Virsli főzése

A virsli főzése egyszerű, de van egyetlen titok, amit ahhoz kell ismerni, hogy ne repedjen szét. Hány percig és hogyan kell főzni a juhbeles és a műbeles virslit?

A virsli főzésének igazi titka – hogy ne repedjen szét – abban rejlik, hogy tulajdonképpen a virslit nem kell főzni. A virsli ugyanis készítésekor főzéssel, és többnyire füstöléssel is tartósítva van. Vagyis otthon a virsli főzésekor már nem kell a nyers húst megfőznünk, csak a könnyebb fogyaszthatóság érdekében felmelegítenünk.

A virsli „főzése” – hogy soha ne repedjen szét

Emiatt a virsli főzésekor a tökéletes megoldás az, hogy először forralj a főzni kívánt virsli mennyiségének megfelelő vizet.

A forrásban lévő vízbe tedd bele a virsliket, és fedővel fedd le.

Zárd el alatta a lángot, és hagyd a forró vízben a virsli vastagságától függően 5-10 percig (lásd lejjebb).

Virsli főzése

Virsli főzési ideje

A virsli főzési ideje tulajdonképpen a vastagságától függ. 10 perc alatt a fenti módon, forró vízbe tett és fedő alatt hagyott virsli minden esetben átmelegszik. A vékonyabb virslik, pl. frankfurti, bécsi, juhbeles, 5-8 perc alatt is elkészülnek.

Frankfurti virsli főzése, juhbeles virsli főzése, bécsi virsli főzése

A virsli főzése szempontjából az összes fenti név ugyanazt takarja: ezek a virslik vékonyabbak a hagyományos, műbeles magyar virslinél, és ehető bélbe vannak töltve.

Ugyanakkor ezek a virslik – frankfurti, juhbeles, bécsi, bajor, bőrös, roppanós stb. – általában még érzékenyebbek a főzésre, sokkal könnyebben szétrepednek. Tehát az ő esetükben kiemelten fontos, hogy amikor a virslit beleteszed a forró vízbe, akkor már egyáltalán ne forrald.

A vékonyabb virslik főzési ideje 5 perc, ennyi idő alatt tökéletesen átmelegszenek. De mivel nem forralod, vagyis szó szerint nem főzöd őket, ezért akár tovább is benne hagyhatod őket a forró vízben tálalás előtt.

Műbeles virsli főzése

Műbeles virsli esetén szokás kérdése, hogy a belet főzés előtt vagy után húzod le róla. Ha utána, akkor figyelj arra, hogy közvetlenül a forró vízből kivéve tedd ezt meg.

A műbeles virsli kevésbé hajlamos megrepedni, ezért akár részben forralható is. De itt is tökéletesen működik az a megoldás, hogy forró vízbe teszed, ráteszed a fedőt, lekapcsolod alatta a lángot, és 8-10 percig hagyod, hogy átmelegedjen.

A virsli tálalása

A virsli közkedvelt étel Közép-Európában, Magyarországon és a környező országokban is szívesen és nagy mennyiségben fogyasztjuk.

A főtt virslit érdemes frissen elfogyasztani, illetve ha ez nem lehetséges azonnal, akkor forró vízben hagyni tálalásig.

Itthon hagyományosan friss fehér kenyérrel és mustárral fogyasztjuk. De a szószok széles skálája – ketchup, majonéz, torma, majonézes torma stb. – illik hozzá, illetve tálalható bármilyen savanyúsággal, vagy akár rozskenyérrel, teljes kiőrlésű kenyérrel.

A főtt virsli tökéletes reggeli, vacsora, de kiváló – sőt bizonyos értelemben akár kötelező – fogás egy házibuli, szilveszteri buli alkalmából is.

Fejenként 1-3 pár virslivel számolj, ez függ a vendégek étvágyától, illetve attól, hogy csak előételként vagy főételként szolgálod fel a főtt virslit.

Jó étvágyat!

Főtt virsli mustárral
Főtt virsli mustárral

Virsli főzése

Szilágyi Balázs
5 from 1 vote
ELŐKÉSZÍTÉS 10 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS 10 minutes
ELKÉSZÍTÉS 20 minutes
KONYHA Paleo

Hozzávalók
  

  • Virsli ízlés,szerint műbeles, juhbeles, frankfurti, roppanós, baromfi, stb.

Elkészítés
 

  • Egy lábasban forralj fel annyi vizet, ami el tudja lepni az összes virslit
  • Tedd bele a forró vízbe a virslit. Fedd le és kapcsold le alatta a lángot.
  • A vastagságától függően 5-10 percig főzd, pontosabban melegítsd a virslit a forró vízben, forralás nélkül.
    Virsli főzése

“Virsli főzése” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet