Sült gesztenye

Gesztenye sütése

A gesztenye sütése otthon is nagyon egyszerű, és egy kis sült gesztenyével, főleg a hideg téli estéken, te is könnyen melegséget – na meg fenséges illatokat és ízeket – varázsolhatsz a konyhádba.

A jó sült gesztenyének három titka van: az előkészítés, a megfelelő sütési hőmérséklet és sütési idő. De ha ezeket tudod, akkor minden alkalommal tökéletesre fog sikerülni!

Gesztenye sütése

 1. A jó sült gesztenye első titka az előkészítés. Ehhez áztasd be hideg vízbe a gesztenyéket legalább 2 órára. Az sem baj, ha egy fél napon át áznak.
 2. Gesztenye sütése 1 - áztatás

  A gesztenyét sütés előtt be kell áztatni

 3. A gesztenye sütésének második titka a megfelelő sütési hőmérséklet. Ez 250 fok, vagyis szinte a legmelegebb fokozat a legtöbb otthoni sütő esetében. Hagyj elég időt, hogy a sütőd bemelegedjen – ilyen hőfokon sokszor 20-30 perc alatt melegszik át csak teljesen a sütő.
 4. Miután eleget áztak, vedd ki a vízből és törölgesd meg egy konyharuhával a gesztenyéket. Ne maradjon vizes a héjuk, mert akkor könnyen főtt gesztenyét kapsz.
 5. Vágd be a gesztenyéket egy éles késsel. A legcélszerűbb, ha a domború oldalukon egy keresztirányú metszést ejtesz. Nem baj, ha mélyen vágsz, és esetleg bevágod a gesztenye húsát. A kemény héját mindenképp vágd el teljesen, hogy sütés közben ki tudjon nyílni.
 6. Gesztenye sütése 2 - gesztenye héjának bevágása

  Vágd be a gesztenyék héját

  Gesztenye sütése 3 - sütésre előkészítve

  A gesztenyék sütésre várnak

 7. Egy tepsiben rendezd el a gesztenyéket, a vágott felükkel felfelé. Használhatsz sütőpapírt is, akkor nem kell a tepsit elmosnod utána, de anélkül is tökéletesen megsülnek a gesztenyék, ahogy a képen is láthatod.
 8. A képen 500g, azaz fél kg gesztenyét látsz, ez fér el kényelmesen egy tepsiben.

  Gesztenye sütés előtt, tepsin

  Helyezd a gesztenyéket egy tepsire

 9. A tökéletes sült gesztenye harmadik titka a megfelelő sütési idő. Jól bemelegített sütőben ez 35 perc. Gesztenye sütése esetén nem javaslom a légkeverés használatát.
 10. Ha megsült a gesztenye, vedd ki a tepsit és hagyd 10 percig hűlni, így könnyebb lesz a héját leszedni.
 11. Sült gesztenye tepsiben

  Sütés után hagyd 10 percig hűlni

 12. A sült gesztenyét tálald és fogyaszd melegen!

Tökéletes téli csemege!

Sült gesztenye
Print Friendly, PDF & Email

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Értékeld a receptet!

 • (5 /5)
 • 5 ratings

, ,

Gesztenye sütése 1 - áztatásGesztenye sütése 2 - gesztenye héjának bevágásaGesztenye sütés előtt, tepsinSült gesztenye tepsibenGesztenye sütése 3 - sütésre előkészítve

Hasonló receptek