Vénusz Lángos Voks 2017. Tudtad-e ezeket a lángosról?

A lángos a strandszezon egyik elengedhetetlen étele. A lángossütők találékonyságának köszönhetően ráadásul napjainkban a klasszikus verziókon kívül fogyaszthatjuk juhtúróval-csülökkel vagy virslivel töltve, de kaphatóak már édes változatok is. Mégis a legtöbben annyit tudunk a nyári kedvencünkről, hogy kelt tésztából készül, és bő olajban sütik. A Vénusz, a Lángos Voks verseny apropóján most összegyűjtött néhány érdekességet erről az egyedülálló hazai street foodról.

Egy jó lángos ismérve, hogy ropogós a tésztája, kellően vastag és pont jó mennyiségű feltét van rajta. De nézzük, mit is érdemes még tudni róla és, honnan is ered ez az isteni finomság:

  1. Az első feljegyzések már az 1700-as évekből vannak a lángosról, ami a kenyérsütés elterjedéséhez köthető. A megmaradt kenyértésztából formáltak lepényeket, amiket a kemence elejében sütöttek ki.
  2. A lángos neve is az eredeti elkészítés módjára utal, hiszen a láng szóból ered.
  3. A lángost eleinte parázson sütötték, majd később zsírban, és a gasztronómia fejlődésével alakult ki a bő olajban sütés hagyománya.
  4. Lángos

  5. Régebbi nevei: bodag, molnárpogácsa, pompos, kanvarjú vagy vakvarjú, dübbencs vagy langalló.
  6. 1920-as évekre a lángos meghódította hazánkat, és a Balaton part, a városi strandok, piacok és fesztiválok egyik kedvenc ételévé vált.
  7. A Guinness-rekordot tartó legnagyobb lángost 2008-ban sütötték meg Mezőhegyesen, amely 210 centiméter átmérőjű és átlagosan 5 centiméter magas lángos volt.
  8. 2013-ban Zánkán a Vénusz állította fel az egy edényben egyszerre kisütött legtöbb lángos Guinness-rekordját, amely 115 lángost jelentett.

Lángos

Arra a kérdésre viszont, hogy hol kapható a legfinomabb lángos, nem ilyen egyértelmű a válasz. Éppen ezért a Vénusz ebben az évben is meghirdette a Lángos Voks versenyt, ami ismét arra kíváncsi, hol kapható hazánkban a legfinomabb lángos a lángosrajongók szerint. A versenyre augusztus 31-ig lehetett nevezni a lángosozókat, illetve eddig lehet szavazni a kedvencekre is.

A Vénusz Lángos Voks verseny, és a több mint 400 regisztrált lángosozóból álló adatbázis a www.langosvoks.hu weboldalon érhető el.

Szólj hozzá!