Szalagos fánk

Szalagos fánk

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A szalagos fánk nem csak a hagyományos farsangi “kínálat” része, de szívesen esszük az év bármelyik időszakában, lekvárral vagy akár anélkül. De miért is szalagos a szalagos fánk? Ezt megtudhatod a recept után!

Egyes szakácskönyvek szerint a szalagos fánk készítése nagyon bonyolult – és mint kelt tészta, természetesen nem egy kezdő recept. De ha figyelsz egy-két fontos “szabályra”, akkor szinte biztos, hogy akár elsőre neked is tökéletesre fog sikerülni, és nagyon finom lesz a szalagos fánkod!

Szalagos fánk recept

A receptben megadott mennyiségből kb. 25-30 db szalagos fánk lesz, 7-8 cm-es szaggatót használva.

 1. Szitáld az 500 g lisztet egy nagy tálba, és mérd ki külön az 50 g cukrot.
 2. Szalagos fánk készítése 2 - liszt kelesztőtálban

  Szitáld a lisztet egy tálba

 3. A kimért alapanyagokból tegyél 1 evőkanál cukrot és 3 evőkanál lisztet 3 dl langyos tejbe, és morzsold bele az élesztőt.
 4. Kb. 15 perc alatt, meleg helyen futtasd fel az élesztőt.
 5. Szalagos fánk készítése 3 - felfuttatott élesztő

  Futtasd fel az élesztőt

 6. A lisztbe tegyél közben 1/4 tk. sót és a maradék cukrot. Keverd el.
 7. Olvassz fel 5 dkg vajat, és öntsd a liszthez azt is a 3 tojássárgájával együtt.
 8. Szalagos fánk készítése 1 - olvasztott vaj

  Olvaszd fel a vajat

 9. Amikor az élesztő felfutott, öntsd azt is a liszthez.
 10. Szalagos fánk készítése 4

  Minden hozzávaló a tálban

 11. A robotgép dagasztó fejével dagaszd 10 percen keresztül, amíg sima, egyenletes fánk tésztát nem kapsz.
 12. Szalagos fánk készítése 5

  Dagaszd 10 percig, amíg a tészta sima nem lesz

 13. Keleszd 30 percig meleg helyen, letakarva.
 14. Szalagos fánk készítése

  Hagyd 30 percig kelni

 15. Lisztezett pulton ujjnyi vastagra lapogasd le a tésztát a tenyereddel.
 16. A fánktészta viszonylag kényes még a kelt tészták között is. Az egyik titka a csodálatos szalagos fánkoknak éppen az, hogy ne dolgozd agyon a tésztát. Lehet akár nyújtófát is használni, de próbálj meg minél kíméletesebb lenni.

  Dietmaker Diéta, Fogyókúra
  Szalagos fánk készítése 7

  Ujjnyi vastagra lapogasd le a tésztát

 17. 7-8 cm-es pohárral vagy pogácsaszaggatóval szúrj ki annyi fánkot, amennyit csak tudsz a tésztából.
 18. Szalagos fánk készítése 8

  Szúrd ki a fánkokat

 19. A kiszúrt fánkokat takard le egy konyharuhával, és pihentesd 20 percig.
 20. Szalagos fánk készítése 9

  A kiszúrt fánkokat hagyd letakarva pihenni

  Szalagos fánk készítése 10

  20 perc után szép “kövérre” kelnek

 21. A maradék tésztát gyúrd össze, és keleszd ismét 20 percig, majd azt is lapogasd le és szúrd ki belőle az újabb fánkokat.
 22. Közben készülj elő a fánkok sütéséhez. Ehhez egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben (aminek van fedője) melegíts fel legalább 1 l olajat.
 23. Az olaj ne legyen túl meleg, különben a fánkok megégnek. Ebben az esetben, az olajban sült ételek között kivételként, inkább kicsit hidegebb, mint melegebb legyen az olaj. Nálam pár percnyi melegítés után a legnagyobb láng legkisebbre állítva vált be, de ezt ki kell kísérletezned a saját tűzhelyeden.

  Érdemes egy fánkot próbaként megsütni. Akkor jó az olaj, ha a fánk elmerül, és épphogy kicsit bugyborékolva kezd el sülni és jön fel az olaj tetejére. Ha azonnal sistereg, akkor az olaj túl forró, a fánk meg fog égni és nem lesz szép.

 24. A fánkokat óvatos mozdulattal tedd bele sülni az olajba úgy, hogy amelyik oldala kelesztésnél fölül volt, az legyen alul az olajban. Ha lekvárt szeretnél a kész fánkokba tölteni, akkor sütés előtt az ujjaddal nyomkodd be a fánknak azt az oldalát, amely alul lesz a sütéskor.
 25. Fedő alatt süsd a fánkokat először 2-3 percig. Ezt is érdemes először kikísérletezni, szép aranysárga színű legyen a fánkok alja.
 26. Szalagos fánk készítése 11

  A fánkok egyik oldala sül – ezt fedő alatt csináld!

 27. Fordítsd meg a fánkokat, és most már fedő nélkül süsd a másik oldalukat is 2-3 percig.
 28. Szalagos fánk készítése 12

  A fánkok másik oldala sül

  Szalagos fánk készítése 13

  Látszik, milyen szép “szalagosra” sülnek!

 29. Egy szűrőlapáttal szedd ki a fánkokat, papíron itasd le róluk a zsírt.
 30. A szalagos fánkot baracklekvárral vagy simán szokás tálalni. Akár lekvárral, akár anélkül, porcukorral bőven meghintve, frissen tálald!

Miért “szalagos” a szalagos fánk?

A szalagos fánk nevét a megjelenésének köszönheti, és egyben ez az igazi tesztje annak, hogy mennyire sikerült jól a fánk. A tökéletes fánk tészta olyan szépen kel meg és nő meg, annyira levegős lesz, hogy sütés közben a felénél kicsit kisebb rész úszik csak az olajban.

Ezért lesz a fánk közepén egy olyan sáv – a szalag – ami tulajdonképpen közvetlenül nem érintkezik a forró olajjal, ezért nem is kap színt. Ez a sáv fehér marad (vagy legalábbis fehérnek látszik) az aranyszínűre sült fánk közepén, és úgy néz ki, mintha egy szalaggal körbe lett volna tekerve.

A fánk szalagossága nem csak esztétikai elem, az íze szempontjából is fontos. A szalagos fánk éppen attól tud ugyanis szalagos lenni, hogy elég könnyed, elég puha, és megfelelő hőmérsékleten lett sütve.

Hogyan lesz szalagos a fánk?

Ahhoz, hogy a fánk szép szalagos legyen, egyrészt nem szabad túldolgozni a tésztát. Ahogy a receptben is írtam, inkább kézzel lapogatni, mint erőteljes mozdulatokkal nyújtani.

Másrészt fontos, hogy eleget keljen a tészta, de ne is keljen túl. Ha a receptben írt időtartamokat alkalmazod, akkor ebben nem lesz hiba.

Harmadrészt fontos az olaj hőmérséklete. Ha túl forró, akkor a fánk nem tud eléggé megduzzadni, nem lesz szalagos. Ha túl hideg, akkor viszont elmerül, nem jön fel az olaj tetejére, azért nem lesz szalagos – és persze még olajjal is megszívja magát.

Dietmaker Diéta, Fogyókúra

Negyedrészt pedig amikor megfordítod a fánkokat, akkor határozott, gyors mozdulattal dolgozz – de persze figyelj, mert forró olajjal van dolgod. Ne locsolgasd az olajjal, ne nyomd le, mert a “szalagos” tulajdonsága elég érzékeny része a fánknak. Magyarul a forró olajjal érintkezve akár néhány másodperc alatt aranyszínű lesz az amúgy fehéren kívánatos sáv.

Jó fánksütést és jó étvágyat kívánok!

Szalagos fánk
Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Szalagos fánk készítése 1 - olvaztott vajSzalagos fánk készítése 2 - liszt kelesztőtálbanSzalagos fánk készítése 3 - felfuttatott élesztőSzalagos fánk készítése 4Szalagos fánk készítése 5Szalagos fánk készítéseSzalagos fánk készítése 7Szalagos fánk készítése 8Szalagos fánk készítése 9Szalagos fánk készítése 10Szalagos fánk készítése 11Szalagos fánk készítése 12Szalagos fánk készítése 13