Jókai bableves

A jókai bableves talán az egyik legkedveltebb magyar étel. Ha egyszerűen kellene leírni a receptet, akkor a klasszikus bableves „Jókaisított” változatába csülök, kolbász, csipetke és tejföl kerül (hogy mitől és mennyire Jókai – lásd a recept alatt). Koleszterinszegénynek semmiképp, de finomnak annál inkább nevezhető!

Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy a leves név valóban illik rá. Hiszen a Jókai bableves egy sűrű, már-már főzelékszerű étel. Nem véletlen talán, hogy a recept egyik forrásaként felhasznált „Mesterszakácsok receptkönyve” is az egytálételek között említi.

Leves vagy egytálétel? Talán mindegy. A Jókai bablevest szeretjük, és íme a recept képekkel és pontos hozzávalókkal, ahogy te is el tudod készíteni otthon!

Jókai bableves recept

A Jókai bableves elkészítése semmiképp sem nevezhető egyszerűnek. A rengeteg, ízgazdag hozzávaló időt és törődést kíván. De megéri!

 1. Legeslegelső lépésben – még előző nap – áztasd be a babot.

  Tulajdonképpen bármilyen szárazbabot használhatsz. Ebben a levesben a képeken én vegyesen használtam tarka- és fehérbabot.

 2. Beáztatott szárazbab
  Először áztasd be a babot
 3. Második lépésben – még mindig előre dolgozva – tedd fel a csülköt főni. Épphogy gyöngyöző vízben, lassú tűzön főzd. Erre számolj 2-3 órát.
 4. Csülök főzése
  Főzd meg a csülköt
 5. Vedd ki a csülköt a főzőlevéből és tedd félre.
 6. Megfőtt csülök saját levében
  Ha megfőtt, vedd ki a csülköt a főzőlevéből és szedd le a zsírját
 7. Szedd le a csülök főzőlevéről a zsírt, erre még szükség lesz.
 8. A csülök főzőlevében tedd fel a babot főni. Fél órát főzd magában, közben elő tudod készíteni a többi hozzávalót.
 9. Szárazbab főzése
  Tedd fel főni a babot a csülök főzőlevében
 10. Tisztítsd meg és vágd karikákra a hagymát és a fehérrépát, szabadítsd meg zsírjától és kockázd fel a csülökhúst, karikázd fel a kolbászt és vágd apróra a hagymát.

  Ami a kolbászt illeti, a legtöbb recept debrecenit ír, mint „eredeti” hozzávaló. Én nem szeretem a debrecenit, ezért itt is hagyományos füstölt szárazkolbászt használtam. Arról pedig, hogy milyen az eredeti Jókai bableves, olvasd el a recept alatti részt.

 11. Karikákra vágott répa és fehérrépa
  Vágd karikákra a répát és a fehérrépát

  Apróra vágott hagyma
  Vágd apróra a hagymát

  Kockára vágott főtt csülök
  Kockázd fel a csülök húsát

 12. A csülök zsírjának egy részén pirítsd kb. 5 percig a hagymát, a répát és a fehérrépát. Utána adj hozzá egy gerezd szétnyomott vagy lereszelt fokhagymát. Ezzel már csak egy percet pirítsd.
 13. Hagyma, répa, fehérrépa pirítása
  Pirítsd meg a csülök zsírján a hagymát, répát, fehérrépát
 14. Az előpirított zöldségeket add a babhoz. Főzd tovább lassú tűzön, amíg a bab teljesen meg nem puhul. Ez még kb. 60-70 perc. Közben folyamatosan pótold az elfőtt levét – ez akár 1-1,5 liter is lehet.
 15. Előpirított zöldségek a bab főzőlevében
  Add a zöldségeket a babhoz
 16. Közben előkészítheted a rántást. Ehhez 5 evőkanál zsíron (ami a csülökről lejött, illetve pótold ki ha szükséges) piríts világos színűre 2 púpozott evőkanál lisztet.
 17. Adj hozzá 3 teáskanál pirospaprikát és 1 csokor aprított petrezselymet. Ezeket futtasd meg a tűzön pár másodperc alatt (ne tovább, mert a paprika megéghet).
 18. Rántás pirospaprikával és petrezselyemzölddel
  A rántásban futtasd meg a pirospaprikát és a petrezselyemzöldet
 19. Engedd fel egy kevés hideg vízzel, és keverd el egyneműre.
 20. Rántás felengedve hideg vízzel
  Engedd fel egy kevés hideg vízzel
 21. Add a lisztes rántáshoz a 3 dl tejfölt, és keverd ki jól vele, amíg szintén egynemű nem lesz.
 22. Tejfölös rántás
  Add a rántáshoz a tejfölt
 23. Készítsd el a csipetke tésztáját, és „csipkedd” is ki – magyarul tépkedd apró darabokra. Ennek részletes leírását képekkel a linkre kattintva, a csipetke receptben találod.
 24. Csipetke tészta főzés előtt
  Készítsd el a csipetke tésztáját – ez kihagyhatatlan a Jókai bablevesből
 25. Amikor a bab puhára főtt, 2-3 evőkanálnyit adj a főzővizéből a tejfölös rántáshoz. Keverd el. Ezt hívják hőkiegyenlítésnek, és az a célja, hogy ne legyen csomós a rántás, amikor majd a leveshez adod.
 26. Öntsd vissza a rántást a babra, keverd jól el, forrald be és főzd 2-3 percig, amíg a liszt meg nem fő.
 27. Jókai bableves berántva
  Öntsd a rántást a leveshez
 28. Add hozzá a kockára vágott csülköt és a kolbászkarikákat. Forrald fel.
 29. Csülök és kolbász hozzáadva a Jókai bableveshez
  Add a Jókai bableveshez a kockákra vágott csülköt és a karikákra vágott kolbászt
 30. Most tedd bele a Jókai bableves utolsó hozzávalóját, a csipetke tésztát. Keverd meg, és főzd 2-3 percig, amíg a tészta megfő.
 31. Jókai bableves és csipetke
  Végül add hozzá a csipetkét
 32. Kóstold meg, és csak szükség esetén sózd a Jókai bablevest. A csülök és a kolbász is elég sós hozzávalók, általában nincs szükség több sóra. Szükség esetén – és ízlés szerint – engedd még fel vízzel.
 33. A Jókai bableves elkészült. Tálald azonnal friss kenyérrel. A hűtőben több napig is eltartható.
 34. Jókai bableves
  Jókai bableves – kész

Melyik is az eredeti Jókai bableves?

Az eredeti Jókai bableves után kutatva az ember azt találja, hogy – legyünk őszinték – nem talál semmit.

Az interneten fellelhető anyagok többsége azonnal kiszagolhatóan nagyjából egymásra hivatkozik, olyan általánosságokkal mint „kevés olyan étel van, amit ennyit változatban lehet olvasni és kóstolni”, illetve egy állítólag Jókaihoz fűződő, eredetileg Komárom honlapjáról származó, tovább azonban semmilyen módon vissza nem vezethető történet.

Na meg persze sűrűn találhatunk hivatkozást az író egyik legnépszerűbb művére, A kőszívű ember fiaira, ahol bablevest szolgálnak fel belefőtt disznólábbal (körömmel). Ehhez csak annyit, hogy itt aztán se kolbász (debreceni még úgy sem), se tejföl, se csipetke, a köröm pedig nem csülök. Arról meg nem is beszélve, hogy annyi fantáziát adjunk már „nagy mesemondó” írónknak, hogy akár olyan ételről is írhatott egy-egy regényében, amelyet talán maga soha nem is fogyasztott.

Talán a valósághoz legközelebbinek érezhető elemzés ebben a témában a valasz.hu cikke, amely – több más honlappal ellentétben – valódi forrásokat, korabeli szakácskönyveket említ. Amelyekből, talán elsőre meglepő módon, de hiányzik a Jókai bableves receptje, mégpedig egészen az 1980-as évekig. A cikk következtetése is ez: vajon mennyire kapcsolódhat Jókaihoz a Jókai bableves, ha csak majd’ száz évvel az író halála után jelent meg először a szakirodalomban?!

Innentől rád bízom, hogy mit gondolsz az eredeti Jókai bablevesről. Vajon tényleg maga az író rendelte így egykor Balatonfüreden, vagy csak a gulyáskommunizmus gasztromarketingjének egy újabb remek, a magyar gasztronómiát talán a sarkából kifordítani kívánó művéről van szó.

Egy dolog azonban biztos. A Jókai bableves mára már része lett az életünknek, és az egyik kedvenc ételünkké lépett elő. Ráadásul nagyon finom, úgyhogy próbáld ki!

Jó étvágyat!

A recepthez felhasznált források: Lukács István – Novák Ferenc – Nagy László: Mesterszakácsok receptkönyve; Street Kitchen Jókai bableves receptje.

Jókai bableves

Jókai bableves

Szilágyi Balázs
5 from 1 vote
ELŐKÉSZÍTÉS 8 óra
SÜTÉS/FŐZÉS 1 óra 50 perc
ELKÉSZÍTÉS 9 óra 50 perc
FOGÁS Főétel, Leves
KONYHA Hagyományos
ADAG 8 adag

Hozzávalók
  

 • 1 db füstölt csülök
 • 200 g szárazbab
 • 200 g kolbász (debreceni vagy szárazkolbász)
 • 200 g répa (kb. 3-4 db)
 • 150 g fehérrépa (kb. 2-3 db)
 • 1 közepes fej hagyma
 • 1 gerezd fokhagyma
 • 3 tk. pirospaprika
 • 1 csokor petrezselyem
 • 3 dl tejföl
 • 2 púpozott evőkanál liszt

A csipetkéhez

 • 10 dkg liszt
 • 1 db tojás
 • Kb. 1/5 tk.

Elkészítés
 

 • Legeslegelső lépésben – még előző nap – áztasd be a babot.
 • Második lépésben – még mindig előre dolgozva – tedd fel a csülköt főni. Épphogy gyöngyöző vízben, lassú tűzön főzd. Erre számolj 2-3 órát.
 • Vedd ki a csülköt a főzőlevéből és tedd félre.
 • Szedd le a csülök főzőlevéről a zsírt, erre még szükség lesz.
 • A csülök főzőlevében tedd fel a babot főni. Fél órát főzd magában, közben elő tudod készíteni a többi hozzávalót.
 • Tisztítsd meg és vágd karikákra a hagymát és a fehérrépát, szabadítsd meg zsírjától és kockázd fel a csülökhúst, karikázd fel a kolbászt és vágd apróra a hagymát.
 • A csülök zsírjának egy részén pirítsd kb. 5 percig a hagymát, a répát és a fehérrépát. Utána adj hozzá egy gerezd szétnyomott vagy lereszelt fokhagymát. Ezzel már csak egy percet pirítsd.
 • Az előpirított zöldségeket add a babhoz. Főzd tovább lassú tűzön, amíg a bab teljesen meg nem puhul. Ez még kb. 60-70 perc. Közben folyamatosan pótold az elfőtt levét – ez akár 1-1,5 liter is lehet.
 • Közben előkészítheted a rántást. Ehhez 5 evőkanál zsíron (ami a csülökről lejött, illetve pótold ki ha szükséges) piríts világos színűre 2 púpozott evőkanál lisztet.
 • Adj hozzá 3 teáskanál pirospaprikát és 1 csokor aprított petrezselymet. Ezeket futtasd meg a tűzön pár másodperc alatt (ne tovább, mert a paprika megéghet).
 • Engedd fel egy kevés hideg vízzel, és keverd el egyneműre.
 • Add a lisztes rántáshoz a 3 dl tejfölt, és keverd ki jól vele, amíg szintén egynemű nem lesz.
 • Készítsd el a csipetke tésztáját, és „csipkedd” is ki – magyarul tépkedd apró darabokra. Ennek részletes leírását képekkel a linkre kattintva, a csipetke receptben találod.
 • Amikor a bab puhára főtt, 2-3 evőkanálnyit adj a főzővizéből a tejfölös rántáshoz. Keverd el.
 • Öntsd vissza a rántást a babra, keverd jól el, forrald be és főzd 2-3 percig, amíg a liszt meg nem fő.
 • Add hozzá a kockára vágott csülköt és a kolbászkarikákat. Forrald fel.
 • Most tedd bele a Jókai bableves utolsó hozzávalóját, a csipetke tésztát. Keverd meg, és főzd 2-3 percig, amíg a tészta megfő.
 • Kóstold meg, és csak szükség esetén sózd a Jókai bablevest. A csülök és a kolbász is elég sós hozzávalók, általában nincs szükség több sóra. Szükség esetén – és ízlés szerint – engedd még fel vízzel.
 • A Jókai bableves elkészült. Tálald azonnal friss kenyérrel. A hűtőben több napig is eltartható.

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet