Food Network receptverseny 2016.

Food Network receptverseny közönségdíj 300x300 GREY

Örömmel írok arról, hogy a Kemény Tojás honlap Sertéspörkölt receptje nyerte el 2016-ban a Közönségdíjat a Food Network TV csatorna receptversenyén, és a szavazók alapján a legméltóbb recept arra, hogy a magyar konyhát egy külföldinek bemutassa. Köszönöm a szavazatokat – itt a Food Network csatrona sajtóközleményét osztom meg veled a további nyertesekkel és receptekkel, akiknek ezúton is gratulálok!

Ha megkérdezünk egy külföldit, hogy Magyarországról milyen étel jut eszébe, nagy valószínűséggel a gulyást vágja rá. A Food Network tévécsatorna a gasztrobloggereknek meghirdetett receptversenyében azt kérte, hogy osszanak meg olyan magyaros ízvilágú recepteket, amely egy hazánkba látogatónak jól prezentálná a magyar konyhát. A beküldött pályázatok között a gulyás csak egyszer szerepelt, de annál több izgalmas recept érkezett a klasszikus töltött káposztáktól a különleges kacsarilette-ig. A szavazásokat követően most kerül sor a három nyertes kihirdetésére.

A Food Network a receptversenyt abból az alkalomból hirdette meg február végén, hogy akkor vetítették a tévécsatornán Donal Skehan „Kövesd Donalt!” sorozatának Magyarországon forgatott epizódját. A sztárszakács kóstolt gulyást, lángost, kakashere-pörköltet és csirkepaprikást, na de mennyi minden más finomság várhat még egy külföldit nálunk, hisz a magyar gasztronómia skálája igen széles – a pályázatok ezt kétségtelenül bizonyítják! A hazai gasztrobloggerek a versenyre összesen 128 receptet küldtek be, sok igazi „klasszikust” és sok olyat, amely tükrözi a magyaros ízvilágot, de új utakat keres.

Ha azt nézzük, hogy mely ételtípusokból érkezett a legtöbb recept, akkor az alábbi háromfogásos menü állhatna össze egy jó magyaros ebédhez: elsőként bableves, majd pörkölt vagy töltött káposzta, desszertként pedig mákos guba. De nem ám sima „pirítsuk meg a hagymát, és adjunk hozzá egy kis paprikát” ételekről van szó, szinte mindegyikben ott egy kis csavar, a hagyományőrzés és az újítás keveréke.

A pályázatok – noha a minta nem reprezentatív – sokat elmondanak a magyar konyháról. A leggyakrabban szereplő hozzávalók a kolbász, a hal, a mák és túró voltak, de a különféle állatok mája is többször előkerült. Olyan ételek is felmerültek, amelyek a vidéki nagyink konyháját idézik: dödölle, gödölin, cicege stb. És persze gluténmentes, diétás, paleo és vegán receptek is. Egyes ételek nevükben az egyszerűségre törekedtek, másoké szinte lírai magaslatokba emelkedtek, mint például: magyaros kacsarilette négymagvas pirítóssal és lila csalamádéval; szentandrási szilvás sördesszert; szarvasborjú gerinc carpaccio; gombás paprikás pulykarolád csomborral.

A sok remek receptből nem lehetett könnyű a szavazóknak választani, de végül meglett a három nyertes.

Kolbászkrémmel töltött petrezselymes oriásnudli. Copyright Hajós Ági

A négytagú zsűri* fődíját Hajós Ági, A tetovált lány konyhája blog írójának receptje nyerte el, a kolbászkrémmel töltött petrezselymes óriásnudli paradicsommártással, szalonnapörccel. Nyereménye egy exkluzív élmény a Four Seasons Hotel Gresham Palace-ben és a KOLLÁZS Brasserie & Barban, ahol betekintést nyerhet a kulisszák mögé a konyhafőnök vezetésével.

Sertéspörkölt Food Network "Közönségdíj nyertese 2016" felirattal

A pályázatokra közel 3000 szavazat érkezett a foodnetworkneked.hu oldal látogatóitól, a legtöbb voksot Szilágyi Balázs, azaz a Kemény Tojás blogger receptje kapta: sertéspörkölt, a magyar konyha csodája (vagyis ez a honlap, a sertéspörkölt receptet eredetiben itt találod – a szerk.). Balázs Raj Ráchel Torta Design Workshopján vehet részt másodmagával.

Hortobágyi húsos palacsintás pite. Copyright Csánk Györgyi

És végül – de nem utolsó sorban – az média képviselőinek szavazatai alapján az Újságírók különdíját Csánk Györgyi, a Csak, mert szeretem blog írójának egyik receptje érdemelte ki, a Hortobágyi húsos palacsintás pite. A bloggert partnerével együtt egy általa választott étteremben látjuk vendégül.

A foodnetworkneked.hu oldal, amelyet a tévécsatorna kifejezetten erre a versenyre hozott létre, még hónapokig elérhető lesz, így ha valakinek nincs ötlete, hogy mit készítsen másnap ebédre vagy vacsorára, 128 napra elegendő muníció áll rendelkezésére!

*A zsűri tagjai: Raj Ráchel tortatervező, az Év Cukrásza Díj nyertese, három Tortaszalon vezetője; Jókuti András vezető utazó-gasztroblogger (Világevő), véleményvezér; Kárai Dávid, az ízHUSZÁR blog alapítója és a NoSalty lapigazgatója; Bíró Lajos a Bock Bisztró és a Vendéglő a Kisbíróhoz executive séfje (utóbbi távollétében a Bock Bisztró konyhafőnöke, Danó Zoltán)

FOOD NETWORK

A Food Network a gasztronómia új megközelítést nyújtja, több mint egy “főzős” csatorna: az ételek világáról bemutat mindent, ami érdekes és szórakoztató. Az egyik leggyorsabban terjeszkedő életmód csatorna, melynek kínálatában sztárséfek osztják meg receptjeiket, ismert személyiség utazzák be a világot a helyi ételek megismeréséért, és kezdő vagy épp tapasztalt szakácsok versengenek egymással. A Food Network világszerte népszerű, az Egyesült Királyság elsőszámú életmódcsatornája. 2015 január óta magyarul is elérhető.

A Food Network műsorai 24 órában láthatók a hét minden napján, 11 nyelven, 98 országban. A csatorna tulajdonosa a Scripps Networks Interactive (SNI), amely az egyik élvonalbeli életmódtartalom-szolgáltató.

További információk a műsorokról: www.facebook.com/FoodNetworkMagyarorszag.

Szólj hozzá!