Vegán életmód

Kik a vegánok?

A vegánok tartózkodnak a hústól, haltól, tojástól és tejtermékektől, azaz teljes mértékben növényi étrenden élnek. A tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem unalmas és egyhangú ételeket esznek. Igazán izgalmas elkészítési módokkal, remekül fűszerezve, nagyon változatosan tudják prezentálni a magyar „hagyományos” étkeket, és a nemzetközi konyha gyöngyszemeit.

Egyes vegán irányzatok (ők vannak kevesebben, én például közéjük tartozom) kizárják a gombafélék fogyasztását is, mivel a gomba bizonyos megközelítések szerint átmenetet képez a növényvilág és az állatvilág között. Se nem növény, se nem állat, a gomba az gomba.

A növényi étrenden élők általában fokozottan odafigyelnek testi egészségükre, jellemzően nem élnek káros szenvedélyekkel, sokan még alkoholt sem fogyasztanak. A vegánokra- tapasztalatom szerint- jellemző egyfajta szeretetteljes lelkület az állatvilág felé (valószínűleg ez kölcsönös, mert náluk a nyulacska nem kerül a fazékba húsvét elmúltával, ahogy hal sem pislog karácsony előtt egy vegán szatyrában). Sokan otthonaikban és ruházatukban sem használnak állati eredetű termékeket. Többen még arra is figyelmet fordítanak, hogy életükből kizárják az állatokon tesztelt márkákat.

Több száz vegán ismerősömre, barátomra az is jellemző, hogy a nyugati orvoslás helyett/mellett inkább a szelídebb medicinát (pl homeopátiát, fitoterápiát) választják és figyelmük van a környezet védelmére is (erdő tisztításokon vesznek részt, szelektíven gyűjtik a hulladékot…stb)

A nyers vegánok vagy raw vegánok a hőkezelt ételeket is mellőzik étrendjükből. Ez tényleg „feketeöves” táplálkozás egy „mezei vegán” szemében.

A vegánság régebbi, mint hinnénk…

Nem új keletű hóbort vagy divatirányzat a vegán életmód. Ugyan a mai társadalmi norma határain még mindig kívül esik, de ettől még évezredekre vezethetőek vissza gyökerei.

A hús elhagyásra már időszámításunk előtt is felhívták a figyelmet a kor „mérvadó hangjai”. Pithagorasz iskolájába való bejutásnak felvételi szabályai közé tartozott a húsmentes életmód. A híres ókori görög filozófusok, orvosok pl. Szókratész, Epikurosz, Hippokratész, Platón is vegetáriánusok voltak és tanítványaikat is erre az étrendre szoktatták.

vegán életmód

Maga a „vegán” kifejezés 1944-ben Donald Watson által lett megalkotva. Ő volt a brit Vegán Társaság társalapítója. A „vegán” szó a „tejtermék nélküli vegetáriánus”-t jelentette első körön. Hat évre rá a definíció a következővel bővült: „világnézet, amely szerint az embernek az állatok kizsákmányolása nélkül kellene élni”. 1944-ig a tisztán növényi étrenden élőket „szigorú” vagy „teljes vegetáriánusnak” nevezték.

Miért választja valaki a vegán életmódot?

Étrendi, egészségügyi, etikai, környezetvédelmi vagy spirituális szempontok:

Talán nem mindegy, hogy valaki azért követ egy életmódot, mert..

 • az orvosa javasolta különféle betegségei, allergiái miatt
 • eljön az a pont az életében, amikor a szervezete a növényi ételeket kívánja
 • vagy meggyőzik a vegán életmód szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól
 • esetleg környezetvédelmi szempontok miatt (globális felmelegedés elleni harc)
 • vagy az állatok védelmében (etikai vegánok)
 • netán spirituális fejlődése okán, (egy vallási vagy szellemi áramlat miatt)
 • mert ebben nő fel, így élnek, táplálkoznak a szülei is

Az érvek garmadájából, hogy valaki miért lesz vegán, egyénenként lehet szemezgetni. Mindenkié egy külön történet. És több válasz is megjelölhető. Még az is lehet, hogy valaki az egyik verzióból indul és pár év alatt eljut oda, hogy többet szívügyének érez.

vegán életmód

Az étrendi vegánok mellett a legismertebbek talán az etikai vegánok. Ők azok, akiknek csoportjával nem szívesen futnál össze egyedül, talpig szőrmében. Ők elszánt védői az állatoknak és a vegán filozófiát az élet minden területére kiterjesztik. Nem hordanak bőrből, szőrből készült ruhákat, táskákat, cipőt. Sosem vennének fel hernyóselyem sálat, még a gyapjút is mellőzik. Nem járnak cirkuszba, delfináriumba. Teljes mellszélességgel állnak ki az állatok jogaiért, még Obama ellen is tüntettek, amikor élő adásban lecsapott egy legyet.

Az állatvédelemnek ez már a magas iskolája. De ha visszagörgetünk Donald Watson definíciójára, a vegánság nem csak étrend, hanem „világnézet, amely szerint az embernek az állatok kizsákmányolása nélkül kellene élni”. Tehát a bőrük, szőrük sem használható fel és az etikai vegánok ezt kőkeményen betartják.

Nálam így kezdődött…

Egy kedves ismerősöm elhívott egy olyan nyári fesztiválra, ahol kizárólag növényi ételeket lehetett fogyasztani.

Számos előadás, workshop szólt a természetes életmódról, gyógyászatról. Biztos ismeritek a „haza érkeztem” szívmelengető érzését. Nekem ez ilyen élmény volt.

Te is ismerkedhetsz a vegetáriánus és vegán életmóddal a következő, minden évben megrendezésre kerülő nyári fesztiválokon:

Én a fesztivál napjának végére vegetáriánus lettem. Nem ettem többé húst és tojást. Pár hónap múlva a gombát sem kívántam már, fél év elteltével pedig leálltam az addigi kedvenceimről, a sajtokról és velük együtt az összes tejtermékről. Annyi szakirodalmat olvastam a témában amennyit csak bírtam. Óriási lelkesedéssel kutattam a vegetáriánusság és vegánság gyökereit, környezetvédelmi és egészségügyi okait, de még spirituális és vallási megközelítéseit is.

Izgalmas időutazás volt az indiai ősi Védáktól bejárni a húsmentesség útját, a nagy magyar természetgyógyászok (pl Ferencsik István) munkásságáig.

És közben „enyhe” emésztőszervi és anyagcsere problémám is megszűnt az életmódváltásnak köszönhetően. Nekem bejött és a világon egyre többeknek. Ha Téged is érdekel a vegánság, javaslom, hogy nézz utána alaposan, vizsgáld meg több oldalról.

A következő oldalak segítségedre lehetnek ebben:

vegán életmód

Nekem beletelt 1 évbe, hogy változatosan tudjak sütni-főzni hús, tojás és tejtermék mentesen is.

Szerencsére mára szaporodnak a speciális táplálkozást támogató reform élelmiszer boltok, gasztro-blogok, és vendéglátó egységek is. Ez igazán üdítő, hiszen 8-10 éve ha vegánként útnak indultál reggel, magaddal vitted az egész napos hideg és meleg élelmet, hogy éhen ne halj.

Néhány hely a teljesség igénye nélkül, ahol Te is kipróbálhatod a vegán kosztot:

 • Napfényes Étterem és Cukrászda (személyes kedvencem, az egyik legnépszerűbb magyaros és nemzetközi vegán étterem a Ferenciek terén)
 • Vegan Love (vegán hamburgerező a Gellért tértől nem messze)
 • VegaCity (népszerű vegán gyorsétterem a Kálvin térnél, tápláló ételekkel)
 • 827 Speciality Kitchen (svédasztalos vegán ételek a 13.kerületben, extra kedves személyzettel)
 • Istvánffi (vegán burgerező Pesten és Budán)
 • CsendesM (vegán bisztró az 5.kerületben)
 • Különjárat (Egri szuper vegán bisztro nyers vegán opcióval)

Szólj hozzá!