Eperlekvár gyorsan

Ez az eperlekvár gyorsan elkészíthető recept egy szuper megoldás arra az esetre, ha tényleg gyorsan – 1 óra alatt – szeretnél eperdzsemet készíteni, ráadásul akár télen is!

Előre leszögezem, hogy felrúg minden konvenciót, amit az eperlekvárról eddig gondoltál! Nem is az a célja, hogy hagyományos, órákig főzött lekvárt készítsünk és befőzzünk, hanem hogy nagyon gyorsan finom, ízletes eperlekvárt varázsoljunk az asztalra.

Tehát, ami ebben az eperlekvárban hagyománybontó, és amitől igen gyorsan elkészül:

 • Akár mélyhűtött eperből is elkészíthető. Sőt, én kifejezetten ebből ajánlom, hiszen akkor nem kell a gyümölcs tisztításával bajlódni, ráadásul egész évben friss lekvárt szervírozhatsz.
 • A szokásosnál kevesebb cukor is elég bele. Ez persze részben ízlés és részben az eper édességének kérdése.
 • Minden szabályt felrúgva én zselatinnal zselésítem. Igen, ettől sem vegán sem vegetáriánus nem lesz, de ha ez nem zavar, akkor maga az eredmény tökéletes!

Eperlekvár gyorsan

 1. Egy nagyobb lábasba tedd bele a megtisztított epret. Ha gyorsfagyasztott epret használsz, mint én, akkor egyszerűen öntsd bele.
 2. Add hozzá a cukrot, és közepes-nagy lángon forrald fel. Ez friss eper esetén pár perc, mélyhűtöttnél kb. 20 perc lesz.
 3. A cukor mennyisége ízléstől és az eper édességétől függően változtatható, egy kiló eperhez 20-40 dkg cukor javasolt.

  eperlekvár gyorsan

 4. Forrás után vedd le a lángot, és főzd kb. 20 percig, amíg az eprek a kívánt állagúra szét nem esnek, vagy egy spatulával szét nem nyomod őket.
 5. Bizonyos receptek ezt az időt botmixerrel spórolják meg, de ezt nem javaslom. Az eperdzsem mégiscsak egy főzött ínyencség, ezt a pár percet már ne sajnáljuk tőle.
  eperlekvár gyorsan

  eperlekvár gyorsan
  Én egy spatulával törtem össze az epreket

 6. Egy kisebb tálban keverd el a zselatint a vízben. Hagyd, hogy 5-10 percig megszívja magát.
 7. eperlekvár gyorsan

 8. Zárd el a lángot az eper alatt, öntsd bele a feloldott zselatint, és keverd el teljesen.
 9. eperlekvár gyorsan

 10. Az eperlekvár gyorsan elkészült. Egyetlen feladat maradt: a kívánt hőmérsékletűre lehűteni. Ehhez télen kiteheted az ablakba, vagy egyszerűen szobahőmérsékletűre hűtheted.
 11. eperlekvár gyorsan

  Gyors eperdzsem felhasználása

  Az eperlekvár gyorsan elkészült, kb. 1 kg lesz belőle. Ugyanolyan lesz az íze, mint a legfinomabb, magas gyümölcstartalmú eperdzsemnek. Ahhoz hasonlóan bármilyen ételhez felhasználhatod, pl. palacsintába, tejberizshez vagy akár egy finom foszlós kalácsra kenve, mint itt a képen látod.

  Eperlekvár gyorsan tárolása

  Ez a recept kifejezetten a gyors eperdzsem elkészítésére megy, nem pedig a tartósítására. Az előnye éppen az, hogy bármikor, akár télen is elkészíthető. Tehát nincs értelme a tartósításon gondolkozni, hiszen bármikor elkészítheted, ráadásul a mennyiségeket is variálhatod, akár a receptben megadottak negyedét is, ami pedig garantáltan gyorsan elfogy. Mivel sem tartósítószer nincs benne, illetve a cukortartalom is relatív alacsony, nem tartósítanám.

  Ez az eperlekvár egy zárt dobozban vagy üvegben, hűtőben 1 hétig minden további nélkül eltartható.

  eperlekvár gyorsan

eperlekvár gyorsan

Eperlekvár gyorsan

Szilágyi Balázs
No ratings yet
ELŐKÉSZÍTÉS 20 perc
SÜTÉS/FŐZÉS 20 perc
ELKÉSZÍTÉS 40 perc
FOGÁS Desszert
KONYHA Hagyományos
ADAG 4 adag

Hozzávalók
  

 • 1 kg eper (tisztított mennyiség, lehet gyorsfagyasztott is)
 • 40 dkg cukor
 • 10 g zselatin
 • 1 dl víz

Elkészítés
 

 • Egy nagyobb lábasba tedd bele a megtisztított epret. Ha gyorsfagyasztott epret használsz, mint én, akkor egyszerűen öntsd bele.
 • Add hozzá a cukrot, és közepes-nagy lángon forrald fel. Ez friss eper esetén pár perc, mélyhűtöttnél kb. 20 perc lesz.
 • Forrás után vedd le a lángot, és főzd kb. 20 percig, amíg az eprek a kívánt állagúra szét nem esnek, vagy egy spatulával szét nem nyomod őket.
 • Egy kisebb tálban keverd el a zselatint a vízben. Hagyd, hogy 5-10 percig megszívja magát.
 • Zárd el a lángot az eper alatt, öntsd bele a feloldott zselatint, és keverd el teljesen.
 • Az eperlekvár gyorsan elkészült. Egyetlen feladat maradt: a kívánt hőmérsékletűre lehűteni. Ehhez télen kiteheted az ablakba, vagy egyszerűen szobahőmérsékletűre hűtheted.

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet