Húsvéti sós fonott kalács – kenyér helyett

A húsvéti sós fonott kalács nagyon finom kiegészítője a húsvéti hidegtálnak és a főtt sonkának. Mivel sós, így a kenyeret teljes mértékben helyettesíti, viszont állagában a legfinomabb kalácsokat idézi. Mindenképpen érdemes kipróbálni.

Elárulom, hogy először nálunk is fogadta némi ellenkezés ezt a kalácsot. Kalács sós ételekhez? A biztonság kedvéért volt kenyér is, a történet vége mégis az lett, hogy majdnem kevésnek bizonyult a kalács. Ugyanis ez a sós kalács abban különbözik édes társától, hogy minimális cukor, ellenben kenyérbe illő mennyiségű só van benne. Ugyanakkor kalácshoz méltóan tejjel készül, amitől az állaga és az íze is sokkal különlegesebb lesz a legfinomabb kenyérnél is.

Az elkészítése sem bonyolultabb egy kenyérnél, mégis különleges szereplője lesz az ünnepi asztalnak. Mivel nem is bonyolult, nem is drága, így bármilyen alkalomra elkészíthető, nálunk azonban csak húsvétkor készül.

Húsvéti sós fonott kalács elkészítése

 1. Langyosítsuk meg a tejet. Szitáljuk egy mély tálba a lisztet, készítsünk a közepébe egy mélyedést. Tegyük a mélyedésbe az élesztőt, a cukrot, öntsünk hozzá egy kevés tejet, és szórjuk meg egy kevés liszttel. A tál szélénél körben szórjuk a lisztre a sót, hogy ne érintkezzen az élesztővel.
 2. A mélyedésben kavarjuk, gyúrjuk össze kissé a tejes, élesztős masszát, majd adjunk hozzá még tejet, adjuk hozzá a puha vajat vagy margarint is, és kezdjük el összegyúrni az egészet.
 3. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy, jól formázható, a formáját megtartó tésztát kell kapnunk. (Ha túl lágy lenne, adjunk hozzá lisztet, ha túl kemény lenne, adjunk hozzá tejet.)
 4. Addig dagasztjuk, amíg teljesen elválik az edény falától és a kezünktől is. Minél tovább dagasztjuk, annál jobb állaga lesz. (A kelt tésztának sosem lehet elég sok a dagasztásból.)
 5. Ha alaposan kidagasztottuk, cipót formázunk belőle, szórunk alá egy kevés lisztet, a tálat letakarjuk egy konyharuhával, és a tálban hagyjuk duplájára kelni a kalácstésztát. (Ha este készítjük el a tésztát és másnap reggel sütnénk, éjszakára tegyük hideg helyre, a tálat pedig egy benedvesített, de nem csöpögős konyharuhával takarjuk le, hogy ne száradjon ki a tészta.)
 6. Egy gyúrólapot belisztezünk, finoman átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd három egyenlő részre osztjuk, és mindegyikből kb. 30 centi hosszú rudat sodrunk. A három tésztarudat egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, majd a rudakat szorosan befonjuk, mintha copfot fonnánk. Itt is összenyomjuk a rudak végét, és sütőpapírral bélelt, esetleg vajjal vagy margarinnal kikent tepsibe fektetjük.
 7. Letakarva ismét kelni hagyjuk kb. 30 percig. Közben előmelegítjük a sütőt.
 8. Megkenjük a tejjel simára kevert tojássárgájával a kalácsot és kb. 200 fokon (gázsütő 4. fokozat) szép pirosra sütjük. (Nagyjából félidőnél még egyszer átkenhetjük a kalácsot a tejes tojással. Amikor már úgy tűnik, hogy elkészült, tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e a kalács. A közepénél szúrjunk bele egy fogvájót vagy hústűt, ha nem tapadnak már rá nyers tésztamorzsák, akkor elkészült a kalács.)
 9. Az elkészült kalácsot rácsra fektetve hagyjuk kihűlni. Húsvéti sonkához vagy húsvéti hidegtálhoz kínáljuk kenyér helyett.
Húsvéti sós fonott kalács

Húsvéti sós fonott kalács

Hilda
No ratings yet
FOGÁS Előétel, Köret
KONYHA Hagyományos ételek
ADAG 4

Hozzávalók
  

 • 60 dkg liszt
 • 6 dkg vaj vagy margarin
 • 3 dkg friss élesztő
 • 2 tk (csapott tk)
 • 1 kk cukor
 • kb 4 dl tej

A nyújtáshoz

 • liszt

A tepsihez

 • sütőpapír vagy vaj

A kenéshez

 • 1 db tojássárgája
 • 1 ek tej

Elkészítés
 

 • Langyosítsuk meg a tejet. Szitáljuk egy mély tálba a lisztet, készítsünk a közepébe egy mélyedést. Tegyük a mélyedésbe az élesztőt, a cukrot, öntsünk hozzá egy kevés tejet, és szórjuk meg egy kevés liszttel. A tál szélénél körben szórjuk a lisztre a sót, hogy ne érintkezzen az élesztővel.
 • A mélyedésben kavarjuk, gyúrjuk össze kissé a tejes, élesztős masszát, majd adjunk hozzá még tejet, adjuk hozzá a puha vajat vagy margarint is, és kezdjük el összegyúrni az egészet.
 • Annyi tejet adjunk hozzá, hogy a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy, jól formázható, a formáját megtartó tésztát kell kapnunk. (Ha túl lágy lenne, adjunk hozzá lisztet, ha túl kemény lenne, adjunk hozzá tejet.)
 • Addig dagasztjuk, amíg teljesen elválik az edény falától és a kezünktől is. Minél tovább dagasztjuk, annál jobb állaga lesz. (A kelt tésztának sosem lehet elég sok a dagasztásból.)
 • Ha alaposan kidagasztottuk, cipót formázunk belőle, szórunk alá egy kevés lisztet, a tálat letakarjuk egy konyharuhával, és a tálban hagyjuk duplájára kelni a kalácstésztát. (Ha este készítjük el a tésztát és másnap reggel sütnénk, éjszakára tegyük hideg helyre, a tálat pedig egy benedvesített, de nem csöpögős konyharuhával takarjuk le, hogy ne száradjon ki a tészta.)
 • Egy gyúrólapot belisztezünk, finoman átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd három egyenlő részre osztjuk, és mindegyikből kb. 30 centi hosszú rudat sodrunk. A három tésztarudat egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, majd a rudakat szorosan befonjuk, mintha copfot fonnánk. Itt is összenyomjuk a rudak végét, és sütőpapírral bélelt, esetleg vajjal vagy margarinnal kikent tepsibe fektetjük.
 • Letakarva ismét kelni hagyjuk kb. 30 percig. Közben előmelegítjük a sütőt.
 • Megkenjük a tejjel simára kevert tojássárgájával a kalácsot és kb. 200 fokon (gázsütő 4. fokozat) szép pirosra sütjük. (Nagyjából félidőnél még egyszer átkenhetjük a kalácsot a tejes tojással. Amikor már úgy tűnik, hogy elkészült, tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e a kalács. A közepénél szúrjunk bele egy fogvájót vagy hústűt, ha nem tapadnak már rá nyers tésztamorzsák, akkor elkészült a kalács.)
 • Az elkészült kalácsot rácsra fektetve hagyjuk kihűlni. Húsvéti sonkához vagy húsvéti hidegtálhoz kínáljuk kenyér helyett.

További receptek Hildától

Hilda további receptjeit a linkre kattintva olvashatod a saját blogján: Olcsó étel receptek blog

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet