tepertős pogácsa

Tepertős pogácsa

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

Akár sajtos, tejfölös, krumplis, kolbászos, túrós, vagy éppen tepertős pogácsa, mind-mind nagy kedvenc nálunk. Igaz nehezen szánom rá magam a pogácsasütésre, mert sajnos a finom illatozó, még langyos pogácsának, igen nehezen tudok csak ellenállni. Azért néha engedek a kísértésnek, mint éppen most is, és egy finom leves mellé ezt kínálom ebédre.

Tepertős pogácsa recept

  1. Az élesztőt egy pici cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom.
  2. A lisztet, a darált tepertőt és a sót egy tálba teszem, majd kézzel összemorzsolom.
  3. Ezután a közepébe mélyedést csinálok és beleteszem a két tojássárgáját, a bort, a felfuttatott élesztőt és az 1-2 ek tejfölt. Jól összegyúrom, hogy könnyen nyújtható tészta legyen. Ha szükséges, még tejfölt teszek hozzá.
  4. Utána kinyújtom a tepertős pogácsa tésztáját, és hajtogatom. Először az alsó részét a feléig felhajtom, majd a felső részét ráhajtom. Végül a jobb, majd a bal oldalát is ráhajtom.
  5. Letakarva kb. 30 percig kelesztem. Én a tálat szoktam ráfordítani, amiben összegyúrtam a tésztát, és úgy pihentetem.
  6. Ezután kb. 2 cm vastagságúra nyújtom a pogácsa tésztát, majd a tetejét éles késsel berácsozom. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom, majd a két tenyerem közé véve, kicsit megsodrom.
  7. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd ráhelyezem a pogácsákat, és egy felvert egész tojással megkenem a tetejüket. Vigyázzunk, hogy az oldalára ne folyjon le, mert akkor nem jön fel a tészta sütés közben.
  8. A tepertős pogácsát előmelegített forró sütőben, kb. 15 perc alatt készre sütöm. A pogácsát nem szabad alacsony hőfokon sütni, mert akkor nagyon kiszárad.
  9. A sütőből kivéve, langyosra hűtöm és már lehet is fogyasztani.
  10. tepertős pogácsa

Tepertő házilag a tepertős pogácsához

Ebben a pogácsában a tepertő saját sütésű, így biztosan tudom hogy, nincs tele zsírral, hiszen mindig finom omlósra sütöm. Kisütés után, ledarálom és így fagyasztom le. Ezzel rögtön meg is spórolok egy kis munkát, ha éppen kedvet kapok a sütögetéshez.

Mivel a tepertő azért zsírt is tartalmaz (még ha csak keveset is), így más zsiradékot nem is teszek a tésztába. Lehet kicsit több időt igényel az elkészítése, de a frissen illatozó pogácsák ezt rögtön el is feledtetik velem.

Print Friendly, PDF & Email

Dietmaker Diéta, Fogyókúra

További receptek Gizitől

Gizi további receptjeit a linkre vagy a képre kattintva olvashatod a saját blogján.

Gizi receptjei. Várok mindenkit.

Nézd meg ezeket a recepteket is!