Étkezz és tálalj környezetkímélőbben (+ 10 zöld parti tipp)

Manapság az élet valamennyi területén egyre jobban terjednek a környezettudatos megoldások: autók, építőanyagok, energiatermelés, újrahasznosítás, csomagolás, gasztronómia.

Ez utóbbiról – környezetbarát gasztronómia – talán még nem hallottunk olyan sokat. A „zöld” étkezési kultúra eléggé friss terület, pedig a környezettudatos életmód fontos eleme.

Mindennap eszünk, iszunk, legalább heti szinten bevásárolunk, és egy kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat.

Ételek, alapanyagok beszerzése termelőktől

Szerencsére Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a finom és egészséges zöldségek, gyümölcsök, gabonák, húsok stb. előállításához. Használd ki!

Nyomozd ki, hogy a környékeden kiktől tudnád beszerezni a házi tojást, paradicsomot, csirkét vagy piros paprikát. Ha csupán „félsikerrel” jársz, már akkor is 50%-kal csökkented a csomagolóanyaghulladék-termelésed, és kevesebb kipufogógázt is juttatsz a levegőbe.Ha ráadásul bio- vagy minimális vegyszert használó termelőtől (pl. szomszéd Mari nénitől) vásárolsz, még kevésbé terheled a környezetet.

Környezetbarát bevásárlás: egyszerűen, pazarlás nélkül

 • Amikor vásárolni mész, vigyél magaddal tartós szatyrot, táskát, hogy ne ott kelljen megvenned a műanyag zacskót.
 • Lehetőleg kerüld a tartósított, ill. feldolgozott élelmiszert. Ennek előállítása ugyanis jóval nagyobb terhet ró a környezetre, és nem is egészséges.
 • Figyelj a csomagolásra: ehetőleg legyen lebomló (pl. papír), minél minimálisabb vagy visszaváltható.
 • Ne másold Amerikát! Megdöbbentő tény: az USA-ban előállított élelmiszer kb. 30-40%-a a kukában végzi (150 000 tonna naponta!). Tehát: próbálj tervezni, csak annyit vásárolj, amennyit el is fogyasztasz.

A műanyag szívószálat felejtsd el

„Kicsi, könnyű, alig van belőle hulladék!” – Mondhatnád, de ha megtudod az igazságot, másképp gondolkodsz majd ezentúl a szívószálakról. Az igazság pedig az, hogy az a vélt kis mennyiség nem is olyan kicsi. Több száz milliárd darab fogy belőle évente a világon.

A szívószálak sajnos a legveszélyesebb műanyag hulladékok közé tartoznak az élővilág számára. A szél és a folyóvizek által könnyen eljut az óceánokba, ahol a halak, hüllők, tengeri emlősök és madarak elfogyaszthatják, és ez végzetessé válhat a számukra.

A sajnálatos tények:

 • Csak az USA-ban naponta(!) 500 millió szívószálat használnak el, és dobnak a kukába
 • Világszerte több milliárd szívószál hever a tengerpartokon
 • Évente kb. 8 millió tonna szívószál kerül az óceánokba
 • 20 perc használat – 500 év lebomlási idő

Mit tehetsz?

Egyáltalán ne használd.

Ha mégis ragaszkodsz hozzá (vagy a gyerek könyörög), vásárolhatsz lebomló szívószálat. Igaz, ez drágább, de nem kell mindig ezzel inni a gyümölcslevet. Legyen a szívószálhasználat inkább különleges alkalmakra tartogatva. Hidd el, ha türelmesen elmagyarázod, a gyerek meg fogja érteni.

Nagyanyáink módszere: szalmaszál. Igen, ez is egy megoldás! Ezt is lehet készen vásárolni, illetve, be lehet szerezni a szántóföldről is, ha épp arra jársz.

Ha étteremben, kávézóban rendelsz – és nem kérdeznek rá –, szólj, hogy nem kérsz az italodhoz.

Lebomló pohár lebomló szívószállal

Műanyag tányérok, poharak, evőeszközök? Kényelmes, de…

Családi összejövetel, szülinapi zsúr, piknik, kerti parti?

Valljuk be, nem szeretünk mosogatni vagy bajlódni a koszos tányérokkal, ezért ilyenkor inkább a műanyag tányér- és evőeszközkészletet vásároljuk meg.

Az egyik megoldás, hogy mégis elbánunk a koszos terítékkel, DE ehhez segítséget kérünk. Például elmondjuk a gyerekeknek, hogy figyelünk a környezetre, ezért használunk kerámia tányérokat, és kérünk egy kis segítséget az elpakolásban, vagy akár a mosogatásban.

A másik megoldás: lebomló tányérok, evőeszközök, poharak, szívószálak stb. Szerencsére ezek a környezetbarát termékek egyre népszerűbbek a vendéglátóhelyeken, fesztiválokon, rendezvényeken és családi összejöveteleken is.

A műanyag termékekhez hasonlóan eldobhatók, de biológiailag 100%-ban lebomlanak, így egyáltalán nem rónak terhet a környezetre.

Anyaguk alapvetően 4-féle lehet: búzakorpa, cukornád, kukorica, papír.

 • A búzakorpa terítékek a búzakorpán kívül semmilyen más anyagot nem tartalmaznak, otthon a kertben kb. 30 nap alatt teljesen lebomlanak, komposztálódnak. Akár süthetünk is bennük, hiszen 180 fokig hőtűrőek.
 • A cukornádból készült termékek lebomlásához ipari komposztálás szükséges, ez 3 hónapos lebomlási idővel jár. Bírja a forró ételeket és a mikrohullámú sütőben való használatot is.
 • A kukoricát az ún. PLA előállításához használják. A PLA a polylactic acid rövidítése, azaz politejsav. Ennek lebomlásához is ipari komposztálási körülmények kellenek. Jellemzően átlátszó, műanyagra hasonlító poharak, tálkák készülnek belőle, de színezni is lehet, így evőeszközök, szívószálak gyártására is kiválóan alkalmas. Fontos tudni, hogy csupán 40 fokig hőálló. Egy változata, a kristályosított PLA (CPLA), viszont 85 fokig bírja a hőterhelést.
 • A papír környezetbarát, de csak abban az esetben, ha klórmentes, és megújuló erőforrásokat, illetve alapanyagokat használnak a gyártás során.

Továbbá találunk még pálmalevélből, fából, bambuszból, ill. banánlevélből készült termékeket is, ám ezek kevésbé elterjedtek.

Környezetbarát parti tippek

Környezetbarát parti lufi
Környezetbarát parti lufi

Akár a 18. szülinapi bulidat, akár a lányod ballagását vagy az ezüstlakodalmat szervezed, érdemes „zölden” gondolkodnod.

Ha környezettudatosnak tartod magad, és szeretnél jobban odafigyelni arra, hogy a gyerekeidnek, unokáidnak egy élhetőbb bolygót hagyj örökségül, egy családi rendezvény remek alkalom arra, hogy ezt önmagadnak és másoknak is bizonyítsd.

Egy összejövetel során a családod és barátaid – akik közel állnak hozzád és adnak a véleményedre – közvetlenül találkoznak majd környezetbarát megoldásaiddal, amelyeket aztán jó eséllyel ők is alkalmaznak majd.

Így könnyebben terjedhet a környezetbarát szemlélet, és jobb érzéssel is adhatja át mindenki magát a szórakozásnak, ünneplésnek.

Lássunk most 10 hasznos tippet, melyekkel egyszerűen teheted a családi rendezvényt környezetbaráttá!

 1. Díszítsd a helyet növényekkel! Szerezz be kerti és szobanövényeket, virágokat és varázsold a helyszínt elbűvölővé. Ezeket aztán vagy meg is tarthatod magadnak, vagy el is ajándékozhatod a résztvevőknek. Egy csapásra zöldebb lesz mindenki élete : )
 2. Búzakorpa tányéron a szülinapi torta vagy gyümölcs? Talán kissé meredeken hangzik, de sandíts csak a lenti képre. Jól néz ki, nem? A világosabb árnyalatú, illetve élénkebb színű ételek (pl. gyümölcsök, zöldségek) a barna búzakorpa tányéron nagyon jól mutatnak.
 3. Búzakorpa tányér
  Búzakorpa tányér

  Forrás: BIOTREM

 4. Mosogatáshoz használj környezetbarát mosogatószert – ma már igencsak széles kínálatból válogathatsz.
 5. Komposztáld az ételmaradékot. Ne a kukában végezze az almacsutka vagy félig megrágott szendvics. Ha tudod, komposztáld, ha nem, gyűjtsd külön, és add oda olyan ismerősödnek, aki tudja komposztálni vagy állatokat tart.
 6. Nemcsak a teríték, hanem a szemeteszsák is lehet lebomló. Az elhasznált tányérokat, evőeszközöket gyűjtheted lebomló zsákba is, így minden együtt fog szépen lebomlani.
 7. Csomagolóanyag és kötözőszalag: képzeld, ezekből is van 100%-ban lebomló, ill. vegyszermentes. Miért ne csomagolnád az ajándékot ilyenbe? Díszítés gyanánt pedig egy kis virágot vagy levelet is tehetsz rá.
 8. Színes dekoráció: léteznek lebomló lufik és környezetbarát papírtermékek (pl. lampion, konfetti) is, ezekből érdemes színt vinni a buliba!
 9. Természetvédő kvízjáték! Gyerekeknek főleg, de még felnőtteknek is kiváló szórakozás egy kvízbajnokság, ahol kisebb csapatokban versenyezhetnek a vendégek. A kérdések az állatvilág, környezetvédelem, természetjárás és hulladékkezelés témában remekül összeállíthatók.
 10. Világítás? Csak amennyi szükséges. Tény, hogy ha világítani kell, az bizony energiát emészt fel. Energiát spórolhatsz, ha előbb kezded a bulit (természetes fényben), LED-világításra térsz át (ez neked is sokkal jobb hosszú távon) vagy csupán a minimális hangulatvilágítást kapcsolod be.
 11. Élőzene! Sokkal hangulatosabb, vidámabb, emberibb, és nem fogyaszt áramot (persze akusztikus hangszerekre gondolunk), mint a számítógép, rádió vagy CD-lejátszó. A családban, ismerősök között biztosan akad egy-két zenész, aki szívesen gitározik, hegedül, énekel.
 12. Környezetbarát parti lampion
  Környezetbarát parti lampion

Tényleg olyan drága a lebomló tányér és pohár?

Az egyszer használatos környezetbarát tányérok, poharak, evőeszközök nagyságrendekkel drágábbak a műanyag termékeknél. Érdemes azonban a parti vagy rendezvény teljes költségét nézni, és ehhez mérten mérlegelni a terítékek árát.

Vegyünk egy példát!

Szülinapi kerti bulit szervezel a gyerekednek, és eljön 20 vendég gyerek.

Ételköltség:

– Szendvicsek, ropogtatni valók, gyümölcsök, torta: 12 000 Ft

Italköltség:

– Gyümölcslé, ásványvíz, limonádé: 5000 Ft

Terítékköltség (40 db kistányér, 20 db villa, 20 db pohár):

– Lebomló teríték: 2700 Ft

– Műanyag teríték: 1800 Ft

Dekorációs költség:

– Lufik, szalagok, csákók: 1200 Ft

Most pedig nézzük a számokat!

Zöld buli Műanyagos buli
Összköltség: 20 900 Ft Összköltség: 20 000 Ft
Terítékköltség: 2700 Ft Terítékköltség: 1800 Ft
Terítékköltség aránya: 13% Terítékköltség aránya: 9%

A különbség: 900 Ft, azaz 4%

Ugye, így már nem olyan drámai a helyzet?

Látjuk, hogy a teríték ára eleve csupán 10% körül mozog a teljes költséghez viszonyítva. Ha pedig lebomló termékeket választasz, ezek „felára” szinte elenyésző.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy csupán 4%-5%-kal kerül neked többe a zöld családi buli. (Ha a dekor kellékekre is odafigyelsz, ez egy a szám valamelyest magasabb.)

Ráadásul az a megnyugtató tudat, hogy jót teszünk a környezetnek is, sokaknak pénzben nem is kifejezhető érzést nyújt.

Cukornád tányér
Felhőtlen falatozás a szabadban: cukornád tálakon a finomságok

Egy új, környezettudatos szemlélet kialakulása

Talán itt az ideje egy kicsit másként gondolni az ételek elkészítésére és tálalására.

Érdemes itt is figyelembe venni a környezetvédelmet, mert ugyan egy környezetbarát szülinapi zsúr kis eseménynek tűnik, mégis nagy változásokat idézhet elő a családod és barátaid hozzáállásában – méghozzá hosszú távon.

A pillangóhatásban rejlő erőt nem szabad lebecsülni. Ha mindenki csak a magáét teszi hozzá egy szebb, élhetőbb környezet megteremtéséért, az pont elég!

“Étkezz és tálalj környezetkímélőbben (+ 10 zöld parti tipp)” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Kedves Balázs!
  Nagyon érdekesnek találtam a fenti összeállítást. Hol lehet ezeket a lebomló/komposztálható tányérokat, evőeszközöket kapni?

  Válasz

Szólj hozzá!