Salátalé

A klasszikus, ecetes salátalé a hagyományos magyar saláták alapja. Elkészítése nagyon egyszerű, a pontos arányokra érdemes figyelni csak.

Ugyanakkor ha egyszer megtanulod, akkor szinte bármilyen zöldséghez illik, és pillanatok alatt tökéletes ecetes salátát tudsz elkészíteni. Lehet paradicsom, káposzta, uborka, fejes saláta, ami csak tetszik!

Salátalé recept

Természetesen a salátalé pontos ízesítése ízlés kérdése. Érdemes először elkészíteni ezt a verziót, és később, ha szükséges, a saját- és családod szája íze szerint módosítani.

  1. A salátalé elkészítése rendkívül egyszerű. Egy tálkába öntsd bele a 2 dl vizet, 1 dl ecetet. Add hozzá a negyed tk. sót és 3 tk. cukrot, és keverd össze, amíg elolvadnak.
  2. Kóstold meg, és ha szükséges ízesítsd utána. Figyelj arra, hogy a salátalé magában mindig kicsit erősebb ízű kell, hogy legyen, mint amilyennek a végén a salátában érezni fogod.

Megjegyzés a salátalé hozzávalóival kapcsolatban

A só és cukor mennyisége végképp ízlés kérdése. Én itt a „sztenderd” teáskanál mennyiséget használtam, ami 5 ml. Így a negyed tk. só kb. 2 g, a 3 tk. cukor kb. 25 g.

A tökéletes salátalé egyik titka, hogy jó minőségű ecetet használj hozzá. Válassz borecetet, vagy akár almaecetet, tárkonyos ecetet, és a salátád sokkal finomabb lesz, mint ha csak ételecetből készítenéd.

Az ecetes salátalét ezen kívül lehet és szokás még őrölt borssal, paprikával ízesíteni.

Ez a mennyiség összesen 3 dl salátalét ad ki.

Salátalé

Salátalé

Salátalé

Szilágyi Balázs
No ratings yet
ELŐKÉSZÍTÉS 2 minutes
ELKÉSZÍTÉS 2 minutes
FOGÁS Saláta
KONYHA Hagyományos

Hozzávalók
  

  • 2 dl víz
  • 1 dl ecet (lehetőleg borecet vagy jobb minőségű ecet)
  • 3 tk. (25 g) cukor
  • 1/4 tk. (2 g) só
  • Ízlés szerint bors, pirospaprika (elhagyható)

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet