A tepsis krumpli elkészítése is nehezen megy éles kés nélkül

Vannak olyan klasszikus ételek, amelyeket nem olyan bonyolult elkészíteni és az emberek többsége szeret is ilyen ételek készítésével foglalatoskodni. Ez csak abban az esetben igaz, ha a megfelelő, azaz a friss alapanyagokat szereztük be és a konyhánk is fel van szerelve minden olyan eszközzel, amelyek gördülékennyé teszik a munkát. Az egyik legfontosabb eszköze minden profi és amatőr szakácsnak, a kése. Hiszen a nem megfelelő, a nem éles, a nem biztonságos kés használata, még az ételkészítéstől is elveheti a kedvünket.

Tepsis krumpli sütése a megfelelő késekkel

A tepsis burgonyát sokan, sokféleképpen készítik, de egyes alapanyagok nem hiányozhatnak ebből az ételből. Ilyen alapanyag a burgonya, a sertéstarja, a bacon, a vöröshagyma, a gomba és más zöldségek, például paprika és paradicsom. Ezek olyan hozzávalók, amelyek egész egyszerűen nem nélkülözhetik a megfelelő késeket.

A sertéstarja vagy más hús előkészítéséhez szükségünk lehet egy henteskésre vagy egy univerzális konyhai késre. Ez utóbbival nem csak zöldségeket, hanem akár húst is szeletelhetünk. Miután előkészítettük a húst, következhetnek a zöldségek. A burgonyát meg kell hámozni, fel kell szeletelni, mint ahogyan a többi zöldséget, vagyis a paradicsomot, a zöldpaprikát és a gombát is. Ha mi magunk gyűjtöttük be az ízletes csiperkét, akkor hasznos lehet egy gombász kés, hiszen egy ilyen eszközzel könnyedén tudjuk a gomba szárát elvágni. Ha mindig csak egy, nem a funkcióját betöltő késsel érkezünk meg a közeli erdőbe gombászni és nem akarunk gombász késre költeni, akkor válogassunk a svájci bicskák közül. Ezek a zsebkések multifunkcionálisak, azaz a késen kívül, sok más eszközzel is rendelkeznek. Ezeknek nem csak gombagyűjtés idején vesszük hasznát. Célszerű egy ilyen eszközbe beruházni.

A tepsis burgonya zöldségeinek előkészítésére is rendelkeznünk kell egy, a zöldségek szeletelésére és aprítására alkalmas késsel. A gyümölcs – és zöldségkés lehet ilyenkor a hasznunkra, de az univerzális késünkkel is el tudjuk látni ezt a feladatot és még a hagymapucolásban, aprításban is a segítségünkre lehet.

A friss fűszernövények egy más dimenzióba röpíthetnek bennünket, egyes ételeknek pedig karakteres ízt kölcsönöznek. A frissen szedett fűszernövényekhez is szükségünk lehet egy éles késre. A szakács késünkben bízhatunk, ugyanis maximálisan jól felapríthatjuk a segítségével az illatos növényeket. Lássunk is hozzá a tepsis burgonya elkészítéséhez!

Hozzávalók:

  • 1 kg tetszőleges hús (ez lehet sertéstarja is),
  • 30 dkg szalonna,
  • fél kg gomba,
  • 3 nagy fej hagyma,
  • 3 db paprika,
  • egy csokor rozmaring,
  • olaj,
  • fűszerek (só, bors, pirospaprika),
  • 1-1,5 kg burgonya.

Elkészítés:

A sertéstarját előző nap bepácoljuk az olaj és a fűszerek segítségével. Másnap előkészítjük a zöldségeket. A tepsibe fektetjük a hússzeleteket, majd körberakjuk az enyhén megsózott burgonyaszeletekkel. A burgonyára helyezzük a felkarikázott vöröshagymát, a felszeletelt gombát és paprikát. Ha kell, még fűszerezzük. Végezetül meghintjük a tepsi tartalmát rozmaringgal. Előmelegített sütőben, egy két óra alatt pirosra sütjük.

Ez az étel már önmagában is laktató és még hizlal is, de sokan esznek mellé kenyeret. Kenyeret, pékárut csakis az erre a célra alkalmas, kenyérvágó késsel tudjuk megfelelően felszeletelni. De azzal is csak akkor, ha éles. A késélezéshez a megfelelő késélezőt is be kell szereznünk. Ezen a téren a Lansky márkában maximálisan megbízhatunk. A Lansky ugyanis a világ egyik vezető csiszolókészlet gyártója.

X

Katerina Holmes fotója a Pexels oldaláról

Szólj hozzá!