Mi az a paleo?

Sokfelé lehet hallani a paleoról, a paleo diétáról. De mi az a paleo pontosan? Mit ajánl a paleo diéta? A cikkben összefoglaljuk ezekre a kérdésekre a választ.

(A fenti képen szereplő étel és elkészítése: Paleo csirke curry répával és kaliforniai paprikával)

Paleo jelentése, paleo szó jelentése

Paleo szó jelentése: paleo-, palaeo (melléknévi előtag) jelentése történelem előtti, őskori, ősi, ős-. Görög eredetű szó, palaiosz, régi, ősi, sokkal ezelőttit jelent. (Wikiszótár)

Paleo diéta (vagy paleolit diéta) jelentése

A paloe diéta (vagy másképpen paleolit diéta) olyan gasztronómiai irányzat, amelynek célja az őskori táplálkozáshoz való visszatérés. Az irányzat követői szerint ezzel a paleolit táplálkozás alkalmazásával a civilizációs betegségek (szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás) elkerülhetők. A paleo diéta evolúciós szempontú étrendnek is nevezhető. Az elmélet alapjait azonban többen megkérdőjelezik, sőt egyesek nem is ajánlják alkalmazását. (Wikipedia – Paleolit diéta szócikk)

Mi az a paleo? Avagy a paleo diéta rövid története

Idehaza a paleolit diéta jelentése, elterjedése Szendi Gábor könyvéhez köthető. A dietetikusok egy része megkérdőjelezi az úr hozzáértését, hiszen a szerző pszichológus. A könyv azonban sikerkönyv lett és egy egész iparág épült rá a későbbi szakácskönyvekkel.

1970-es évek derekán Walter L. Voegtlin táplálkozástudós jelentetett meg egy kiadványt ebben a témában. Ő úgy véli, hogy szervezetünk az evolúció során alig változott valamit, gyakorlatilag a húsevő állatokéval azonos. És a táplálkozásban sem kell ettől jelentősen eltérni.

Az 1980-as években a skandináv kutatók végeztek egy vizsgálatot a nomád törzsekkel. Megállapították, hogy köztük ismeretlen az elhízás, a cukorbetegség, az autoimmun betegségek, és még egyéb civilizációs betegségek is.

Mit ehetsz és mit nem a paleo diéta szerint?

A paleo diéta nagyobb része állati eredetű (főleg húsok, hal és tojás) ebből kifolyólag magas fehérje- és zsírbevitelt eredményez. Ehhez viszonylag alacsonyabb szénhidrát bevitel társul, ezek is többnyire lassú felszívódású forrásokból állnak a paleo alapanyagok között. A paleo alapanyagoknál tejtermékekben vannak némi ellentmondások. Sok paleolit táplálkozástudós kizárja teljesen a tejet és minden tejterméket. A Szendi-féle paleo-ban viszont a kemény sajtok megengedettek. Néhány alapvetés a paleo diétában:

  • Kerüljük a gabonaféléket, a kukoricát, a cukrot, és a nagy szénhidrát tartalmú élelmiszereket!
  • Kerüljük a hüvelyeseket, mert áteresztővé teszi a bélfalat, és az így átjutó emésztetlen fehérjék autoimmun folyamatokat és idegrendszeri problémákat idéznek elő.
  • Nyugodtan együk a húsokat. A sajt is fogyasztható. Egészséges a tojás is. A zsíroktól sem kell félni, nem a zsírok okozzák az érelmeszesedést.
  • Gyümölcsöt, salátának való zöldségeket is ehetünk.

Nézd meg a honlapon lévő paleo receptek gyűjteményét!

Forrás: Fitbuilder.hu; Femina.hu; Tények-tévhitek.hu

Szólj hozzá!