Gesztenyepüré

A gesztenyepüré régi kedvenc desszertje talán minden magyarnak. Ha nem vagy nagyon sznob, és elfogadod a mélyhűtött gesztenyepüré masszát (lejjebb írok róla többet), mint alapanyagot, akkor rendkívül egyszerű elkészíteni. Szó szerint 10 perc alatt egy tökéletes, cukrászdai minőségű desszertet varázsolhatsz az asztalra!

A gesztenyepüréhez több félreértés is kötődik – de lássuk először a szuperegyszerű, tökéletes gesztenyepüré elkészítését házilag, és a két legfőbb titkát!

Gesztenyepüré recept

A tökéletes gesztenyepüré első titka magukban az alapanyagokban rejlik. Egyrészt „Gesztenyepüré” feliratú mélyhűtött csomagot vásárolj, ne gesztenyemasszát, mert az előbbi már az ízesített verzió. Másrészt nézd meg, hogy a gesztenyén és az ízesítőkön kívül ne tartalmazzon felesleges anyagokat. Harmadrészt igazi habtejszínt használj a tökéletes gesztenyepüréhez.

A tökéletes gesztenyepüré második titka az arányokban rejlik. Szerencsére a mai bolti csomagolások ezt támogatják: 2 személyre egy csomag gesztenyepüré massza (250 g) és egy 250 ml-es habtejszín a legjobb párosítás. Ez a desszert így tökéletes, kevesebb tejszínhabbal egyszerűen cukrozott gesztenyemassza lenne.

 1. Első lépésben olvaszd ki a gesztenyepüré masszát. Ez szobahőmérsékleten 2-3 óra.
 2. Egy teáskanál porcukorral verd fel a tejszínhabot jó keményre.
 3. Tipp: a tejszínhab felveréséről a fenti linkre kattintva olvashatsz bővebben.

  A cukor mennyisége ízlés kérdése. Szerintem nem kell bele több, hiszen a gesztenyepüré esetén az édes gesztenyemasszát a könnyed és nem édes tejszínhab tökéletes módon ellensúlyozza. Ettől lesz többek között olyan ellenállhatatlan ez a desszert.

 4. A gesztenyepüré a tejszínhab-gesztenye-tejszínhab sorrendben készül. Fejenként egy kehelybe vagy pohárba tedd bele először a tejszínhab felét. Ez fejenként kb. 3 jó púpos evőkanál.
 5. Következő lépésben nyomd rá a gesztenyét, fejenként 125 g-ot.
 6. Írhattam volna akár a tökéletes gesztenyepüré harmadik titkának, hogy legyen egy krumplinyomód otthon, ami ehhez szükséges. Az íze anélkül is finom lesz, de ezek a kis gesztenyekukacok valahogy kellenek az érzéshez!

 7. Végül kanalazd rá a maradék tejszínhabot. Ha mutatósabb gesztenyepürét szeretnél, akkor használhatsz nyomózsákot, de szerintem semmi szükség nincs rá otthon!

Gesztenyepüré mélyhűtött gesztenyepüré masszából?

Az ember persze felveheti az ultrasznob sapkáját, és kijelentheti, hogy a gesztenyepüré csak friss gesztenyéből az igazi. De én nem hiszem, hogy legfeljebb néhány megszállotton kívül lenne bárki is, aki valóban minden alkalommal saját maga pepecsel ezzel – legfeljebb amikor egy szaftos cikket akar róla írni.

Arról nem is beszélve, hogy hacsak valaki nem egy biofarmon nő fel manapság, akkor a mélyhűtött gesztenyepüré massza a körülöttünk megtalálható élelmiszerek közül a legkevésbé „mű” kaják közé tartozik. Természetesen meg kell nézni a hozzávalókat a csomagoláson, de a legtöbb nem tartalmaz mást, mint gesztenyét, cukrot, rumaromát és kristályvanillint. Vagyis éppen azokat az alapanyagokat, amik nagyjából a házilag készített masszába is belekerülnének.

Szóval rajtad áll, hogy pepecselsz-e vagy sem. Én nem vagyok annak sem ellene, pusztán ez a gesztenyepüré 10 perc alatt elkészíthető, és szinte bármelyik boltban beszerezhető hozzá minden hozzávaló. A friss gesztenyéből készült változat pepecselős, egy külön szertartás, semmiképp sem egy egyszerű desszert.

Még egy félreértés a gesztenyepürével kapcsolatban

Ez inkább csak amolyan szájhagyományt útján terjedő félreértés, vagyis hogy a gesztenyepüré egy magyar desszert. Ez nem igaz, valójában ez egy olasz eredetű desszert.

Mont Blanc (vagyis Európa legmagasabb hegycsúcsának a neve) néven ha nem is mindenhol elterjedt, de az egész világban ismert, és állítólag már egy 1475-ös szakácskönyvben megjelent. A Wikipedia angol nyelvű gesztenyepüré (azaz Mont Blanc) cikke szerint ez a desszert Magyarországon, Romániában, Franciaországban, Olaszországban, Hongkongban és Japánban közkedvelt.

Szóval ha külföldiekkel találkozol legközelebb, akkor ne akard a „Hungarian Chestnut Puree”-t (szó szerint: magyar gesztenye püré) eladni, mert senki sem fogja érteni mire gondolsz. Ehelyett használd a Mont Blanc kifejezést, és máris egy húron fogtok pendülni!

Gesztenyepüré pohárban

Gesztenyepüré

Gesztenyepüré

Szilágyi Balázs
5 from 1 vote
ELŐKÉSZÍTÉS 10 perc
ELKÉSZÍTÉS 10 perc
FOGÁS Desszert
KONYHA Fagyasztott, Hagyományos
ADAG 2 adag

Hozzávalók
  

 • 250 g (1 cs.) mélyhűtött, ízesített gesztenyepüré massza
 • 250 ml habtejszín
 • 1 tk. porcukor

Elkészítés
 

 • Első lépésben olvaszd ki a gesztenyepüré masszát. Ez szobahőmérsékleten 2-3 óra.
 • Egy teáskanál porcukorral verd fel a tejszínhabot jó keményre.
 • A gesztenyepüré a tejszínhab-gesztenye-tejszínhab sorrendben készül. Fejenként egy kehelybe vagy pohárba tedd bele először a tejszínhab felét. Ez fejenként kb. 3 jó púpos evőkanál.
 • Következő lépésben nyomd rá a gesztenyét, fejenként 125 g-ot.
 • Végül kanalazd rá a maradék tejszínhabot. Ha mutatósabb gesztenyepürét szeretnél, akkor használhatsz nyomózsákot, de szerintem semmi szükség nincs rá otthon!

“Gesztenyepüré” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  • Ha engem kérdezel, számomra a tejszín csak a tejszín (tejből). De természetesen ki lehet próbálni növényiből, ha szereted, a lényeg, hogy habbá verhető legyen.

   Válasz

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet