Natúr szelet

A natúr szelet lényegében „natúr” módon, azaz panír vagy szósz nélkül kisütött hús. A natúr szelet általában sertéshúsból, azon belül is karajból készül. És habár ettől kevésbé „natúr”, de a köznyelvben ma már a natúr szelet inkább a lisztbe forgatott, és úgy kisütött karajszeleteket jelenti.

A natúr szelet amúgy nagyon egyszerűen elkészíthető, szinte elrontani sem lehet. Mint minden húsos ételnél, itt is a titok azért a fűszerezés és a megfelelő sütési idő.

Natúr szelet recept

Ez a natúr szelet recept 70 dkg sertéskarajjal számol, ami általában – körettel, levessel és/vagy desszerttel – 4 főre elegendő.

 1. Ha egész karajt vásároltál, akkor szeleteld fel, kb. 1 cm-es szeletekre.
 2. Klopfold ki a húst. A natúr szelet vastagsága ideálisan kb. 5-7 mm, és egyenletesen vastag a hús. Érdemes a karajszeletekre frissentartó fóliát tenni, hogy jobban egészben maradjon a hús.
 3. Sózd és borsozd ízlés szerint a hússzeleteket.

  Ízlés kérdése, mennyit teszel rá, de azt érdemes tudni, hogy a sertéskaraj elég sok fűszert felvesz. Ha még nem próbáltad, akkor persze érdemes inkább kevesebbel indulni, utólag még lehet ízesíteni.

 4. Kiklopfolt, sózott borsozott sertéskaraj
  Klopfold ki, sózd és borsozd a húst
 5. Ennyi húshoz kb. 5 dkg lisztre lesz szükséged. Ezt öntsd egy lapostányérra.

  A liszt amúgy akár el is hagyható, nem mindenki számára egyértelmű – és a neve alapján sem gondolnánk első hallásra -, hogy a natúr szelet lisztbe van forgatva. A liszt szerepe egyrészt az, hogy mivel rápirul a húsra, plusz ízt ad neki, másrészt pedig egyfajta vékony réteget képez, így még jobban bennmaradnak az ízek. Összességében tehát jóval ízletesebb lesz a natúr szelet, ha lisztbe forgatod a húst sütés előtt.

 6. A hússzeleteket egyenként forgasd a lisztbe. Ügyelj arra, hogy mindkét oldalukat és a szélüket is teljesen befedje.
 7. Sertéskaraj szelet lisztbe forgatva
  Forgasd a hússzeleteket lisztbe

  Sertéskaraj lisztbe forgatva
  Ügyelj arra, jól jól befedje a liszt

 8. Egy nagyobb serpenyőben melegíts fel 2-3 evőkanál zsiradékot. Olajban is sütheted, de plusz ízt ad a natúr szeletnek, ha jó minőségű zsírt, pl. kacsa- vagy libazsírt használsz.
 9. Közepes-alacsony lángon süsd ki a húsokat. A sütési idő a hús vastagságától és a tűz erejétől függően oldalanként 4-7 perc. Tedd a szeleteket az olajba, és ne nyúlj hozzá legalább 4 percig. Akkor fordítsd meg, és ne mozgasd.
 10. Natúr szelet sütése
  Forró zsiradékban süsd ki a szeleteket
 11. Ha esetleg elfogy a zsiradék, akkor közben pótold. A natúr szeletet nem bő olajban sütjük, csak annyi kell, hogy ne legyen száraz a serpenyő alja.
 12. A natúr szelet akkor van kész, ha gyönyörű aranybarnára sült, de egyáltalán nem égett meg. A húsnak magának teljesen átsültnek és puhának kell lennie, azonban ne süsd túl, mert akkor könnyen cipőtalpat szolgálhatsz fel.
 13. Elkészült a natúr szelet
  Elkészült a natúr szelet

Natúr szelet további ízesítése

Az itt megadott íz az „alap” natúr szelet íz, természetesen ezt még ízlés szerint lehet tovább variálni.

Jól illik hozzá a szerecsendió, a zsálya, vagy akár egy kevés pirospaprika. Ezeket vagy a lisztbe tedd, vagy a nyers húst ízesítsd vele, ahogy a sóval és a borssal.

Ha további ízeket szeretnél, akkor a hús mellett a serpenyőben süss néhány gerezd, kés lapjával enyhén megnyomott fokhagymát, vagy pár karika vöröshagymát.

Natúr szelet tálalása

A natúr szelet hidegen és melegen is tökéletes. Melegen főételként, szinte bármilyen körettel tálalhatod.

Hidegen fogyasztva lehet majonézes saláták kísérője, előétel, vagy akár szendvicsbe is kiváló.

Jó étvágyat!

Natúr szelet

Natúr szelet

Szilágyi Balázs
5 from 1 vote
ELŐKÉSZÍTÉS 10 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS 15 minutes
ELKÉSZÍTÉS 25 minutes
FOGÁS Főétel
KONYHA Hagyományos
ADAG 4 adag

Hozzávalók
  

 • 70 dkg sertéskaraj
 • kb. 5 dkg liszt
 • Olaj vagy zsír a sütéshez
 • Bors

Elkészítés
 

 • Ha egész karajt vásároltál, akkor szeleteld fel, kb. 1 cm-es szeletekre.
 • Klopfold ki a húst. A natúr szelet vastagsága ideálisan kb. 5-7 mm, és egyenletesen vastag a hús.
 • Sózd és borsozd ízlés szerint a hússzeleteket.
 • Ennyi húshoz kb. 5 dkg lisztre lesz szükséged. Ezt öntsd egy lapostányérra.
 • A hússzeleteket egyenként forgasd a lisztbe. Ügyelj arra, hogy mindkét oldalukat és a szélüket is teljesen befedje.
 • Egy nagyobb serpenyőben melegíts fel 2-3 evőkanál zsiradékot.
 • Közepes-alacsony lángon süsd ki a húsokat. A sütési idő a hús vastagságától és a tűz erejétől függően oldalanként 4-7 perc. Tedd a szeleteket az olajba, és ne nyúlj hozzá legalább 4 percig. Akkor fordítsd meg, és ne mozgasd.
 • Ha esetleg elfogy a zsiradék, akkor közben pótold. A natúr szeletet nem bő olajban sütjük, csak annyi kell, hogy ne legyen száraz a serpenyő alja.
 • A natúr szelet akkor van kész, ha gyönyörű aranybarnára sült, de egyáltalán nem égett meg. A húsnak magának teljesen átsültnek és puhának kell lennie, azonban ne süsd túl, mert akkor könnyen cipőtalpat szolgálhatsz fel.

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet