Tiramisu

A tiramisu közkedvelt olasz desszert, nálunk is egyre többen szeretik, és egyre több helyen kerül otthon is az asztalra. De milyen az igazán jó tiramisu recept? Milyen az eredeti tiramisu?

Itt egy igazán finom tiramisu recept, ami után minden vendég megnyalja a 10 ujját. Ráadásul azt is elárulom benne, hogy mi az az egyetlen dolog, amin igazán múlik, hogy mennyire lesz jó a tiramisu!

Tiramisu recept

Ez a tiramisu recept 500 g mascarponéból készül. Ehhez a mennyiséghez egy kb. 20*30 cm-es, legalább 8-10 cm magas tálra lesz szükséged, amiben összeállítod. Ha teteje is van, az még jobb. Nem reklám (nem kapok érte pénzt), de ez az IKEA üvegtároló a tökéletes megoldás ekkora adag tiramisuhoz.

 1. A tiramisu készítéséhez első körben főzd le a kávét. Kb. 3 dl erős feketekávéra van szükséged. Éppen a kávé a legnagyobb titka a legfinomabb tiramisunak, lásd részletesen a recept alatt!

  Tipp: a kávéba lehet tenni 1-2 teáskanál rumaromát, vagy egy kevés rumot, amarettót.

 2. Válaszd szét a 6 tojást két tálba. Egyikbe megy a sárgája, másikba a fehérje.
 3. Tiramisu recept 1
  Válaszd szét a tojásokat
 4. Adj a sárgájához 3 evőkanál cukrot, és habverővel legalább 5 percig keverd, amíg kifehéredik.
 5. Tiramisu recept 2
  Verd fehéredésig a sárgáját a cukor felével
 6. Add a krémhez az 500 g mascarponét 2-3 részletben. Csak néhány forgatással keverd el a krémet egyneművé, ezzel már nem kell habosítani.
 7. Tiramisu recept 3
  Add a mascarponét a krémhez
 8. Teljesen tiszta habverővel verd fel félig a fehérjét. Adj hozzá 3 evőkanál cukrot, és verd egészen kemény habbá.
 9. Tiramisu recept 4
  A fehérjét verd kemény habbá a cukor másik felével
 10. Add a fehérjehab harmadát a sárgájás krémhez, és keverd el jól benne. Add hozzá a maradék 2/3-ot, és óvatosan forgasd el benne egy spatulával, minél kevésbé törjön.
 11. Tiramisu recept 5
  Add a fehérjehabot a krémhez
 12. Mártsd a babapiskótákat egyenként 1-2 másodpercre a kávéba, és fektesd le őket egy rétegben a tál aljára. A felszívott kávé mennyisége nagyon fontos a tökéletes tiramisuhoz, lásd a tippeket a recept alatt.
 13. Tiramisu recept 6
  Első réteg a kávéba mártott babapiskóta
 14. Terítsd el a babapiskótaréteg tetején a krém felét. Erre jön még egy réteg kávéba mártott babapiskóta, és végül a tetejére a krém másik fele.
 15. Tiramisu recept 7
  Második réteg a krém fele

  Tiramisu recept 8
  Harmadik réteg is kávés babapiskóta

  Tiramisu recept 9
  Utolsó réteg a krém másik fele

 16. Végül szórd meg az egészet jó adag keserű kakaóporral.
 17. Tiramisu recept 10
  Az igazi tiramisura kell a csodás kakaópor!
 18. Töröld le a tál széléről a kakaóport, takard le és tedd a hűtőbe. A tiramisu elkészült, de jót tesz neki, ha legalább 12 órát, de inkább egy napot áll a hűtőben.

Mitől lesz igazán finom a tiramisu?

A tiramisu egy tökéletes desszert, nemhiába a világ egyik legkedveltebb édessége. Az ízek ebben a formában önmagukban is csodára képesek együtt.

Én azonban azt tapasztaltam, hogy ha valamivel, a kávéval el lehet szúrni a tiramisut. Mégpedig úgy is, hogy túl kevés, de úgy is, ha túl sok kávé megy bele. A tökéletes mennyiség 500 g mascarponéból készült tiramisuhoz valahol 250 és 350 ml között van, és mindenképpen erős feketekávéról, eszpresszóról van szó. Ha ennél kevesebb, akkor ízetlen vagy esetleg száraz lesz a tiramisu, ha pedig több, akkor folyós.

A lényeg a következő: minden babapiskóta különböző mértékben szívja be a kávét (folyadékot). Van, amelyiket épp csak bele kell mártani, van amelyiket néhány másodpercig benne kell hagyni. Itt a lényeg, hogy tapasztald ki a konkrét babapiskótánál, és nagyjából a tejes mennyiségre a 250-350 ml mennyiségű kávé jusson.

Jó étvágyat!

Tiramisu
Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu

Szilágyi Balázs
5 from 1 vote
ELŐKÉSZÍTÉS 20 perc
ELKÉSZÍTÉS 20 perc
FOGÁS Desszert
KONYHA Olasz
ADAG 8 adag

Hozzávalók
  

 • 500 g Mascarpone
 • Kb. 300 g (28-30 db) babapiskóta
 • 6 tojás
 • 6 ek. (kb. 75 g) cukor
 • Kb. 300 ml erős feketekávé
 • 20 g keserű kakaópor

Elkészítés
 

 • A tiramisu készítéséhez első körben főzd le a kávét.
 • Válaszd szét a 6 tojást két tálba. Egyikbe megy a sárgája, másikba a fehérje.
 • Adj a sárgájához 3 evőkanál cukrot, és habverővel legalább 5 percig keverd, amíg kifehéredik.
 • Add a krémhez az 500 g mascarponét 2-3 részletben. Csak néhány forgatással keverd el a krémet egyneművé, ezzel már nem kell habosítani.
 • Teljesen tiszta habverővel verd fel félig a fehérjét. Adj hozzá 3 evőkanál cukrot, és verd egészen kemény habbá.
 • Add a fehérjehab harmadát a sárgájás krémhez, és keverd el jól benne. Add hozzá a maradék 2/3-ot, és óvatosan forgasd el benne egy spatulával, minél kevésbé törjön.
 • Mártsd a babapiskótákat egyenként 1-2 másodpercre a kávéba, és fektesd le őket egy rétegben a tál aljára.
 • Terítsd el a babapiskótaréteg tetején a krém felét. Erre jön még egy réteg kávéba mártott babapiskóta, és végül a tetejére a krém másik fele.
 • Végül szórd meg az egészet jó adag keserű kakaóporral.
 • Töröld le a tál széléről a kakaóport, takard le és tedd a hűtőbe. A tiramisu elkészült, de jót tesz neki, ha legalább 12 órát, de inkább egy napot áll a hűtőben.

“Tiramisu” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. 5 stars
  Kedves Balázs! Ismét egy tökéletes részletességgel megírt recept. Mondják, hogy nem a méret a lényeg 🙂 De igen !:) Azt szeretem a receptjeidben , hogy mindig megírod a sütőformák méretét. Az IKEA-s tál pedig nagyon jó ötlet. Köszönöm:Ági

  Válasz

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet