Főtt kukorica, kukorica főzés

A főtt kukorica tökéletes és egészséges étel nyáron. Amikor a kukorica szezonja van – általában június és szeptember között -, a kukorica főzés az egyik legkellemesebb időtöltés a konyhában.

Kellemes kukoricaillat terjed a fazékból, és zsenge, finom főtt kukorica várja az embert az asztalon, ami ráadásul nem csak finom, de egészséges is.

A kukorica főzés nem bonyolult – hiszen lényegében a kukoricát forró vízben meg kell főzni, és kész. A fő kérdés általában az, hogy meddig kell főzni a kukoricát. Erre megpróbálok választ adni, bár ahogy látni fogod, ez nem is olyan könnyű…

Főtt kukorica elkészítése

 1. Először egy nagy lábasban tegyél fel vizet főni.
 2. Tisztítsd meg a kukoricákat: szedd le a külső héjakat és a bajuszát. Én pár zsengébb héjat félre szoktam tenni, és beleteszem a kukorica főzővizébe, hogy ízletesebb legyen.
 3. Csöves kukorica
  Minél zsengébb, csöves kukoricát használj főzésre

  Kukorica megtisztítva
  Főzés előtt tisztítsd meg a kukoricákat

 4. Amikor a víz forr, tedd bele a kukoricacsöveket. Ha túl hosszúak, akkor vágd ketté őket. Sózd a vizet enyhén.
 5. Forró víz fazékban
  Várd meg, amíg felforr a víz

  Kukorica főzése 1
  Tedd bele a kukoricákat a forrásban lévő vízbe

 6. Fedő alatt, újraforrástól számítva főzd a kukoricákat, amíg meg nem főnek. A pontos főzési idő részben ízlés kérdése, részben pedig attól függ, hogy mennyire zsenge kukoricát főzöl, és mennyire friss (mikor szedték).
  • 3-5 perc alatt megfő a kukorica, ha egészen zsenge, és frissen szedték.
  • 5-10 perc alatt fő meg a kukorica, ha már állt néhány napot.
  • 12-15 perc kell a kukoricának, ha nem annyira zsenge, és nem is frissen szedték. A Magyarországon boltban kapható kukoricák nagy része – főzés szempontjából – ebbe a kategóriába tartozik.

  Mindenképpen érdemes megkóstolni, mert nem akkora probléma főzni még pár percig, mint egy kicsit nyers főtt kukoricát megpróbálni megenni.

  Kukorica főzése 1
  Fedő alatt főzd a kukoricát
 7. Zárd el a lángot a kukorica alatt. A forró vízben, fedő alatt órákig friss marad.
 8. Megfőtt kukorica
  A főtt kukorica a forró vízben, fedő alatt órákig friss marad
 9. A főtt kukoricát magában, sóval megszórva szokás enni. Nagyon finom egy kevés vajjal megkenve is!
 10. Főtt kukorica
  Főtt kukorica

  Főtt kukorica vajjal
  Főtt kukorica vajjal

A legfinomabb főtt kukorica titka

A legfinomabb főtt kukorica titka igazából nem is a kukorica főzésben, hanem magában a kukoricában rejlik. Nagyon nem mindegy, hogy milyen kukoricát veszel és főzöl – ahogy ez talán már a főzési időből is kiderült.

Próbálj meg minél zsengébb, minél inkább főtt kukoricának valót vásárolni. Egyrészt ha ismered az árust, akkor megbízhatsz benne, ha egyszerűen rákérdezel. Másrészt ami mindig tud segíteni, hogy egy szemet megkóstolsz a nyers kukoricából. Minél ehetőbbnek tűnik, minél kevésbé érzed úgy, hogy főzésre van szüksége, annál finomabb lesz a végén a főtt kukorica (és természetesen a főzési idő is annál rövidebb).

Jó étvágyat!

Főtt kukorica

Főtt kukorica, kukorica főzés

Szilágyi Balázs
5 from 1 vote
ELŐKÉSZÍTÉS 2 perc
SÜTÉS/FŐZÉS 15 perc
ELKÉSZÍTÉS 17 perc
FOGÁS Előétel
KONYHA Hagyományos

Hozzávalók
  

 • Friss,zsenge csöves kukorica – általában fejenként egy cső

Elkészítés
 

 • Először egy nagy lábasban tegyél fel vizet főni.
 • Tisztítsd meg a kukoricákat: szedd le a külső héjakat és a bajuszát. Én pár zsengébb héjat félre szoktam tenni, és beleteszem a kukorica főzővizébe, hogy ízletesebb legyen.
 • Amikor a víz forr, tedd bele a kukoricacsöveket. Ha túl hosszúak, akkor vágd ketté őket. Sózd a vizet enyhén.
 • Fedő alatt, újraforrástól számítva főzd a kukoricákat, amíg meg nem főnek. A pontos főzési idő részben ízlés kérdése, részben pedig attól függ, hogy mennyire zsenge kukoricát főzöl, és mennyire friss (mikor szedték).
  • 3-5 perc alatt megfő a kukorica, ha egészen zsenge, és frissen szedték.
  • 5-10 perc alatt fő meg a kukorica, ha már állt néhány napot.
  • 12-15 perc kell a kukoricának, ha nem annyira zsenge, és nem is frissen szedték. A Magyarországon boltban kapható kukoricák nagy része – főzés szempontjából – ebbe a kategóriába tartozik.
 • Zárd el a lángot a kukorica alatt. A forró vízben, fedő alatt órákig friss marad.
 • A főtt kukoricát magában, sóval megszórva szokás enni. Nagyon finom egy kevés vajjal megkenve is!

“Főtt kukorica, kukorica főzés” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. No en mindenkepp szakertoje vagyok a kerdesnek, mert abszolut kukoricafuggo vagyok, ezt minden baratom tudja. 🙂 az en receptem, hogy a szezon elejen osszevasarolok 1-2 db kukoricat a piacon, es megjegyzem hogy melyiket hol vettem. Ez alapjan par het alatt kiderul, hogy melyik szallitotol hozzak az igazan finomat. Sajnos a legtobbszor a takarmanynak valot is eladjak csemegekukoricanak, ezert erdemes mindig ugyanattol venni. Amikor megvan, hogy melyik a legjobb, a szezon kozepen telerakom a fagyasztot ezzel, es igy egesz evre van elegendo isteni kukoricam. Sajnos itt angliaban nincs friss, csak elokeszitett, nem is olyan az ize, de legalabb van. Megaztan a fagyasztott sem rossz. De semkikepp nem foghato a magyarhoz. A fozesi ido szinte annyi, amig felforr a viz, onnan 5-6 perc, utana viszont leontom a vizet es benne hagyom a forro labosban, igy nem aznak ki azmizek belole. Mindig gyermekkorom balatoni elmenyeire emlekeztet, Tihanyban egy neji jarta a strandokat egy kocsival, amin rengeteg lepedobe burkolva szunyadtak a forro kukoricak, az az elmeny es illat leirhatatlan.

  Válasz
 2. Bocsi, de ellentmondok! Igy a vizben kifözzük belőle azt, ami jobb, ha a kukoricában marad!
  Egyszerűen úgy, ahogy megvettük – max. 2 db-onként – betesszük a micróba, és 800W-on a saját viztartalmával a burkoló hélyazata alatt 10-12 perc alatt megpároljuk.
  A párolás után kivesszük a microból -vigyázva, mert forró -, majd hideg víz alatt a hélyazaton keresztül megfogható hőmérsékletűre hűtjük. Ezt követően lehúzzuk a hélyazatot és a „szakállakat” egyben, s tetszés szerint vajazhatjuk, sóshatjuk, illetve elkészíthetjük evésre, ki, ahogy szokta.
  Minen bennemarad, a kukorica puha és ízes.
  Javaslom mindenkinek, hogy legalább egyszer próbálja ki, aztán eldöntheti, hogy főzi, vagy a saját hélyazatában a saját nedvességtartalmával párolja a továbbiakban a csemege kukoricáját.
  Egy próbát megér!

  Válasz
  • A mikróban eleve tönkre megy minden étel, halott lesz. Inkább kicsit ázzon ki, de maradjon benne a vitamin és ásványi anyag. Én nem is használok mikrót.

   Válasz
 3. Az összes héjat és bajuszt külön teszem. Alulra megy pár héja, erre megy az összes bajusz, majd megint egy kevés héja, utána a kukorica, ennek a tetejére a többi héja. Most már mehet annyi víz, hogy ellepje, majd a fedő. Nem teszek bele semmi mást, se cukrot, se sót. 20 percig főzöm. Úgy hagyom, hogy kicsit hűljön.
  Így a héjából és a bajuszból is megkapja a jó ízt.

  Válasz

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet