni. Amikor kész a tepertő, akkor már csak épphogy serceg, nem bugyborékol úgy, mint előtte.
Kacsatepertő sütése 3
Így néz ki, amikor elkészült a kacsatepertő

Hol kapható kacsa bőrösháj?

A kacsatepertőnek egyetlen hozzávalója van, a bőrösháj. Ez viszont nem kapható minden üzletben.

Természetesen ha van lehetőséged házi kacsához jutni, akkor a bőrösháj sem okoz gondot.

Kacsa bőröshájat érdemes a nagyobb üzletekben keresni, vagy hentesnél rendelni – egy jobb hentes be fogja szerezni. Ahogy látod, nagyjából a tizede lesz csak a tepertő, tehát akár nagyobb mennyiséget is vehetsz ilyenkor. Én általában a Metroban szerzem be a honlapon publikált receptjeimhez a kevésbé hétköznapi hozzávalókat, a kacsa bőrösháj is onnan származik.

Jó étvágyat!

Kacsatepertő

Kacsatepertő

Kacsatepertő sütése

Szilágyi Balázs
5 from 5 votes
ELŐKÉSZÍTÉS 5 perc
SÜTÉS/FŐZÉS 25 perc
ELKÉSZÍTÉS 30 perc
FOGÁS Reggeli, Vacsora
ADAG 12 dkg

Hozzávalók
  

 • 1 kg kacsa bőrösháj

Elkészítés
 

 • A kacsatepertőhöz készítsd elő a bőröshájat. Ha szükséges, tisztítsd meg a tokoktól. Vágd fel ízlés szerint kb. 4-8 cm-es darabokra.
 • Egy vastag falú lábast melegíts fel nagy lángon. Amikor forró, dobd bele a felkockázott hájat.
 • Vedd a lángot közepesre, süsd kb. 20-30 percig, amíg teljesen kisül minden zsírja (nálam 25 perc alatt készült el). Az első pár percben keverd meg néhányszor, de utána nem kell vele foglalkozni.
 • Szedd ki egy konyhai papírtörlőre, és tálald melegen.
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet