Gyros fűszerkeverék házilag

A gyros fűszerkeverék nélkülözhetetlen alapja a közkedvelt görög ételnek, a gyrosnak. Egyszerű, mindennapos fűszerekből könnyen összeállítható otthon is. Az otthoni változatban a saját ízlésed szerint tudod finomítani az ízeket, ráadásul nem kell ízfokozót és más haszontalan dolgokat enned, amiket pedig a bolti gyros fűszerkeverék tartalmaz.

Magyarul: a házi gyros fűszerkeverék a fűszerek valódi, csodálatos ízével és nem pedig az ízfokozó menzaszerű, egészségtelen ízvilágával éri el a hatást.

Gyros fűszerkeverék elkészítése

 1. A dolog rendkívül egyszerű. A gyros fűszerkeverék alapját azok a fűszerek alkotják, amikhez mennyiséget is megadtam. Kezdd ezekkel, az arányokat betartva. Aprítsd fel az egész fűszereket, nyomd át a fokhagymát, és keverd össze őket. (Só. pirospaprika, bors, petrezselyem, fokhagyma és oregánó.)
 2. A további fűszerek (fahéj, szerecsendió, római kömény, ánizs, édeskömény) csak az ízek finomítása miatt vannak. Ezekből egy-egy csipet is elég, nem szükséges az összesből beletenni, akár teljesen el is hagyhatók. Én úgy találtam, hogy a fenti mennyiséghez kb. negyed-negyed teáskanál őrölt fahéj, római kömény és édeskömény nagyon jól illik, fokozza a görögös ízhatást. Őrölt szerecsendióból egy keveset szinte minden sült húshoz adok, most sem maradhatott el.
 3. Ebből a mennyiségből 6-7 evőkanál gyros fűszerkeverék készül, ami kb. 1-1,5 kg húshoz elegendő attól függően, hogy mennyire fűszeresen szereted. Amit nem használsz fel, azt egy zárt dobozban, fűszeres edényben néhány hétig minőségromlás nélkül tárolhatod.

Gyros fűszerkeverék változatok

Ezt a gyros fűszerkeverék receptet egy görög blogban találtam, és nem is mentem tovább, mert a várt, tökéletes görög ízeket hozta. Ugyanez a gyros fűszerkeverék recept található egyébként a Wikipedia angol nyelvű oldalán is. Az eredeti verzióban egyébként fele-fele arányban fehér és fekete bors, illetve édes és csípős pirospaprika szerepel. Ez utóbbit én a gyerekek miatt kihagytam – a fűszerkeverék így is elég erős lett a frissen őrölt bors miatt -, illetve az egyszerűsítés miatt csak fekete borsot használtam.

Az alap fűszerek szerintem annyira jól össze lettek válogatva, hogy azzal nem érdemes kísérletezni. A kiegészítő fűszerekkel azonban lehet játszani, és ezek megadhatják a saját gyros fűszerkeverékednek azt az egyéni ízt, amit te, a családod vagy a barátaid a legjobban szerettek.

Gyros fűszerkeverék házilag

Gyros fűszerkeverék

Szilágyi Balázs
5 from 1 vote
ELŐKÉSZÍTÉS 5 minutes
KONYHA Görögös ételek

Hozzávalók
  

 • 3 ek
 • 1 ek pirospaprika
 • 2 tk őrölt bors
 • 1 ek aprított vagy szárított petrezselyem
 • 2 gerezd fokhagyma
 • 1 ek aprított vagy szárított oregánó
 • őrölt fahéj
 • őrölt szerecsendió
 • őrölt római kömény
 • őrölt ánizsmag
 • őrölt édeskömény mag

Elkészítés
 

 • A dolog rendkívül egyszerű. A gyros fűszerkeverék alapját azok a fűszerek alkotják, amikhez mennyiséget is megadtam. Kezdd ezekkel, az arányokat betartva. Aprítsd fel az egész fűszereket, nyomd át a fokhagymát, és keverd össze őket. (Só. pirospaprika, bors, petrezselyem, fokhagyma és oregánó.)
 • A további fűszerek (fahéj, szerecsendió, római kömény, ánizs, édeskömény) csak az ízek finomítása miatt vannak. Ezekből egy-egy csipet is elég, nem szükséges az összesből beletenni, akár teljesen el is hagyhatók. Én úgy találtam, hogy a fenti mennyiséghez kb. negyed-negyed teáskanál őrölt fahéj, római kömény és édeskömény nagyon jól illik, fokozza a görögös ízhatást. Őrölt szerecsendióból egy keveset szinte minden sült húshoz adok, most sem maradhatott el.
  Figyelem! A római kömény és az édeskömény nem azonos a köménymaggal, de mindkettő a legtöbb nagyáruház fűszerosztályán beszerezhető! (Erről a témáról ide kattintva egy kis nyelvészeti elmélkedést is olvashatsz tőlem.)
 • Ebből a mennyiségből 6-7 evőkanál gyros fűszerkeverék készül, ami kb. 1-1,5 kg húshoz elegendő attól függően, hogy mennyire fűszeresen szereted. Amit nem használsz fel, azt egy zárt dobozban, fűszeres edényben néhány hétig minőségromlás nélkül tárolhatod.

“Gyros fűszerkeverék házilag” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet