Hurka sütése

A sült hurka, vagyis a hurka sütése a hagyományos elkészítési módja a hurkának. Szinte bármikor fél óra alatt az asztalra varázsolható ez az ízletes étel – ráadásul talán a világ egyik legegyszerűbb elkészítési módja a hurka sütés, elrontani nem lehet.

A hurkával kapcsolatban is el kell mondani, ahogy a virsli főzésénél már leírtam, hogy a hurka tulajdonképpen már hőkezelve van – abálva, vagyis rövid ideig főzve, illetve gyakran füstölve is – amikor megsütjük. Vagyis nem azért sütjük a hurkát mert még nyers lenne, hanem hogy finomabb legyen.

Hurka sütése

Egy személyre kb. 15-20 dkg hurkát számolj. Ez függ attól is, hogy kinek mekkora az étvágya, és hogy mit tálalsz még a hurka mellé. Ez a mennyiség főételnek, a sült hurkát kenyérrel fogyasztva is elegendő. A képeken kb. 40 dkg hurkát látsz sütni.

 1. A hurkát sütőben, egy nagyobb tepsiben a legegyszerűbb sütni. Ehhez melegítsd elő a sütőt légkeveréssel 170 fokra, légkeverés nélkül 180 fokra.
 2. Tedd a hurkát a tepsibe. Úgy helyezd el, hogy a szálak ne érjenek egymáshoz.
 3. Hurka sütése 1 - hurka tepsiben
  Tedd a hurkát a tepsibe
 4. Egy villával alaposan szurkáld meg a hurkát sütés előtt. Erre azért van szükség, hogy ne robbanjon szét sütés közben.
 5. Hurka sütése 2 - hurka megszurkálva
  Szurkáld meg alaposan a hurkát sütés előtt
 6. Plusz zsiradék nem kell hozzá – van a hurkában elég – de egy kevés vizet önts alá. Ez tényleg kevés legyen, max. egy fél dl.
 7. Hurka sütése 3 - sütés előtt a tepsiben
  Önts alá egy kevés vizet
 8. Tedd be a hurkát a sütőbe. 30 perc alatt megsül, ha puhán szereted. Ha úgy ennéd inkább, hogy a héja ropogós, akkor süsd 40 percig.
 9. Hurka sütése 4 - megsült hurka
  A hurka 30 perc alatt megsül

A hurkához mindig illik a friss, fehér kenyér vagy zsemle. Ezen kívül szokás hozzá még mustárt és valamilyen savanyúságot adni. Ha körettel vagy bármi mással tálalnád, tényleg csak a fantáziád szabhat határt a lehetőségeknek!

Jó étvágyat!

Sült hurka, uborka, mustár, zsömle

Sült hurka, uborka, mustár, zsömle

Hurka sütése

Szilágyi Balázs
No ratings yet
ELŐKÉSZÍTÉS 5 perc
SÜTÉS/FŐZÉS 30 perc
ELKÉSZÍTÉS 35 perc
FOGÁS Előétel, Vacsora
KONYHA Hagyományos
ADAG 4 adag

Hozzávalók
  

 • 80 dkg hurka
 • Egy kevés víz

Elkészítés
 

 • Melegítsd elő a sütőt légkeveréssel 170 fokra, légkeverés nélkül 180 fokra.
 • Tedd a hurkát a tepsibe. Úgy helyezd el, hogy a szálak ne érjenek egymáshoz.
 • Egy villával alaposan szurkáld meg a hurkát sütés előtt. Erre azért van szükség, hogy ne robbanjon szét sütés közben.
 • Plusz zsiradék nem kell hozzá – van a hurkában elég – de egy kevés vizet önts alá. Ez tényleg kevés legyen, max. egy fél dl.
 • Tedd be a hurkát a sütőbe. 30 perc alatt megsül, ha puhán szereted. Ha úgy ennéd inkább, hogy a héja ropogós, akkor süsd 40 percig.

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet