Párolt marhaszelet sütőben, hagymával

Ez a nagyon finom párolt marhaszelet tényleg egy rendkívül egyszerű recept. A marhahúst ugyan érdemes 3 órán át párolni, de maga az étel pár perc alatt összerakható, és onnantól a sütőben sül, nem kell vele foglalkozni.

Ami érdekes, hogy tényleg csak só és bors kerül bele, mint fűszer, de a hagymával, az alaplével és a hosszú, fedő alatt történő párolással ezek olyan mesebeli ízeket varázsolnak ebbe az ételbe, hogy tényleg mindenki megnyalja mind a 10 ujját utána.

A marhának olyan részét érdemes hozzá választani, ami nagyobb darabban van és soványabb. Gömbölyű felsál ideális, de tökéletes a combnak bármelyik másik része is.

Párolt marhaszelet recept

A párolt marhaszelet elkészítéséhez szükséged lesz egy mély lábasra, aminek van fedője, és amit sütőbe is be lehet tenni (tehát ne legyen műanyag füle). Egy öntöttvas lábas az ideális, de természetesen bármilyen más anyagból is megfelel.

  1. Melegítsd be a sütőt 180 fokra. Ha van légkeverés, azt is kapcsold be.
  2. Tisztítsd meg a hagymát, vágd félbe, majd nem túl vékony szeletekre. A zsiradék felén közepes lángon pirítsd meg egy nagy serpenyőben 5-6 perc alatt.

Párolt marhaszelet sütőben készítése 2

  1. Közben vágd le a zsírosabb részeket és az inakat a húsról, és szeleteld fel 6-8 mm-es szeletekre. Sózd és borsozd bőven.

Ha van olyan része, ami nagyobb darabban levágható, az is maradhat.

Párolt marhaszelet sütőben készítése 1

  1. Tedd a hagymát a lábasba, amiben a párolt marhaszeletet készíteni fogod.

Párolt marhaszelet sütőben készítése 3

  1. Ugyanabban a serpenyőben, amiben a hagymát pirítottad, a maradék zsírban süsd elő a hússzeletek mindkét oldalát kb. 2-2 perc alatt.

Párolt marhaszelet sütőben készítése 4

  1. Az elősütött szeleteket tedd a hagymára.

Párolt marhaszelet sütőben készítése 5

  1. A serpenyőbe öntsd bele az alaplét, és nagy lángon kevergesd addig, amíg minden lesült darab fel nem jött. Öntsd az egészet a hagymás húsra.

Párolt marhaszelet sütőben készítése 6
Párolt marhaszelet sütőben készítése 7

 1. Fedd le, és tedd a sütőbe. Párold 3 órán keresztül. 2 óra után érdemes a hússzeleteket kicsit átrendezni néha, hogy mindegyik a szószban legyen. Ha ilyenkor sótlan a szósz, akkor sózd utána. Ha túl sok leve lenne a végén, akkor fedő nélkül hagyd a sütőben még pár percig.

Sütőben párolt marhaszelet hagymával

Ez a sütőben párolt marhaszelet nem csak nagyon finom, de sokoldalúan felhasználható. Tökéletes azonnal melegen tálalva, pl. krumplipürével, rizzsel. Én krumplipürével és párolt répával kínáltam.

De nagyon finom hidegen is akár önmagában, akár például szendvicsbe téve. Ráadásul hűtőben több napig eláll, így ha nem is fogyna el egyszerre – bár ez a mennyiség csalóka, a 2 kg hús 6 adagnál nem lesz több -, még jó néhány napig „rá lehet járni” erre az ízbombára.

Jó étvágyat!

Párolt marhaszelet krumplipürével és párolt répával

Sütőben párolt marhaszelet hagymával

Párolt marhaszelet sütőben, hagymával

Szilágyi Balázs
No ratings yet
ELŐKÉSZÍTÉS 15 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS 3 hours
FOGÁS Főétel
KONYHA Hagyományos
ADAG 6 személyre

Hozzávalók
  

 • 2 kg marhahús (comb, gömbölyű felsál – lásd a receptben)
 • 1,2 kg hagyma
 • 12 dkg zsír
 • 5 dl csirke alaplé
 • Őrölt bors

Elkészítés
 

 • Melegítsd be a sütőt 180 fokra. Ha van légkeverés, azt is kapcsold be.
 • Tisztítsd meg a hagymát, vágd félbe, majd nem túl vékony szeletekre. A zsiradék felén közepes lángon pirítsd meg egy nagy serpenyőben 5-6 perc alatt.
 • Közben vágd le a zsírosabb részeket és az inakat a húsról, és szeleteld fel 6-8 mm-es szeletekre. Sózd és borsozd bőven.
 • Tedd a hagymát a lábasba, amiben a párolt marhaszeletet készíteni fogod.
 • Ugyanabban a serpenyőben, amiben a hagymát pirítottad, a maradék zsírban süsd elő a hússzeletek mindkét oldalát kb. 2-2 perc alatt.
 • Az elősütött szeleteket tedd a hagymára.
 • A serpenyőbe öntsd bele az alaplét, és nagy lángon kevergesd addig, amíg minden lesült darab fel nem jött. Öntsd az egészet a hagymás húsra.
 • Fedd le, és tedd a sütőbe. Párold 3 órán keresztül. 2 óra után érdemes a hússzeleteket kicsit átrendezni néha, hogy mindegyik a szószban legyen. Ha ilyenkor sótlan a szósz, akkor sózd utána. Ha túl sok leve lenne a végén, akkor fedő nélkül hagyd a sütőben még pár percig.

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet