Sült krumpli

Sültkrumpli sütése

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A sültkrumpli sütése tulajdonképpen nem egy recept, vagy legalábbis nem a hagyományos értelemben véve. Én ugyanis itt kifejezetten a mélyhűtött sültkrumpli sütéséhez szeretnék tippeket adni, mégpedig a következő okok miatt:

 • A sült krumpli az az étel, amit nem igazán érdemes otthon nyers krumpliból elkészíteni. Megfelelő burgonya kell hozzá, megfelelő méretre kell felvágni, gondoskodni róla hogy ne legyen nedves, és legalább kétszer kell megfelelő (és különböző!) hőfokon sütni ahhoz, hogy olyan legyen, mint amit a sültkrumplitól megszoktunk. Egyszóval bonyolult.
 • A mélyhűtött sült krumpli sütésével kapcsolatban is jó tudni, hogy pontosan hogyan süsd ahhoz, hogy tökéletes legyen!

De nézzük, hogyan is kell sütni a mélyhűtött sült krumplit?

Sültkrumpli sütése

 1. A tökéletes sült krumplit csak bő olajban lehet megsütni. Hiába van mindenféle sütőben süthető változat ma már, nem lesz olyan ropogós, mint a bő olajban sütött.
 2. Használj magas füstölési pontú zsiradékot – a Magyarországon legnépszerűbb, napraforgó olaj vagy étolaj tökéletes erre, vagy a sertészsír.
 3. Legalább 10-15 cm magasan legyen a zsiradék az edényben, ez általában minimum 1 l olajat jelent.
 4. A legnagyobb lángon forrósítsd fel az olajat 180 fokig. Ha nincs hőmérőd, akkor ez az a pont, amikor már kavarog az edényben az olaj a hőtől, a tenyered 15-20 cm-rel fölé téve már nagyon érződik a meleg, de még nem füstöl.
 5. Forró sütőolaj

  Forró legyen, de ne füstöljön a zsiradék

  Ha esetleg már füstöl az olaj, akkor zárd el alatta a lángot, várj 2 percet, kapcsold vissza a lángot és folytasd a következő lépéssel.

 6. Dobj bele egy fagyasztott krumplit tesztelésnek. Ha pezseg, akkor megfelelő hőmérsékletű az olaj. A láng folyamatosan a legnagyobb legyen végig a sültkrumpli sütése alatt.
 7. Tegyél bele egy adag krumplit. Óvatosan dolgozz vele, mert a forró zsiradék nagyon veszélyes. Ne tömd tele a lábast, mert akkor lehűl az olaj. Ne legyen túltömve az edény, max. 30 dkg sültkrumplit süss egy adagban.
 8. Sültkrumpli sütése 2

  Ha rögtön pezseg-sistereg, akkor jó

 9. 1 perc után kicsit mozgasd meg a krumplikat, így nem fognak összeragadni, minden oldaluk szépen és egyenletesen fog megsülni.
 10. Sültkrumpli sütése

  Vastagságától függően 3-6 perc alatt lesz kész a sült krumpli

 11. a vékonyabb sült krumpli 3-4 perc, míg a normál méretű 5-6 perc alatt készül el. De ez természetesen függ a tűzhelyedtől és az ízlésedtől is.
 12. A sültkrumplit egy konyhai papírtörlővel kibélelt tálba/tányérba, vagy ha van akkor rácsra szedd ki.
 13. Azonnal sózd meg ízlés szerint.
 14. Frissen, forrón tálald!

A sült krumpli és a kalóriák

A sült krumpli kalória témában a linkre kattintva hasznos és érdekes írást olvashatsz – és még alternatívát is kapsz, ha fogyókúrásan szeretnél étkezni!

Dietmaker banner

Jó étvágyat!

Sült krumpli
Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Sültkrumpli sütéseSült krumpliForró sütőolajSültkrumpli sütése 2

Hasonló receptek