Szalonnás rántotta

A szalonnás rántotta talán az egyik legfinomabb módja, hogy egy kiadós reggelivel elindítsuk a napot. Nagyon egyszerű elkészíteni, és közben fehérjében gazdag, tápláló ételt vehetünk magunkhoz.

És persze az egészséges életmódról mostanában sokat lehet hallani, de bizonyos irányzatok szerint maga a szalonnás rántotta kifejezetten egészséges étel. Akár a paleo étrendbe, akár a népszerű Reg-Enor diétába is belefér, ezeknek szerves része lehet.

Egy biztos: egy jó szalonnás rántotta után az ember nem lesz éhes egy órán belül!

Szalonnás rántotta recept

Az igazán finom szalonnás rántotta titka a megfelelő szalonnában rejlik. Habár manapság nagyon divatba jött a bacon, tudni kell, hogy ez nem az a szalonna, amitől a rántottában azt az igazi, magyaros ízt kapjuk. Javaslom, hogy ún. csemegeszalonnát használj hozzá (ezt ezen a néven tudod megvásárolni), és ha szeretnél, akkor külön süss hozzá bacont, ahogy én is tettem a képeken.

 1. A szalonnát vágd kb. egy cm-es csíkokra.
 2. Szalonnás rántotta
  Vágd a szalonnát csíkokra
 3. Melegíts fel közepes lángon egy serpenyőt, és tedd bele a szalonnát. Alacsony-közepes lángon, néha megkeverve olvaszd ki a zsírját, és pirítsd meg kb. 5 perc alatt.
 4. Szalonnás rántotta
  Pirítsd meg a szalonnát
 5. A tojásokat üsd egy tálba vagy tányérba, ízlés szerint sózd, és egy villával verd fel őket.
 6. Szalonnás rántotta
  A tojásokat üsd fel

  Szalonnás rántotta
  és verd fel őket

 7. Ha a szalonna kész, öntsd le a zsírjának nagy részét. Kb. 1 evőkanálnyi zsír maradjon, ez nagyjából a szalonnából kisült összes zsiradék harmada.
 8. Tipp: a félretett szalonnazsírt természetesen később főzéshez felhasználhatod.

 9. Vedd le takarékra a lángot, és öntsd bele a felvert tojásokat a serpenyőbe.
 10. Szalonnás rántotta
  Öntsd a tojásokat a serpenyőbe
 11. Alacsony lángon, kb. 4-5 perc alatt készül el. Ritkán, egy percenként kevergesd. Így lesz a szalonnás rántotta könnyű, finom. További tippekért nézd meg a tojásrántotta receptemet.
 12. Szalonnás rántotta
  Süsd a tojásokat 4-5 percig alacsony lángon
 13. Ha bacont is szeretnél hozzá, akkor közben egy másik serpenyőben alacsony-közepes lángon süsd meg a bacon szalonna mindkét oldalát 2-3 perc alatt, és tálald külön a rántottához.
 14. Szalonnás rántotta
  Bacont is süthetsz a rántottához

  Szalonnás rántotta
  Süsd a bacont 2-3 perc alatt ropogósra

Tipp a szalonnás rántotta hozzávalókhoz

Egyrészt ahogy a receptben is írtam, az igazi „szalonnás” ízhez csemegeszalonnát használj. Természetesen minél jobb minőségű a szalonna, minél kevésbé ipari, annál finomabb lesz a rántottád.

Másrészt ami a mennyiségeket illeti, itt 6 tojásból adtam meg, ami nagyjából 2 személynek elegendő, de ez is teljesen ízlés kérdése. A lényeg, hogy kb. 1,5 dkg szalonna megy jól egy tojáshoz, és amikor kisült a zsírja, annak nagyjából a harmadát-negyedét hagyd meg, a többit tedd félre másik ételhez.

Természetesen ízlés szerint borssal, pirospaprikával is meg lehet szórni.

Jó étvágyat!

Szalonnás rántotta

Szalonnás rántotta

Szalonnás rántotta

Szilágyi Balázs
No ratings yet
ELŐKÉSZÍTÉS 1 perc
SÜTÉS/FŐZÉS 10 perc
ELKÉSZÍTÉS 11 perc
FOGÁS Reggeli
KONYHA Hagyományos
ADAG 2 adag

Hozzávalók
  

 • 9 dkg csemegeszalonna
 • 6 db tojás
 • 6 szelet bacon szalonna (elhagyható)

Elkészítés
 

 • A szalonnát vágd kb. egy cm-es csíkokra.
 • Melegíts fel közepes lángon egy serpenyőt, és tedd bele a szalonnát. Alacsony-közepes lángon, néha megkeverve olvaszd ki a zsírját, és pirítsd meg kb. 5 perc alatt.
 • A tojásokat üsd egy tálba vagy tányérba, ízlés szerint sózd, és egy villával verd fel őket.
 • Ha a szalonna kész, öntsd le a zsírjának nagy részét. Kb. 1 evőkanálnyi zsír maradjon, ez nagyjából a szalonnából kisült összes zsiradék harmada.
 • Vedd le takarékra a lángot, és öntsd bele a felvert tojásokat a serpenyőbe.
 • Alacsony lángon, kb. 4-5 perc alatt készül el. Ritkán, egy percenként kevergesd. Így lesz a szalonnás rántotta könnyű, finom.
 • Ha bacont is szeretnél hozzá, akkor közben egy másik serpenyőben alacsony-közepes lángon süsd meg a bacon szalonna mindkét oldalát 2-3 perc alatt, és tálald külön a rántottához.

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet