Hókifli

Amilyen finom sütemény a hókifli, meglepő módon annyira egyszerű elkészíteni. A karácsonyi asztal szinte elmaradhatatlan dísze. Ha ezt a receptet egyszer kipróbálod, akkor többé nem akarsz másfajta hókiflit enni!

Manapság erre a sütire a leginkább elterjedt név a hókifli. De gyakran találkozhatunk vele diós hókifli néven is, hiszen amint látni fogod, a tésztájában jó adag dió található – bár készíthető darált mandulából is. Korábbi receptekben (például a Horváth Ilonában) vaníliakifli, vaníliás kifli néven szerepel. Gyakran használják még a diós-vaníliás kifli elnevezést is.

Hókifli recept

  1. A hókifli elkészítéséhez először melegítsd be a sütőt 170 fokra. 1 vagy 2 tepsire tegyél sütőpapírt (ezt a mennyiséget kb. 3 körben tudod megsütni).
  2. Egy mélytányérban, tálban vagy műanyag dobozban keverd össze a 10 dkg porcukrot a 2 cs. vaníliás cukorral – ebbe fogod majd az elkészült kifliket hempergetni.

Ha Bourbon vaníliás cukrot használsz, akkor az így elkészített hókiflidnek nem lesz párja!

  1. Egy nagy tálba tedd bele a hókifli tésztájának száraz hozzávalóit: 420 g lisztet, 120 g porcukrot és 150 g darált diót, és keverd össze.

Ha a diót te magad darálod, és kissé darabos marad, akkor sokkal finomabb állaga lesz a hókiflinek.

Hókifli készítése 1

  1. Vágd kockákra a 320 g hideg vajat, és add a száraz hozzávalókhoz.

Hókifli készítése 2

  1. Először morzsold össze a vajat a többi hozzávalóval, majd gyúrj belőle tésztagolyót. A tésztát nem kell jól kidolgonzi.

Ennek a tésztának az a jó, ha minél inkább hideg marad a vaj. Próbáld meg a kezedet hideg vízzel előtte lehűteni, illetve minél kevésbé dörzsöld a tenyered között, tényleg csak morzsold.

Hókifli készítése 3

  1. Csomagold be a tésztagolyót fóliába, és tedd be fél órára a hűtőbe.
  2. Mérj ki 20 g-os darabokat a tésztából, és sodorj belőlük apró kifliket. Helyezd a kifliket a sütőpapírral bélelt tepsire.

Hókifli készítése 4

  1. 170 fokos sütőben 13-14 perc alatt süsd meg a hókifliket.

Ez nagyon függ a sütőtől, első alkalommal mindenképpen figyelj rá! Akkor jó, ha a széle alul épphogy picit elkezd barnulni, de a teteje még egyáltalán nem. A hókiflik ilyenkor nagyon törékenyek, nem tudod ellenőrizni csak ránézésre, hogy elkészültek-e.

Hókifli készítése 5

  1. Vedd ki a sütőből, és 3-5 percet pihentesd őket. Ha a tepsit kézzel kényelmesen meg tudod fogni (már csak langyos), akkor jó.
  2. Még langyosan hempergesd a hókifliket a vaníliás porcukorba.

Hókifli készítése 6

Tálald a hókifliket akár azonnal – langyosan is hihetetlenül finomak. De ez a süti akár pár nap múlva is tökéletes, persze ha megmarad addig!

Az egyetlen nehézség a hókiflik elkészítésében talán az, hogy amikor a vaníliás cukorba hempergeted őket, még langyosak legyenek ahhoz, hogy az rajtuk maradjon, de ahhoz már ne legyenek melegek, hogy széttörjenek. Az első darabok közül általában pár eltörik – bár garantálom, hogy ez sem fog kárba veszni! Elévgre a szakácsnak is jár némi jutalom a munkjáért…

Hókiflik

Ez a hókifli recept Kárai Dávid receptje alapján készült.

Hókifli

Hókifli

Szilágyi Balázs
5 from 1 vote
ELŐKÉSZÍTÉS 10 mins
SÜTÉS/FŐZÉS 13 mins
ELKÉSZÍTÉS 23 mins
FOGÁS Desszert
KONYHA Hagyományos
ADAG 12 adag

Hozzávalók
  

 • 420 g liszt
 • 120 g porcukor
 • 320 g vaj
 • 150 g dió
 • 100 g porcukor
 • 2 cs vaníliás cukor

Elkészítés
 

 • A hókifli elkészítéséhez először melegítsd be a sütőt 170 fokra. 1 vagy 2 tepsire tegyél sütőpapírt (ezt a mennyiséget kb. 3 körben tudod megsütni).
 • Egy mélytányérban, tálban vagy műanyag dobozban keverd össze a 10 dkg porcukrot a 2 cs. vaníliás cukorral – ebbe fogod majd az elkészült kifliket hempergetni.
 • Egy nagy tálba tedd bele a hókifli tésztájának száraz hozzávalóit: 420 g lisztet, 120 g porcukrot és 150 g darált diót, és keverd össze.
 • Vágd kockákra a 320 g hideg vajat, és add a száraz hozzávalókhoz.
 • Először morzsold össze a vajat a többi hozzávalóval, majd gyúrj belőle tésztagolyót. A tésztát nem kell jól kidolgonzi.
 • Csomagold be a tésztagolyót fóliába, és tedd be fél órára a hűtőbe.
 • Mérj ki 20 g-os darabokat a tésztából, és sodorj belőlük apró kifliket. Helyezd a kifliket a sütőpapírral bélelt tepsire.
 • 170 fokos sütőben 13-14 perc alatt süsd meg a hókifliket.
 • Vedd ki a sütőből, és 3-5 percet pihentesd őket. Ha a tepsit kézzel kényelmesen meg tudod fogni (már csak langyos), akkor jó.
 • Még langyosan hempergesd a hókifliket a vaníliás porcukorba.

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet