Paradicsomsaláta

Paradicsomsaláta

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A paradicsomsaláta szinte mindenki számára ismert, kedvelt saláta. Nagyon egyszerű elkészíteni, és egy kis odafigyeléssel és a megfelelő ecet választásával a menzás jellegű paradicsomsaláta helyett igazi ínyencséget tálalhatsz otthon!

A tökéletes paradicsomsaláta titkáról írt gondolataimat lásd a recept alatt!

Paradicsomsaláta készítése

 1. A paradicsomsalátához először készítsd el az öntetet. Ehhez keverd össze az ecetet, a cukrot, sót és borsot egy pohárban vagy kisebb edényben a vízzel. Én szárított petrezselymet is szoktam bele tenni, ettől picit színesebb lesz, és az ízének is jót tesz.
 2. Paradicsomsaláta öntet

  Először készítsd el a paradicsomsaláta öntetet

 3. Szeleteld fel a paradicsomokat és tedd őket a tálaló tálba. A paradicsomsaláta Magyarországon hagyományosan karikákra vágott paradicsommal készül, de lehetsz kreatív!
 4. Felszeletelt paradicsom

  Szeleteld fel a paradicsomot és tedd egy tálba

 5. Vágd fel fél cm-es kockákra a lilahagymát. Szórd a paradicsomra.
 6. Kockákra vágott lilahagyma

  Vágd fél cm-es kockákra a lilahagymát

  Paradicsomszeletek és lilahagyma kockák

  Szórd a hagymát a paradicsomra

 7. Öntsd az öntetet a hagymás paradicsomra. Két villával keverd át lazán.
 8. Paradicsomsaláta ecetes öntettel

  Öntsd az öntetet a paradicsomsalátára

 9. Hagyd az ízeket összeérni néhány percig, utána azonnal tálald. A paradicsomok ebben a salátában már néhány óra alatt is megszottyadnak.

A tökéletes paradicsomsaláta titkai

Attól, hogy egy étel hagyományos, még nem kell igénytelennek lennie. Sőt, egy kis odafigyeléssel egy olyan, hétköznapinak számító étel is feldobható, mint a paradicsomsaláta. Íme az én javaslataim:

 • Először is talán a legfontosabb, hogy érett, ízletes paradicsomot használj. Tudom, ez nem kapható mindig, de ég és föld lesz a különbség a téli szupermarket paradicsomból és a nyári, ízletes paradicsomból készített paradicsomsaláta között.
 • A másik legfontosabb kérdés az ecet. Habár “ételecet”-ből is elkészíthető (10%-os ecet esetén a fele menyiséget használd!), de kár az ecet alatt ezt az iparilag előállított, szerintem csak takarításra jó készítményt érteni. Annyiféle finom ecet kapható ma már szinte minden üzletben, próbálj ki többfélét! Én mézes almaecettel szoktam készíteni, ennek megvan a maga külön pikantériája, mindenki nagyon szereti. De almaecet, fehérborecet, vagy másféle ecet is kiváló hozzá.
 • Mint a friss zöldségekből készített saláták esetében általában, a paradicsomsalátának is jót tesz, ha nem hűtőhidegek a hozzávalók. Ha hűtőben tárolod, vedd ki a paradicsomot a saláta készítése előtt legalább egy fél órával.
 • Az is egy tévedés, hogy itt az ízeknek a hűtőben kellene összeérniük. A paradicsom negyedóra alatt magába szívja az ecetes öntete minden ízét, és tökéletes lesz szobahőmérsékleten. A menzákon, ebédlőkben azért tartják hűtőben a paradicsomsalátát, mert úgy tovább eláll. De ez nem jelenti azt, hogy ez a tökéletes vagy igényes megoldás. Ha előre akarsz dolgozni, akkor készítsd el az öntetet, és tartsd azt a hűtőben. Bármikor felvághatsz annyi paradicsomot és hagymát, amennyire szükség van.
 • Végül ami a hagymát illeti, én javaslom, hogy lilahagymát használj. Vöröshagymával is jó, de a lilahagymának van egy extra édessége, ami a salátákhoz sokkal jobban illik. Ráadásul nem is olyan erős, így nyersen könnyebben fogyasztható.

Jó étvágyat!

Dietmaker Diéta, Fogyókúra
Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Paradicsomsaláta öntetFelszeletelt paradicsomKockákra vágott lilahagymaParadicsomszeletek és lilahagyma kockákParadicsomsaláta ecetes öntettel

Hasonló receptek