Petrezselymes újburgonya

A petrezselymes újburgonya (vagy petrezselymes újkrumpli) a késő tavasz, kora nyár egyik legfinomabb, legjellegzetesebb körete. Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, viszont van néhány tipp, amire ha nem figyelsz, akkor ez a csodálatos köret könnyen egy igénytelen törtkrumpli-halommá válhat.

Nézzük a petrezselymes újburgonya receptjét, és a recept alatt a tippjeimet, hogy mi kell ahhoz, hogy mindig finom legyen és jól sikerüljön!

Petrezselymes újburgonya recept

 1. A tökéletes petrezselymes újburgonya elkészítéséhez először áztasd be az újkrumplit jó sós vízbe 1-2 percre, ettől könnyebben lejön a héja.
 2. Egy rövid pengéjű, éles késsel kapard le a héját. Az újburgonyát nem szükséges hámozni – ez akár egy teszt is lehet, hogy megfelelő-e még a krumpli ehhez az ételhez.
 3. A krumplikat vágd kisebb darabokra. Az egészen kicsik maradhatnak egészben, de nem érdemes 4-5 cm-esnél nagyobb darabokat készíteni, mert nem fognak megpuhulni.
 4. Tisztított felvágott újburgonya

 5. Egy lábasban olvaszd fel közepes lángon a vajat (hogy olvasztás közben ne égjen meg), majd forrósítsd fel. Tedd bele a krumplit, és forgasd át néhányszor.
 6. Fedő alatt, közepes-nagy lángon, a saját zsírjában és levében hagyd az újkrumplit megpuhulni. Ez a krumpli méretétől és korától függően 10-15 perc. 2-3 percenként keverd csak meg, minél kevésbé törjön össze.
 7. Petrezselymes újburgonya készítése 1
  Petrezselymes újburgonya készítése 2

 8. A legvégén add hozzá a krumplihoz a sót és a borsot, és fedő alatt még párold 1 percig. Közben aprítsd fel a petrezselymet.
 9. Zárd el alatta a lángot, add hozzá a felaprított petrezselymet. Keverd össze, és fedő alatt, már a tűzről levéve hagyd még a saját gőzében párolódni 5 percet.
 10. Petrezselymes újburgonya készítése 3

Mitől lesz igazán finom a petrzselymes újburgonya?

Az alábbiakban nézzük azokat a tippeket, amiket ha betartasz, a petrezselymes újburgonya mindig finom lesz és jól fog sikerülni!

 • Ehhez az ételhez megfelelő típusú újburgonyát válassz – sajnos nem mindegyik ugyanolyan. Olyan krumplira van szükséged, ami sütnivaló, vagyis nem fog szétesni, szétfőni. Érdemes egyszer az adott típust kipróbálni, nekem a sárga héjú vált be.
 • Ténylegesen újkrumplit használj. Ennek víztartalma elég nagy ahhoz, hogy a saját levében el tudjon készülni az étel. Amíg a sós vízbe áztatott újkrumpli héját könnyen le tudod kaparni, addig megfelelő.
 • Minél forróbb legyen a lábas. Ez kicsit ízlés kérdése, és ha szereted egy kicsit pirulva, akkor készítheted nagy lángon. Ha nem szeretnéd pirítani, akkor is közepes, közepes-nagy lángot használj.
 • Ne keverges folyamatosan. Igazából csak nagyon ritkán keverd át, hogy ne ragadjon le a lábas aljára.
 • A sót csak a legvégén add a krumplihoz. Az íze így is tökéletes lesz, viszont nem fogja már az elején azonnal kiengedni a nedvességet, így jobban egyben marad az újkrumpli.
 • Amikor elkészült, hagyd fedő alatt még 5 percig pihenni. Még ekkor is puhul az újkrumpli, így nagyon finom lesz az étel.
 • Végül ha rám hallgatsz, tényleg igazi vajat használsz. Nem olajat és nem margarint. Persze ezekkel is elkészíthető, de a petrezselymes újburgonya ízei egy másik dimenzióba emelkednek majd, ha vajal készíted el. Próbáld ki!

Jó étvágyat!

Petrezselymes újburgonya

Petrezselymes újburgonya

Petrezselymes újburgonya

Szilágyi Balázs
0 from 0 votes
ELŐKÉSZÍTÉS 15 mins
SÜTÉS/FŐZÉS 10 mins
ELKÉSZÍTÉS 25 mins
FOGÁS Köret
KONYHA Hagyományos
ADAG 4 adag

Hozzávalók
  

 • 1 kg újburgonya
 • 6 dkg vaj
 • 1 csokor petrezselyem (kb. 3 dkg)
 • 1 tk.
 • Bors

Elkészítés
 

 • A tökéletes petrezselymes újburgonya elkészítéséhez először áztasd be az újkrumplit jó sós vízbe 1-2 percre, ettől könnyebben lejön a héja.
 • Egy rövid pengéjű, éles késsel kapard le a héját. Az újburgonyát nem szükséges hámozni – ez akár egy teszt is lehet, hogy megfelelő-e még a krumpli ehhez az ételhez.
 • A krumplikat vágd kisebb darabokra. Az egészen kicsik maradhatnak egészben, de nem érdemes 4-5 cm-esnél nagyobb darabokat készíteni, mert nem fognak megpuhulni.
 • Egy lábasban olvaszd fel közepes lángon a vajat (hogy olvasztás közben ne égjen meg), majd forrósítsd fel. Tedd bele a krumplit, és forgasd át néhányszor.
 • Fedő alatt, közepes-nagy lángon, a saját zsírjában és levében hagyd az újkrumplit megpuhulni. Ez a krumpli méretétől és korától függően 10-15 perc. 2-3 percenként keverd csak meg, minél kevésbé törjön össze.
 • A legvégén add hozzá a krumplihoz a sót és a borsot, és fedő alatt még párold 1 percig. Közben aprítsd fel a petrezselymet.
 • Zárd el alatta a lángot, add hozzá a felaprított petrezselymet. Keverd össze, és fedő alatt, már a tűzről levéve hagyd még a saját gőzében párolódni 5 percet.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Szólj hozzá!

Értékeld a receptet