Szaloncukor teszt: Melyik a legjobb szaloncukor 2017-ben?

Megjegyzés: ez a cikk egy korábbi, 2017-es teszt. A legfrisebb szaloncukor teszt a linkre kattintva található.

Itt a 2017-es nagy szaloncukor teszt: vajon melyik a legjobb szaloncukor 2017-ben? És rögtön az elején sajnos legnagyobb megdöbbenésemre egy hatalmas átverés a magyar szaloncukor piacról!

Mit tartok átverésnek? 20 különböző szaloncukrot vásároltunk, erről majd a szaloncukor teszt alatt olvashatsz. A hatalmas csalódás pedig csak otthon ért minket. Én azt gondolom, ez nem más, mint egyszerű átverés, persze ki-ki döntse el a saját értékítélete szerint, hogy mit gondol róla. A döbbenetes helyzet az alábbi:

A 2017-ben vásárolt 20-féle szaloncukorból 10 alkoholt tartalmazott. A csomagoláson ezt külön, jól láthatóan sehol sem jelezték, csak egészen apró betűvel az összetevők között jelent meg valamilyen formában az alkohol.

Arról, hogy miért is nem értek egyet, hogy alkohol van ezek szerint minden második szaloncukorban, kicsit részletesebben majd a cikk alján. Ez ugyanis kicsit lehet szubjektív vélemény, vagyis te gondolhatsz róla mást.

De azt, hogy az alkoholtartalmat csak alig láthatóan, apró betűvel, kizárólag az összetevők listájánál tüntetik fel, számomra már súrolja az átverés kategóriáját.

Ki ne adna szaloncukrot akár egy 2-3 éves kisgyereknek? Ki ne enne szaloncukrot vezetés előtt, mielőtt mondjuk igazoltatnák – a karácsonyi ünnepek alatt ugye kiemelt figyelemmel? Vajon tényleg rendben van az, hogy aki nem böngészi át alaposan az összetevők sokszor olvashatatlanul kis betűvel írt listáját még az üzletben, az alkoholos édességet adjon a gyerekének, vagy akár a saját akarata ellenére – még ha kis mennyiségben is – alkoholt fogyasszon? Vajon tényleg csak az alkoholtól lesz finom egy hagyományos karácsonyi édesség?

De erről egyelőre ennyit, lássuk most a 2017-es nagy szaloncukor tesztet, vagyis a kutatást a legjobb szaloncukor után!

Legjobb szaloncukor 2017: Tesztelt márkák

A legjobb szaloncukor keresése közben az alábbi márkákat teszteltük. A kiválasztás szempontjait lásd a szaloncukor teszt alatt:

 • Stühmer szaloncukor
 • Milka szaloncukor
 • Szamos szaloncukor
 • Vadász szaloncukor
 • Szerencsi szaloncukor

Szaloncukor teszt 2017: Az ízek

Stühmer szaloncukor teszt

 • Stühmer zserbó szaloncukor: nagyon finom szaloncukor különlegesség, a diós-baracklekváros töltelék állaga tökéletes, nemcsak a csokiburkolathoz illik nagyon jól, de egyben különleges karácsonyi hangulatot is ad már csak az elfogyasztása. Az egyik legfinomabb szaloncukor a 2017-ben vásárolhatók között.
 • Stühmer csokoláldékrémes marcipán szaloncukor: puha trüffelszerű csokikrém és marcipán tökéletes elegye. Jól kivehető a finom marcipán, és kellemesen érezhető a csokikrém is. Az állaga mindkettőnek tökéletes. Aki szereti a csokoládét és a marcipánt, annak talán a legfinomabb. Ez a szaloncukor egy tökéletes alkotás, csak sajnos alkoholos.
 • Stühmer szilvalekváros diós szaloncukor: a karakteres diós íz jellemzi ezt a szaloncuktrot, a szilvalekvár jól kivehetően, de mégis kellemesen tompítja, a marcipán pedig tökéletessé teszi ezt a hármast. Egyedül a tejcsokoládés bevonat nem illik hozzá, ez a kombináció jobban teljesített volna inkább étcsokival, vagy valahol félúton az étcsoki és tejcsoki között. Alkoholos.
 • Stühmer étcsokkoládés trüffel szaloncukor: a trüffelkrém alapvetően finom, de egy szaloncukorhoz szerintem túl lágy, és nem jön olyan jól ki az ezzel szemben nagyon kemény, harapásra össze-vissza töredező csokiburkolat. Alkoholos.

Milka szaloncukor teszt

Milka szaloncukor 2017

 • Milka mogyorókrémes szaloncukor: hagyományos nugátos csoki izű szaloncukor, nagyobb mogyorodarabokkal. Finom, a gyerekek kedvence lehet. Kicsit édesebb a többihez képest, mint a Milka szaloncukrok általában.
 • Milka joghurtos szaloncukor: joghurtos töltelék ropogós rizspehely darabokkal. Tipikus, kicsit émelyítős Milka tejcsoki, savanykás joghurt töltelékkel és rizspehellyel. Aki szereti ezt a kombinációt, annak ízleni fog.
 • Milka mandulakrémes szaloncukor: pörkölt ízű mandulatöltelékes szaloncukor, mindenképpen érdemes kipróbálni annak, aki nem csak hagyományos ízekre vágyik.
 • Milka marcipános szaloncukor: marcipán “ízű”, etil-alkohollal. Nagyon édes, túl édes, bár a gyerekek szokták szeretni. Kár, hogy alkoholt kell tenni bele!
 • Milka feketeerdő szaloncukor: Tipikus Milka kicsit túlédes íz, csokis töltelékkel és halvány meggyes beütéssel. Gyerekeknek ízlik.
 • Milka csokiözön szaloncukor. A legfinomabb Milka annak, aki a csokoládé ízét önmagáért szereti, és nem az édes tejcsokiért. Valahol a tej- és étcsoki között.

Szamos szaloncukor teszt

Szamos szaloncukor 2017

 • Szamos narancsos krémmel töltött marcipán szaloncukor: Alapvetően finom, bár különlegesnek nem nevezném. Sajnos vodka van benne, amire szerintem semmi szükség.
 • Szamos marcipános szaloncukor: finom mandulamarcipán étcsokiban. Nagyon finom, bár nem különleges. Tulajdonképpen egy apró marcipánkenyér, aki azt szereti, annak ez is ízleni fog.
 • Szamos feketeribizlis krémmel töltött marcipán szaloncukor: A túl puha töltelék és a túl kemény csokoládé ellentéte nem olyan jól jön ki ebben a szaloncukorban. A feketeribizlis íz épphogy csak érezhető, nem sok egyéniséget köcsönöz neki. Ahhoz már elég, hogy a marcipán élvezeti értékét csökkentse, ahhoz még kevés, hogy a feketeribizli önálló ízvilágot adjon neki. Alkoholos.
 • Szamos csokoládékrémmel töltött marcipán szaloncukor: túl édes, nem igazán karakteres. A hasonló Stühmer szaloncukor mögött elbújhat. Alkoholos.

Vadász szaloncukor teszt

Vadász szaloncukor 2017

 • Vadász mogyorókrémes szaloncukor: karakteresebb, kicsit pörköltebb mogyoróízű, erősebb ízű szaloncukor. Mogyorókrémesből többfajtát kóstoltunk, aki szereti a pörkölt mogyoró ízét, annak ezt tudom ajánlani.
 • Vadász karamellás szaloncukor: Étcsokis jellegű külső, ami töredezik. A krémnek enyhe alkoholos íze van, nem annyira karamellás ízű.
 • Vadász marcipános szaloncukor: Bevallom ezt a szaloncukrot egyelőre nem kóstoltam meg. Az egyik első volt, ahol felfedeztem az alkoholtartalmat, és nem értettem, miért kell ez egy marcipános szaloncukorba, így félretettm. Utána láttam, hogyminden második szaloncukor ilyen. Ha megkóstolom, frissítem itt a leírást.

Szerencsi szaloncukor teszt

Szerencsi szaloncukor 2017

 • Szerencsi mogyorókrémes szaloncukor: kemény, töredező étkcsokiban. Legkevésbe édes mogyorókrém az összes mogyorókrémes szaloncukor közül, kisebb mogyoródarabokkal, teljesen keserű csokiba mártva. Összességében finom annak, aki az étcsokit szereti, de kicsit zavaró, hogy darabokra törik a külseje, amikor az ember beleharap.
 • Szerencsi retro rum-kakaós: Igazán a ‘80-as ’90-es éveket idéző retro íz, a szó jó értelmében. Homogén töltelék, erőteljes de mégsem gejl ízek.
 • Szerencsi retro narancsos marcipán: ténylegesen retro ízek, mintha a ’80-as évek akkoriban luxusnak szánt, mégis kicsit gyengécske marcipánját enné az ember. Ettől függetlenül finom, kellemes és harmonikus ízvilág, csak nagyon enyhén narancsos ízzel. Alkoholos.

Szaloncukor teszt 2017: a csomagolás

 • Stühmer: a legszebb csomagolás. Igényes a doboz is, könnyen nyitható (a legkönnyebben, ez is fontos, láthatóan figyetlek a felhasználóra), könnyen visszzárható, és nagyon szépek a szaloncukrok is, hagyományos kétrétegű csomagolásban.
 • Milka: szines, semmitmondó papírba van csomagolva. A legkevésbé szép.
 • Szamos: hagyományos, kétrétegű csomagolás, szép szaloncukrok.
 • Vadász: szép, angyalkás egyrétegű papírba csomagolva.
 • Szerencsi: hagyományos módon, kétrétegű papírba van csomagolva, a retro Szerencsi felirattal.

Melyik a legjobb szaloncukor 2017-ben?

Összességében ez egy szubjektív teszt, vagyis kinek-kinek más lehet az ízlése. Igyekeztünk figyelembe venni a csomagolást, de legfőképp mégis az élvezeti érték, az ízek, a harmónia számított. Sajnos a nagyon kemény, töredező csokiba mártott szaloncukrok kiestek a versenyből, és alkoholos csokoládét sem szerettem volna legjobbnak kihozni – legyen már szabad döntés akár egy gyerekkel is megkóstoltatni 2017. legfinomabb szaloncukrát!

Mindezek alapján összességében a legjobb szaloncukor 2017. díjat részemről a Stühmer zserbó szaloncukor nyerte el. Mindenkinek tudom ajánlani, egy nagyon kellemes, de mégis egyedi, különleges és karácsonyi ízvilágot lehet vele megízlelni! Ráadásul a Stühmer szaloncukrok mellett még egy érv, hogy mindent összevetve a legszebb, legigényesebb csomagolású termékek ezen a piacon.

Legjobb szaloncukor 2017: Mi a baj a rejtett alkoholtartalommal?

Persze lehet, hogy a szaloncukrok alkoholtartalma minimális. Attól, hogy valaki elfogyaszt néhányat, berúgni nyilván nem fog.

De rendben van-e, hogy akár minimális mennyiségben is alkoholt fogyaszt, aki ez nem szeretné? Hogy alkoholt adunk a gyerekeinknek a tudtunkon kívül? Hogy alkoholt fogyasztva ülünk karácsonykor az autónkba és vezetünk?

Az alkohol nem szükséges ahhoz, hogy egy édesség finom legyen. Egyszerűen ahogy az én véleményem szerint az a szakács, aki ízfokozót, mesterséges ételízesítőt használ, mert máshogy azt gondolja nem tud ízeket előcsalogatni, ugyanígy az a cukrász, aki csak alkohol hozzáadásával gondolja élvezhetővé tenni egy édességét, nem ért a szakmájához.

Ma már minden kutya füle farkát vastag betűvel kell az összetevők között feltüntetni, persze az alkoholt nem. Ezzel azt az érzetet keltve az emberben, hogy szinte minden veszélyes a környezetében, de valójában elterelve a figyelmét a valódi veszélyről. Vajon egy gyerekeknek is szánt marcipános szaloncukorban mi a veszélyesebb? A mandula, a tejpor vagy az alkohol? Pedig az első kettő vastag betűvel szedve, az utóbbi csak elbújva található az összetevők között. Vajon miért nem lehet negalább jól láthatóan feltüntetni egy édességen, ha alkoholt tartalmaz? Arról nem is beszélve, hogy ha valamilyen információt kaphatnánk fogyasztóként az alkoholtartalomról, akkor tudhatnánk, hogy pl. hány szaloncukor elfogyasztása után ne üljünk autóba az ünnepek alatt.

És talán a legrosszabb, hogy ha nagyon finoman is, de ezekkel az édességekkel láthatatlanul az alkoholhoz szoktatjuk hozzá a társadalmat. Nem okoz még elég problémát? Szeretnénk, hogy a gyerekeink is mind alkoholisták legyenek? Vagy talán ez hihetetlen? Sajnos nem az.

Egyszerűen így működik: a gyerek karácsonykor teletömi magát alkohollal. Egy 20-30 kg-os gyermek ha betöm 5-10-15 alkoholos szaloncukrot, igenis érezni fogja. És berúgni nem rúg be tőle, csakhogy az alkoholra rá lehet szokni. Ott marad az érzés, hogy volt valami finom, valami kellemes élmény az életében, és mellé az alkohol íze. Vajon elképzelhető-e, hogy ez a gyerek ha felnő, és keresi majd a boldogságot, az alkohol ízét érezve, ezzel „kellemes” emlékeit eszébe juttatva könnyebben nyúl majd a pohár után…? Egészen biztos, hogy ezt szeretnénk?

Nincs azzal probléma, ha egy édességbe alkoholt tesznek. Bár ahogy írtam, kétlem, hogy ettől lenne finomabb. De tessék a fogyasztó döntésére bízni, hogy akar-e ilyen terméket! Ehhez pedig tessék jól láthatóan a csomagolásra ráírni, ha egy termék alkhoholt tartalmaz, és azt is, hogy mennyit!

A 2017-es szaloncukor teszt leírása

Végül nézzük, milyen szempontok alapján választottuk ki a legjobb szaloncukor 2017. „versenyben” résztvevő édességeket, vagyis milyen szaloncukrotk kerültek bele a szaloncukor tesztbe.

 • Semmilyen szaloncukor gyártótól vagy forgalmazótól nem kaptunk támogatást, a szaloncukor teszt összes résztvevőjét saját költségen vásároltuk.
 • Igyekeztünk eleve a jobb minőségű, márkás szaloncukrokat kiválasztani.
 • Az eredeti cél az volt, hogy alkoholtartalmú szaloncukrokat nem tesztelünk. Van ugyanis olyan kiszerelés, ahol nagy betűkkel kiírják, hogy alkoholos. Talán ezért is volt még meglepőbb, amikor ennek ellenére az édességek felében alkoholt találtunk.
 • Nem volt cél minden egyes, a piacon kapható szaloncukor-fajta tesztelése, hiszen ma rengeteg van. Szerettük volna minden márka legismertebb, leginkább érdeklődésre számító szaloncukrait megkóstolni.
 • Két helyszínen vásároltunk. Ami ott kapható volt, azok a szaloncukrok kerültek be a tesztelésbe. Érdekes módon már november végén is volt oylan márka (Milka szaloncukor), ami az egyik helszínen kifogyott.
 • A szaloncukor teszt teljesen szubjektív. Nem is szerettünk volna – mert valószínűleg lehetetlen – valamilyen objektív skálát vagy szempontot kialakítani. A legjobb szaloncukor mindenki számára más és más lehet, a célunk az volt, hogy egyfajta képet mutassunk a 2017-es szaloncukor piacról, segíteni a választásban, hogy neked ne kelljen 20- vagy többféle szaloncukrot megvásárolnod.

Szaloncukor teszt 2017 - legjobb szaloncukrok

“Szaloncukor teszt: Melyik a legjobb szaloncukor 2017-ben?” bejegyzéshez 19 hozzászólás

 1. Kedves Balázs!
  Én imádom az alkoholos édességeket, pl. Mon cherie, vagy a hagyományos konyakmeggy. Kedvencem a Vadász szaloncukor, amitm ár évek óta vásárolok. Ettől függetlenül nem vagyok alkoholista, de szeretem a karakteres ízeket, a keserűbb, kevésbé cukros csokoládé és az alkoholos (gyümölcsös) íz teljesen feldobja az ízlelőbimbóimat. Azzal viszont abszolút egyetértek, hogy az alkoholtartalmat fel kellene tüntetni, nemcsak a gyerekek, hanem, mint írtad az édesszájú sofőrök miatt is, akik egy közúti szondázásnál igen kellemetlen meglepetésben részesülhetnek.
  A rangsorod tükrözi az ízlésemet, habár a marcipán nekem kissé geil.

  Válasz
 2. Kedves Cikkíró! témához és a vizsgálathoz gratulálok! Szerintem jó az értékelés és a konklúzió is: ne fogyasszunk rejtett alkoholt. A Karácsony, Mikulás és a többi ünnep az örömről és a szeretetről szól. Ezekhez nem kell alkohol.
  Áldás!
  Szalkó József

  Válasz
 3. Kedves Balázs!
  Nagyon örülök, hogy megcsináltad helyettünk a tesztet. Jó, hogy elolvastad az apró betűt is. Én már jártam úgy, hogy csak otthon vettem észre egy marcipán tortafigura összetevőit olvasva, hogy a piros festék gyerekeken tudatmódosító hatást idézhet elő.

  Szeretem a receptjeidet is.

  Kellemes ünnepeket kívánok családoddal együtt: Katalin

  Válasz
  • Örülök Katalin, hogy tetszik. Sajnos ami írsz, az ételfestékek mindegyikére rá van írva az én tapasztalatom szerint. 🙁

   Válasz
 4. Köszönöm! Az alkohol engem is megdöbbent. A leszokott alkoholbeteget is tönkre teheti! Nagyobb figyelmet érdemelne ez a cikk!

  Válasz
  • Örülök, hogy tetszik. Nyilván itt nem hatalmas mennyiségről van szó, de ez is jó nézőpont, hogy aki rejtetten alkoholt fogyaszt – még ha kis mennziségben is – arra vajon ez milyen hatással lehet.

   Válasz
 5. Kedves Balázs!

  Nagyon tetszik az oldal, rengeteg jó receptet tartalmaz, lehet válogatni, csak itt fogok keresgélni ötleteket, recepteket.

  Gratulálok, sok sikert és boldog újévet kívánok Szabóné Anna

  Válasz
 6. Örömmel bukkantam rá erre a szaloncukor tesztre, nagyon jó lett! A felsoroltak közül a Milka a kedvencem, egyébként pedig a Glória, a vidám színű csomagolás és a széles ízválaszték miatt.

  Válasz
 7. Kedves Balázs! A boltokat járva minden szaloncukrot „kiolvasok”. Az unokám gluténérzékeny és neki kerestem a szaloncukrot. Valamikor a Vadász gluténmentes volt de ma már úgy látom nem az. Te találkoztál gluténmentes szaloncukorral, persze elfogadható áron.
  Másik dolog- borzasztóan irritál, hogy minden szaloncukor be van mártva csokiba. Nem vagyok érte oda. Legszívesebben venném a régi konzum szaloncukrot- amit persze már nem gyártanak.

  Válasz
 8. Az alkoholtartalom fel nem tüntetése szerintem megengedhetetlen. Mondom ezt gyógyszerészként, hiszen van olyan gyógyszer, amit azok a leszokóban lévő alkoholbetegek szednek, akik önként vállalják, hogy a gyógyszer mellé fogyasztott pár cl (2 cl pálinka!) mérgezési tüneteket váltson ki náluk. Óriási akarat, elszánás kell az ilyen gyógyszer használatához, erre nem tekintettel lenni felelőtlenség! Tudom, nincs 2 cl alkohol egy szem szaloncukorban, de egy leszokóban levő alkoholistának már az is kísértés, ha beleharap, a megérzi a szesz illatát. Semmi bajom az alkohol tartalommal, de tessék feltüntetni!

  Válasz
 9. Kedves Balázs! Teljesen egyetértek, nekem is a Stümmer szaloncukor a kedvencem, abból az „arany” desszertes, 2 éve még volt (ma már sajnos megszüntették a gyártását:() „Ezüst” desszert ízű, hát az volt az én nagy kedvencem. Szerintem a Stümmer magasan a legjobb, én nem is szoktam mást venni.

  Válasz
 10. Teljesen egyetertek, az alkohol tartalmat mar a doboz elejen, kiemelten fel kellene tuntetni! Rengeteg ember van, aki akar egeszsegugyi akar vallasos okbol nem fogyaszthat alkoholt! 36 hetes kismama vagyok es az osszes Stuhmer szaloncukor mehet a kukaba! Verlazito!

  Válasz

Szólj hozzá!