Palócleves

Palócleves

↓ A hozzávalókat a recept alatt találod ↓

A palócleves vagy palócgulyás az egyik legkedveltebb, tartalmas levesünk. De honnan is származik ez a leves, és hogyan készítheted el te is a tökéletes palóclevest?

Tulajdonképpen a palócleves esetében inkább egy egytálételről van szó, hiszen a krumplival és babbal dúsított, tejföllel ízesített gulyás önállóan is megállja a helyét egy étkezésen. Nem is csoda, hogy van szakácskönyv, amelyik kifejezetten az egytálételek között hozza a receptet.

A palócleves eredetéről, változatairól kicsit lejjebb, most lássuk a pontos receptet!

Palócleves recept

A palócleves nem más, mint egy pörkölt alapon készült, krumplival, zöldbabbal és tejföllel dúsított gulyásleves. Ezért az elkészítés során először tulajdonképpen egy pörköltet kell készíteni, annyi különbséggel, hogy fokhagymát is adunk hozzá.

Dietmaker Diéta, Fogyókúra
 1. Vágd fel apróra az egy nagyobb fej hagymát, a fokhagymát, vágd darabokra a fél paradicsomot és a fél zöldpaprikát, tisztítsd meg a zsiradéktól és vágd 2-3 cm-es kockákra (mintha pörkölthöz készítenéd elő) a fél kg húst.
 2. A színhús mennyisége legyen fél kg, zsírosságtól függően 60-70 dkg húst számolj hozzá. Én sertés lapockából készítettem, és szerintem a mai ízlésnek ez a legfinomabb. De a palócleveshez használt húsról is lásd a részleteket a recept alatt.

  Palócleves készítése 1 - kockára vágott sertéslapocka

  Vágd kockára a húst

 3. Egy nagyobb lábasban kezdd el pirítani a hagymát a zsiradékon, nagy lángon.
 4. Palócleves készítése 2 - hagyma pirítása

  Pirítsd meg a hagymát

 5. Kb. 4-5 perc után, amikor már elkezdett aranysárga lenni, add hozzá a fokhagymát, ezzel még fél percig pirítsd.
 6. Vedd le a tűzről. Add hozzá a 2 teáskanál pirospaprikát, keverd el.
 7. Palócleves készítése 3 - pirospaprika hozzáadása

  Add hozzá a pirospaprikát

  Palócleves készítése 4 - pirospaprika elkeverve

  Keverd el a pirospaprikát, mielőtt visszatennéd a tűzre

 8. Add hozzá a húst, tedd vissza a tűzre, és néha megkeverve, közepes lángon pirítsd körbe a húst 3-4 perc alatt.
 9. Palócleves készítése 5 - hús hozzáadása

  Add hozzá a húst

  íPalócleves készítése 6 - körbepirított hús

  Pirítsd körbe a húst

 10. Most add hozzá a felkockázott paradicsomot és a darabokra vágott zöldpaprikát, 1 db babérlevelet, egy csipet borsot és fél teáskanál sót. 1-2 percig pirítsd még.
 11. Palócleves készítése 7 - paradicsom, bebérlevél, só, bors hozzáadása

  Add hozzá a többi ízesítőt

 12. Öntsd fel 1 dl vízzel (ez nagyon kevés, ez a jó pörkölt lényege). Keverd el és alacsony lángon főzd.
 13. Palócleves készítése 8 - kevés vízzel felöntve

  Öntsd fel kevés vízzel

 14. Összesen 50 percig főzd, mindig hagyd zsírjára lesülni, és csak akkor öntsd fel újabb 1 dl vízzel. Közben tisztítsd meg és vágd kockákra a 40 dkg krumplit.
 15. A krumpli pucolás után legyen kb. 40 dkg, ha kicsivel több az nem baj. Ehhez kb. 60-70 dkg krumplit számolj

  Palócleves készítése 10 - pörkölt alap zsírjára sütve

  Mindig süsd zsírjára, mielőtt kevés vízzel felöntenéd

 16. 50 perc után önts hozzá 1,5 liter vizet. Tedd bele a krumplit és forrald fel.
 17. Palócleves készítése 11 - vízzel felöntve, krumpli beletéve

  Amikor a hús majdnem megfőtt, öntsd fel vízzel és tedd bele a krumplit

 18. Ha felforrt, vedd közepesre a lángot és 10 percig főzd. Sózd utána ízlés szerint, kb. 1 teáskanál kell még bele.
 19. Most add hozzá a 40 dkg zöldbabot, és ismét forrald fel.
 20. Palócleves készítése 12 - zöldbab hozzáadva

  Add hozzá a zöldbabot

 21. Ismét vedd le a lángot lassú-közepesre, és főzd még 15 percig. Ha nem mélyhűtött zöldbabot használsz, akkor addig főzd, amíg a bab meg nem puhul.
 22. Palócleves készítése 13 - megfőtt a leves

  Főzd meg a zöldbabot

 23. Egy tálkában keverd jól ki a 2 dl tejfölt. Vedd le a levest a tűzről, és 3-4 adagban keverj jól el a tejföllel a levéből kb. fél litert. Erre azért van szükség, mert különben összekapja a tejfölt a hő.
 24. Öntsd hozzá a leveshez az így kikevert tejfölt, és keverd el. Forrald be egyszer, és a palócleves kész!
 25. Palócleves készítése 14 - tejföllel összeforralva

  Végül add hozzá a tejfölt

Tippek a palócleves hozzávalóihoz

Minden fellelhető bizonyíték szerint a palócleves eredetileg ürühúsból készült, az “igazi” receptek a mai napig bárányhúsból javasolják. Tény, hogy így az igazi, csak ezzel két baj van: ma Magyarországon normál üzletben szinte beszerezhetetlen előrendelés nélkül a bárányhús (az ürühúsról nem is beszélve), másrészt a tapasztalatom szerint a magyarok többsége nem szereti. Ezért mára a palócleves elfogadottan sertéshúsból is készíthető. Ahogy a receptben írtam, én lapockát használok (ahogy a sertéspörkölthöz is), és ebből is tökéletes palócgulyás készül! Sertéshúsból a combot tudom még javasolni.

Nagyon sok recept lisztet is ír a palócleveshez, amit a tejföllel együtt, mintegy habarásként kell hozzáadni. Az igazság az, hogy néhány profi recept és az én tapasztalatom szerint sem szükséges liszt hozzá. Ha megfelelően készíted elő a pörkölt alapot, akkor tökéletesen elegendő lesz a hagyma sűrítése. És végül is egy levest főzünk, és nem főzeléket, nem?!

Szintén sok recept ír a tejfölön kívül még plusz savanyító hozzávalót, ecetet vagy citromlét. Erre sincs szükség (hacsak nem kifejezetten savanyúan szereted), ha megfelelő arányban alkalmazod a hozzávalókat. Ha megfelelően sűrű ugyanis a leves, nincs fölöslegesen hígítva, akkor ez a tejföl mennyiség éppen tökéletes ízű ételt varázsol belőle.

Még két tipp a hozzávalókról: a zöldbab lehet sárga- és zöldhüvelyű is, a képeken sárgából készült, a zöld talán mutatósabb. Sokan apróra vágott kaprot is tesznek bele a végén, ez is jól áll neki!

A palócleves eredete

A palócleves eredetét az interneten kutatva három dolog közös:

Dietmaker Diéta, Fogyókúra
 1. Mindenhol Gundel János nevéhez kötik a recept megalkotását valamikor a XIX. század végén.
 2. Mikszáth Kálmán is helyet kap a történetben, akinek állítólag ez a leves készült.
 3. A magyar internetes újságírás “hagyományait” nagyon szépen követve sajnos sehol sem találtam egyetlen forrásmegjelölést sem, ahonnan a fenti adatok származhatnak.

Vagyis akár még az is megeshet, hogy ezek a történetek mind csak egymás alapjául szolgáltak, hiszen egy hiteles forrásmegjelölés nélkül kiadott információ annyit ér, amennyit az írójának képzelőerejének tulajdoníthatunk.

Egy dolog azért biztos: a Gundel étterem étlapján valóban a mai napig is a klasszikus Gundel fogások között szerepel a palócleves, ez pedig olyan forrás, aminek azt gondolom hihetünk.

Tehát a valóban eredeti, vagy ahhoz legközelebbi palócleves kétség kívül a Gundel étteremben próbálható. És habár nem ürühúsból készült, de a sertéshúsból készített, hétköznapi változat is tartalmas, nagyon finom levesünk, amit mindannyian szeretünk. Próbáld ki!

Jó étvágyat!

Palócleves
Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Palócleves készítése 1 - kockára vágott sertéslapockaPalócleves készítése 2 - hagyma pirításaPalócleves készítése 3 - pirospaprika hozzáadásaPalócleves készítése 4 - pirospaprika elkevervePalócleves készítése 5 - hús hozzáadásaíPalócleves készítése 6 - körbepirított húsPalócleves készítése 7 - paradicsom, bebérlevél, só, bors hozzáadásaPalócleves készítése 8 - kevés vízzel felöntvePalócleves készítése 10 - pörkölt alap zsírjára sütvePalócleves készítése 11 - vízzel felöntve, krumpli beletévePalócleves készítése 12 - zöldbab hozzáadvaPalócleves készítése 13 - megfőtt a levesPalócleves készítése 14 - tejföllel összeforralva

Hasonló receptek